Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příčiny a důsledky rizikového zdravotního chování (obezita, kouření, alkohol); role státu Přednáška v panelu: Veřejné zdraví – legitimní politika nebo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příčiny a důsledky rizikového zdravotního chování (obezita, kouření, alkohol); role státu Přednáška v panelu: Veřejné zdraví – legitimní politika nebo."— Transkript prezentace:

1 Příčiny a důsledky rizikového zdravotního chování (obezita, kouření, alkohol); role státu Přednáška v panelu: Veřejné zdraví – legitimní politika nebo nová ideologie? (VŠE v Praze, ) Petr Houdek ©, Národohospodářská fakulta VŠE, Přírodovědecká fakulta UK

2 Proč mají dnes osobní rozhodnutí “větší dopad”? Ralph Keeney: Personal Decisions Are the Leading Cause of Death (2008) 2

3 Proč mají dnes osobní rozhodnutí “větší dopad”? Ralph Keeney: Personal Decisions Are the Leading Cause of Death (2008) 3

4 Umírání (+ ČR) • Vůči počátku století, kdy byla úmrtnost dána především externími (infekčními) vlivy, v současnosti asi polovina předčasných úmrtí je v důsledku volby člověka (tj. jde o řízené sebevraždy). • Poměr dospělých kuřáků se snížil z 26,1 % v 1993 na 24,3 % v roce 2008, jde stále o nadprůměrnou spotřebu v zemích OECD (23,3 %). • Spotřeba alkoholu je v ČR jedna z největších na světě (12,1 l čistého alkoholu). Průměr OECD je 9,4 l. • Míry obezity ve všech zemích OECD rostou (v ČR 17,1% v roce 2008). V USA 27,5 %, průměr OECD 14,1 % v • S růstem spotřeby cigaret, alkoholu a rozšíření špatné diety roste prevalence nemocí jako cukrovka a nemoci oběhového systému, rakovina. 4

5 5

6 Nasycenost ano, přesycenost nikoliv 6 Hans Waaler: Height, Weight and Mortality, The Norwegian Experience (1984)

7 Základní energetická rovnice • Kalorie přijaté (složení, velikost a frekvence stravy) • - kalorie užité (především intenzita a frekvence fyzické aktivity, doma či v zaměstnání) • = BMI • Kalorie užíváme na bazální metabolismus (cca 60%, závisí na pohlaví a váze), vlastní zpracování potravy (cca 10%), zbytek je užíván při fyzické (mentální) aktivitě. 7

8 8 Kalorie vydané

9 9 Ross Brownson et al.: Declining Rates of Physical Activity in the US: What Are the Contributors? (2005)

10 Kalorie přijaté 10 David Culter et al.: Why Have Americans Become More Obese? (2003)

11 Obezita se stala (krátkodobě) levnější 11 Ceny potravin rostly rychleji než CPI. Ceny potravin rostly pomaleji než CPI (za období relativně poklesly o 14%). Eric Finkelstein et al.: Economic Causes and Consequences of Obesity (2005)

12 … a ještě levnější (změna cen vůči roku 1978). 12

13 “Jíme očima, nikoliv žaludkem” • Ti, kteří jedli ze sebe-se- doplňující misky, snědli o 73% více polévky. • Neuvědomovali si, že snědli více (jak v množství, tak v kaloriích). • Nepovažovali se za více syté. • Většina lidí jí “dokud není talíř prázdný”, velikost porcí však setrvale roste. • Lidé (až řádově) podceňují kolikrát se denně rozhodnou, zda-li něco sní. 13 Brian Wansink et al.: Bottomless Bowls: Why Visual Cues of Portion Size May Influence Intake (2005)

14 “Jíme očima, nikoliv žaludkem” 14 Brian Wansink et al.: Bottomless Bowls: Why Visual Cues of Portion Size May Influence Intake (2005)

15 Proč jedí lidé v současnosti příliš … • Fakt, že sektoru diet/kontroly hmotnosti/plastické chirurgie setrvale rostou tržby, ukazuje, že lidé chtějí vážit méně. • Mají však problémy se sebekontrolou – Možnost využívání defaultních voleb a “nudgingu”. • a zvažováním budoucích nákladů (jídlo okamžitě odměňuje, jeho zdravotní náklady se objeví se zpozděním desetiletí). – Zdůraznit budoucí náklady v současnosti (resp. přinést výhody do součanosti), upravit ceny (dotovat zdravé, danit nezdravé). 15

16 Co s tím? (2 základní přístupy: agregátní a individualizovaný) 16 Řešení vysokého krevního tlaku: snížit množství soli pro celkovou populaci (sebe- regulace potravinářského průmyslu?) nebo jen léčit osoby s vysokým krevním tlakem?

17 Obezita – řešení? • Opatření na straně výdaje kalorií – jaká (?). – V městech poskytujících kvalitní veřejnou přepravu, majících více cyklostesek a “veřejných” tělocvičen a pěších zón je nižší BMI. • Zdanění potravin s vysokým obsahem cukru, soli, tuku (?). – Snížení dotací na výrobu “nezdravých” potravin. Dotace na zeleninu/ovoce (?). • Regulace potravinářského průmyslu (?). – Značení potravin (?). • Opatření na straně firem – minimalizovat náklady spjaté s nemocností zaměstnanců. • Opatření na straně úhrad za zdravotní péči (vyšší pojistné, resp. odměny za zlepšení). 17

18 Tučné daně • Vzor: Dánské danění potravin s více než 2,3% nasycených mastných kyselin (většina margarínů, másla, živočišných tuků a mléčných výrobků) = faktická daň na potraviny obsahující jakýkoliv tuk (většina potravin jsou tukové mixy). • Návaznost na vyšší zdanění “nezdravých potravin”; v Dánsku se daní čokolády, zmrzlina, cukrovinky, slazené nápoje, atd. (podobně zavádí Maďarsko, připravuje Finsko, Irsko naopak opouští). • Problém je v: selektivním zdanění, lidé obvykle dražší- nezdravou potravinu nahradí levnější-nezdravou potravinou, takže se denní příjem kalorií nezmění; a nízké cenové elasticitě (i při růstu cen nedochází k výraznému snížení spotřeby). 18

19 Boj proti obezitě • New York (2006) – nutnost uvádět počet kalorií (tuku, soli) ve “fast food” restauracích. – 80% spotřebitelů nedokáže kalkulovat “denní spotřebu kalorií”. – Někteří spotřebitelé přeceňují obsah kalorií, při vyšší informovanosti budou proto spotřebovávat více. – Problém kompenzační substituce: “dal-li jsem si salát, mohu si vzít více hranolek” (+ McDonalds saláty někdy obsahují více tuku než hamburger). 19

20 27% lidí se domnívá, že je informace o kaloriích ovlivní při spotřebě Brian Elbel et al.: Calorie Labeling And Food Choices: A First Look At The Effects On Low-Income People In New York City (2009) 20

21 27% lidí se domnívá, že je informace o kaloriích ovlivní při spotřebě – Ne! 21

22 Traffic Light Rating* *For someone who eats this snack routinely over time, based on nutrition experts’ recommendation of 200 calories per day for snacks or dessert (10% of a 2,000 calorie per day diet) • Značení “heuristikami” – Nutriční stupně – Očekávaná tloušťka – Rating “dle semaforu” • Řazení – Kalorie 22 *Based on nutrition experts’ recommendation of 200 calories per day for snacks or dessert (10% of a 2,000 calorie per day diet) Item Lays Classic Potato Chips Snickers candy bar York Peppermint Pattie Apple Crisps Choc. Chip Cookie 2 pack Lays Baked Potato Chips Hostess apple pie Calories Nutrition Grade* C B A D B F Expected Body Size* Item Apple Crisps Lays Baked Potato Chips York Peppermint Pattie Lays Classic Potato Chips Snickers candy bar Choc. Chip Cookie 2 pack Hostess apple pie Jde však o formu sdělení! 22

23 23 Jde však o formu sdělení! Převzato z George Loewenstein et al. (průběžné výsledky studie). 23

24 Technologická změna potravinářského průmyslu a spotřební chování • Větší sortiment potravin – Především těch zpracovávaných! • Častější konzumace potravin • Přechod k vysoce kalorické/intenzivněji chutné stravě • Větší spotřeba kalorií v jednom jídle 24 David Culter et al.: Why Have Americans Become More Obese? (2003)

25 Regulace potravinářského sektoru a míry obezity 25 David Culter et al.: Why Have Americans Become More Obese? (2003)

26 Firemní programy Katherine Baicker et al.: Workplace Wellness Programs Can Generate Savings (2010) 26

27 Zhubnou lidé kvůli téměř 300 USD měsíčně? • Design 1 – akumulace financí a výplata po stanovení cíle (každý den investovali až 3 USD + dorovnání experimentátorem). • Design 2 – loterie (1: USD, 1:10 10 USD), jíž se mohli účastnit, splnili-li cíl. 27

28 Zhubnou lidé kvůli téměř 300 USD měsíčně? • Snížení krevního tlaku, cukru a tuků (cholesterolu) v krvi, snížení váhy o 5,5 kg (nicméně značný “efekt návratu” po skončení studie), nicméně vyústilo v 58% pokles výskytu cukrovky v následných 2,8 letech. • Efekt významně podobný jako u chirurgických či farmakologických opatření, která jsou řádově dražší. • Významná úloha “lítosti”. – Leč, výsledky sázek na vlastní zhubnutí naznačují, že 80% lidí není schopno udržet dlouhodobě svou váhu pod určenou hranicí (kterou stanoví sami), i když mohou získat až 2500 dolarů a výsledek sázky je jen v jejich moci. 28

29 29

30 Alkohol (ČR a svět) 30 WHO 2011: Global status report on alcohol and health

31 Alkohol v ČR 31 WHO 2011: Global status report on alcohol and health

32 Alkohol svět 32 WHO 2011: Global status report on alcohol and health

33 Alkohol 33 WHO 2011: Global status report on alcohol and health

34 Co s tím? 34 John Cawley, Christopher Ruhm: The Economics of Risky Health Behaviors (2011)

35 Co s tím? • Jelikož spotřeba alkoholu reaguje na cenu, řešením nadměrné spotřeby jsou i daně (kupř. 1% nárůst daně sníží o 1% spotřebu alkoholu u mladých). – Omezení prodeje (mládeži) v současné době spíše vyvolává přechod k jiným drogám. • Problém možné orientace spotřebitelů na méně kvalitní alkohol (samovýroba) či pašování. – Leč spotřeba obecně klesá a s ní i zneužívání dětí, pohlavní nemoci, absenérismus, sebevraždy, vraždy. • Jelikož však existuje tendence k vyhledávání méně alkoholických tvrdých nápojů, může dojít k samovolnému snížení problému (?). 35

36 36

37 Kouření, nejčastější příčina vyhnutelné smrti • Lidé v současnosti již kupř. přeceňují vliv kouření na rakovinu plic (10-20% v. 43%). • Kuřáci však stále mají nadměrný optimismus v době svého dožití a podceňují svoje subjektivní riziko. • Podobně jako u alkoholu, vyšší zdanění sice vyvolá pokles spotřeby, ale relativní nárůst spotřeby méně kvalitních statků (vyšší obsah dehtu). – Účinné jsou úplné i lokalizované omezování prodeje/spotřeby. Úplný zákaz kouření tabáku (?). 37

38 Co s tím? 38 John Cawley, Christopher Ruhm: The Economics of Risky Health Behaviors (2011)

39 Co s tím? 39

40 Kde to skončí? 40

41 Doba dožití není závislá na bohatství země (překročí-li určité minimum) … Richard Wilkinson, Kate Pickett: The Spirit Level (2009) 41

42 … ani na výdajích na zdravotnictví, 42

43 … je závislá na relativním srovnání (přes příjmy/bohatství) uvnitř země. 43

44 “A proto” více příjmově-nerovné společnosti mají větší úmrtnost. 44

45 Už jen kvůli vyšší obezitě a pracovnímu stresu. 45

46 Téměř všechny ukazatele týkající se zdraví jsou v nerovných společnostech vyšší. • Míra psychiatrických onemocnění (vč. zneužívání drog) • Doba dožití a novorozenecká úmrtnost • Obezita • Vzdělanost dětí • Nechtěná těhotenství u mládeže • Vraždy • Poměr uvězněné populace • Sociální mobilita 46

47 Samozřejmě lze řešit, kupř. farmakologicky 47


Stáhnout ppt "Příčiny a důsledky rizikového zdravotního chování (obezita, kouření, alkohol); role státu Přednáška v panelu: Veřejné zdraví – legitimní politika nebo."

Podobné prezentace


Reklamy Google