Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POSLEDNÍ LUCEMBURKOVÉ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POSLEDNÍ LUCEMBURKOVÉ"— Transkript prezentace:

1 POSLEDNÍ LUCEMBURKOVÉ
4. třída Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_inovace/6_333

2 Anotace: Prezentace panovnících z rodu Lucemburků – Václav IV, Zikmund Lucemburský
Prezentace slouží k názornému výkladu a opakování, žáci si v závěru podstatné věci zopakují a udělají zápis. Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup: Žák se orientuje v hlavních reáliích minulosti a současnosti naší vlasti Speciální vzdělávací potřeby: Žádné. Klíčová slova: Výclav IV, Zikmund Lucemburský Druh učebního materiálu: DUM - Prezentace doplněná výkladem Cílová skupina: Žák Typická věková skupina: let (4. ročník)

3 Václav iv. Karlu IV. a Anně Svídnické se nástupce na trůně, syn Václav, narodil v roce Karel mu věnoval všestrannou péči, snažil se mu zajistit moc i vynikající postavení. Už ve dvou letech ho nechal korunovat českým králem a ve věku patnácti let římským králem. Král Václav IV ovšem neměl takové schopnosti jako jeho otec. Byl nerozhodný, často problémy neřešil, ale odkládal, měl často záchvaty vzteku a proto měl i mnoho nepřátel. Šlechta se ho přestala bát a v českých zemích začala panovat podle svého. Zesílilo utiskování poddaných, narůstaly spory pánů se zemany, v celé zemi se začala šířit neustávající drobná válka.

4 Král před vladařskými povinnostmi často utíkal na lov, nebo mezi pražské měšťany. Jeho nedůslednost ho připravila o korunu římskoněmeckého krále. Velké množství obyvatel v té době umíralo na nemoc zvanou mor, po kraji řádily tlupy zlodějů a loupeživých rytířů. Mor byla smrtelná choroba nazývána také černá smrt. Zasáhla celou Evropu a zahynulo při ní až třetina obyvatel Evropy (odhadem až 34 mil. lidí). Mor se rychle šířil kvůli nezdravému prostředí středověkých měst, kde se odpadky i lidské výkaly nacházely volně na ulici.

5 Václav IV. stále častěji propadal depresím a pocit vlastní bezmocnosti utápěl v alkoholu. Doma prudce narůstalo husitské hnutí. Zlomený Václav umírá v Kunraticích u Prahy po záchvatu mrtvice. S žádnou ze svých manželek (Johannou Bavorskou a Žofií Bavorskou) neměl děti, zemřel tedy bez dědice.

6 Zikmund lucemburský Po smrti jeho bratra Václava IV. roku 1419 se Zikmund stal právoplatným dědicem české koruny. Propukly však husitské války a i když byl Zikmund korunován českým králem, husité jeho volbu neuznali a za krále ho nechtěli. Až po letech vyčerpávajících husitských válek došlo v zemi k dohodě. Rok po jeho přijetí na český trůn však Zikmund zemřel bez mužského nástupce. Jeho smrtí roku 1437 rod Lucemburků vymřel po meči.

7 ŠELMA RYŠAVÁ Zikmund Lucemburský je nechvalně znám pod přezdívkou „šelma ryšavá“. Vždy vystupoval proti husitství. Většina českého národa ho nikdy za svého krále nepovažovala a neodpustila mu jeho díl viny na smrti Jana Husa.

8 LUCEMBURKOVÉ Václav IV. Jan Lucemburský Karel IV. Zikmund Lucembruský.

9 Použité zdroje: Černá smrt. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Zikmund Lucemburský. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Václav IV. In: Osobnosti z historie i současnosti: osobnosti tuv [online]. [cit ]. Dostupné z: Václav IV. Referáty a testy: Historie Česka [online]. [cit ]. Dostupné z: Vláda Václava IV. Referáty a testy: Historie Česka [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "POSLEDNÍ LUCEMBURKOVÉ"

Podobné prezentace


Reklamy Google