Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stavba a funkce orgánů u živočichů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stavba a funkce orgánů u živočichů"— Transkript prezentace:

1 Stavba a funkce orgánů u živočichů
VODNÍ KORÝŠI Úkol: Popíšeme stavbu těla perloočky a buchanky. Porovnáme způsob pohybu perloočky a buchanky. Najdeme trávicí soustavu perloočky.

2 Stavba a funkce orgánů u živočichů
d) Zjistíme, jak přijímá perloočka potravu. e) Najdeme a zakreslíme srdce perloočky. f) Zjistíme, zda se dá ovlivnit počet stahů srdce perloočky. g) Zjistíme způsoby rozmnožování

3 Stavba a funkce orgánů u živočichů
PERLOOČKY Anatomie Perloočky jsou plovoucí korýši s tělem uzavřeným v dvojchlopňovém krunýři. Mají dva páry tykadel = = první je malý a slouží jako smyslový orgán = druhý je mnohem větší, rozvětvený a používaný k pohybu

4 Stavba a funkce orgánů u živočichů

5 Stavba a funkce orgánů u živočichů
Na hlavě mají jediné velké pigmentované složené oko. 4-6 párů drobných hrudních nožek fungují jako filtr k získávání částeček potravy. U většiny druhů je zadeček zakončen drápkovitou vidličkou. Dýchají celým tělem.

6 Stavba a funkce orgánů u živočichů

7 Stavba a funkce orgánů u živočichů
Cévní soustava Cévní soustavu tvoří jednoduché srdce s kruhovitou svalovinou, které tepe krát za minutu. Cévní soustava otevřená.

8 Stavba a funkce orgánů u živočichů
Rozmnožování Pohlavně Rozmnožování PARTENOGENEZÍ = = další generace se za příznivých podmínek líhne z neoplozených vajíček, což umožňuje jejich výrazné namnožení

9 Stavba a funkce orgánů u živočichů
V létě se jen samičky množí partenogenezí a tvoří také jen samičky. Na podzim se z neoplozených vajíček líhnou i samečkové, kteří brzy oplodní mladé samičky. V zimě se líhnou zimní vajíčka, uzavřena v párech v sedélku (schránce z chitinu). Vývoj je přímý.

10 Stavba a funkce orgánů u živočichů
Perloočky jsou malí vodní živočichové, které můžeme najít prakticky v každé vodní nádrži. Slouží jako potrava pro velké množství predátorů a zároveň samy požírají planktonní řasy a tím zabraňují jejich přílišnému rozvoji v nádržích. Perloočky jsou důležité pro správné fungování vodních ekosystémů.

11 Stavba a funkce orgánů u živočichů

12 Stavba a funkce orgánů u živočichů
Díky možnosti jednoduchého chovu ve velkých množstvích jsou využívány například jako krmivo v živočišné výrobě a akvaristice. Testy s perloočkami jsou hojně využívány i v ekotoxikologii, kde jsou prováděny především s cílem charakterizovat vliv toxických látek na vodní ekosystémy.

13 Stavba a funkce orgánů u živočichů
Postup při zjišťování, jak perloočka přijímá potravu: Na podložní sklo s jamkou dáme jednu perloočku. Pozorujeme začátek trávicího ústrojí. Přikápneme hustou kulturu jednobuněčných řas. Pozorujeme plnění střeva.

14 Stavba a funkce orgánů u živočichů
Postup při zjišťování, zda se dá ovlivnit počet stahů srdce perloočky: Na stolek mikroskopu dáme víčko Petriho misky – přes něj položíme podložní sklo s perloočkou. Zaostříme na srdce, zjistíme počet tepů za minutu. Potom dáme do Petriho misky kostky ledu, položíme podložní sklo s perloočkou. Spočítáme počet tepů za minutu a porovnáme s předchozím údajem.

15 Stavba a funkce orgánů u živočichů
BUCHANKY

16 Stavba a funkce orgánů u živočichů
Tykadla nemá nikdy delší než tělo. Samička má na bocích dva vaječné váčky. Pohybuje se drobnými skoky pomocí hrudních nožek, jimiž stále vesluje.

17 Stavba a funkce orgánů u živočichů

18 Stavba a funkce orgánů u živočichů
Klešťovitě zahnutá tykadla samečků slouží k přidržování samiček při kopulaci. Z vajíček se líhne larva nauplius, která má vyvinuty tři páry končetin, a to dva páry tykadel a mandibuly. Žije po celý rok ve stojatých vodách, masovější je v jarních měsících.

19 Stavba a funkce orgánů u živočichů


Stáhnout ppt "Stavba a funkce orgánů u živočichů"

Podobné prezentace


Reklamy Google