Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik"— Transkript prezentace:

1 Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik
Metodický list č. 6 - DR 5 Hasič III.stupně 2007 Milan TLAMKA

2 Přívodní vedení, dopravní vedení s rozdělovačem a útočné proudy
1) Základní postavení: 4 3 2 1 S

3 I. Přívodní vedení 2) Povel VD pro přípravné postavení:
„Družstvo, stroj CAS 25, vodní zdroj řeka, směr hořící stoh, rozdělovač, 2B, PŘIPRAVIT!“ Strojník po povelu VD určí počet savic. 3) Přívodní vedení savicemi z přírodního zdroje vody provádějí číslo 4 a strojník. Sací koš a lana přináší číslo 4, strojník odšroubuje víčko ze sacího hrdla čerpadla. Savice roznášejí oba tak, že číslo 4 je vpředu a strojník vzadu, vždy směrem od stroje k vodě. Sací koš a savice šroubuje číslo 4, strojník savice nadlehčuje, aby se nezkřížilo šroubení. Savice se spojují směrem od vody ke stroji. Na stroj připojí savici strojník, kterou mu nadlehčuje číslo 4. Záchytné a ventilové lano připojí na sací koš číslo 4. Pak číslo 4 a strojník společně pokládají vedení do vodního zdroje. Druhý konec záchytného lana uváže číslo 4 ke stroji a ventilové lano jen ovine kolem savice, přibližně 20 cm od stroje

4 Rozložení savic CAS 25 4 S Směr rozkládání Šroubování koše s 4

5 Spojení savic CAS 25 4 4 4 s 4 4 s s s s 4 směr spojování

6 4) Přívodní vedení od hydrantu na stroj provádějí číslo 4 a strojník
4) Přívodní vedení od hydrantu na stroj provádějí číslo 4 a strojník. Strojník připojí na sací hrdlo čerpadla stroje hadicový sběrač. Číslo 4 upevní hydrantový nástavec a odkalí hydrant. Strojník od stroje rozvine dvě ( krátké ) hadice B, které připojí na sběrač. Na hydrantový nástavec připojí hadice B číslo 4. Na signál strojníka pustí číslo 4 vodu do hadicového přívodního vedení ke stroji. CAS 25 s 4 s s s s s

7 5) Přívodní vedení při doplňování CAS vodou z jiné CAS provádí strojník doplňované CAS společně se strojníkem CAS, z níž je voda dodávána. Hadice rozvine strojník požadující vodu a každý strojník je připojí na svou CAS. 6) Přívodní vedení při doplňování vody do CAS plovoucí motorovou stříkačkou zajišťují strojník a číslo 4. Společně zanesou plovoucí motorovou stříkačku k vodnímu zdroji a číslo 4 přiváže záchytné lano na plovoucí motorovou stříkačku, druhý konec předá strojníkovi. Číslo 4 rozvine od CAS směrem k vodnímu zdroji hadici a připojí ji na CAS přes přenosný hadicový uzávěr. Strojník připojí hadici B k plovoucí motorové stříkačce a nastartuje ji. Číslo 4 a strojník spustí plovoucí motorovou stříkačku na vodu. Strojník odchází k CAS a sleduje doplňování CAS vodou. Číslo 4 upevní záchytné lano na břehu.

8 II. Dopravní vedení s rozdělovačem
7) Výchozí postavení od přenosné motorové stříkačky: PMS 12 1x 2x 2 3 1

9 8) Přípravné postavení při dopravním vedení s rozdělovačem:
PMS 12 3 1 2 s 2 PMS 12 3 1 s 3+2 PMS 12 3 1 s 2 3+2

10 III. Útočné proudy 9) Útočné postavení:
a) Povel VD k útočnému postavení: „První proud, cíl levý okraj stohu, 2C, VPŘED!“ a „Druhý proud, cíl pravý okraj stohu, 4C, VPŘED!“ b) Provedení: Číslo 3 se vrací na základnu a společně s číslem 4 se vyzbrojí pro tvorbu druhého proudu. Přejdou do přípravného postavení a od rozdělovače vytvoří druhý proud. Po zřízení druhého proudu obsluhují rozdělovač sudá čísla proudů.

11 1 2 3 první proud 1 2 3 první proud 2 1 3 4 první proud druhý proud

12 2 3 4 1 2 4 2 3 první proud druhý proud první proud druhý proud

13 10) Úplné provedení přívodního vedení, dopravního vedení a dvou útočných proudů se provádí na povel VD: „ Družstvo, stroj PMS 12, vodní zdroj řeka, směr hořící stoh, rozdělovač, 2B, první proud, cíl levý okraj stohu, 2C, druhý proud, cíl pravý okraj stohu, 4C, VPŘED!“ Děkuji za pozornost….


Stáhnout ppt "Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik"

Podobné prezentace


Reklamy Google