Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Atentát na Reinharda Heydricha a Heydrichiáda

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Atentát na Reinharda Heydricha a Heydrichiáda"— Transkript prezentace:

1 Atentát na Reinharda Heydricha a Heydrichiáda

2 Reinhard Heydrich Reinhard Tristan Eugen Heydrich (7. března 1904 Halle an der Saale – 4. června 1942 Praha) byl prominentní nacista, blízký spolupracovník Heinricha Himmlera a druhý nejvyšší představitel SS a generál policie, šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti (RSHA) a Bezpečnostní služby (SD), v letech 1941–1942 zastupující říšský protektor Protektorátu Čechy a Morava. Byl jedním z hlavních architektů holocaustu. Jako říšský protektor prosazoval politiku cukru a biče – sociální výhody dělníkům versus brutální perzekuce vůči neloajálním a nepřátelským živlům. 27. května 1942 na něj byl spáchán atentát z Anglie vyslanými československými parašutisty, na jehož následky posléze zemřel…

3

4 Atentát na R. Heydricha

5 Operace Anthropoid Atentát na Reinharda Heydricha, jež nese krycí název Operace Anthropoid, byl proveden 27.května v pražské Libni. Speciálně pro tento úkol byli vycvičeni dva muži, Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš.

6 Přípravy atentátu Myšlenka atentátu na Reinharda Heydricha se zrodila na podzim 1941 v Londýně. Dva vojáci československé zahraniční armády - Jozef Gabčík a Karel Svoboda - se 3. října od velitele československé zpravodajské služby Františka Moravce dověděli, že jejich úkolem bude provést atentát na nějakou významnou osobu v Protektorátu Čechy a Morava - buď na K. H. Franka nebo na Reinharda Heydricha (v úvahu přicházel také Emanuel Moravec - protektorátní ministr školství a lidové osvěty). Symbolicky byl předběžně vybrán termín výročí vzniku republiky, 28.říjen.

7 Oba muži se tedy začali na svůj úkol připravovat
Oba muži se tedy začali na svůj úkol připravovat. Ale již za tři dny se při cvičném seskoku zranil Svoboda natolik, že nebyl schopen dalšího výcviku, a tak ho musel nahradit Jan Kubiš. Po Svobodově zranění se také definitivně rozhodlo, že cílem útoku bude Heydrich. Odlet parašutistů byl několikrát odložen kvůli nedostatku letadel. Až 28. prosince 1941 vzlétl z anglického letiště Halifax na jehož palubě byly tři desanty (výsadky): Silver A, Silver B a Anthropoid (jeho členy byly právě Gabčík s Kubišem). Let trval deset hodin. Nad protektorátem byly husté mraky a sněžilo. Členové skupiny Anthropoid seskočili na území okupované vlasti v prostoru obce Nehvizdy blízko Prahy, i když měli být vysazeni u Plzně.

8 Po počátečních problémech se jim podařilo navázat kontakt s příslušníky domácího odboje, nejvíce jim pomohla sokolská organizace. Začali také promýšlet způsob provedení úkolu. Při rozhodování jim napomohla změna Heydrichova bydliště. Od svého nástupu do funkce zastupujícího říšského protektora bydlel Heydrich na Pražském hradě, ale v dubnu se přestěhoval na zámeček v Panenských Břežanech nedaleko Prahy. Odtud protektor pravidelně jezdíval vozem do svého úřadu. Několik týdnů hledali parašutisté vhodné místo, až se začátkem května rozhodli pro ostrou pravotočivou zatáčku nedaleko pražské nemocnice na Bulovce. A v té na něj také 27. května 1942 krátce po desáté hodině čekali.

9

10

11 Atentát Když se v půl jedenácté v této kobyliské zatáčce Heydrichův mercedes skutečně objevil, vběhl Gabčík do dráhy jeho jízdy, ale v příštím okamžiku z jeho stengunu (samopalu) žádná rána nevyšla. Na vzniklou situaci bleskově zareagoval druhý připravený parašutista. Kubišův granát dopadl na stupátko a explodoval. Nefunkční britský samopal Ruční granát

12 Úkryt parašutistů Heydrichův řidič se neúspěšně pokouší atentátníky pronásledovat; asi za půl hodiny byl zraněný protektor převezen kolemjedoucí dodávkou do nemocnice Bulovka, kde 4. června zemřel. Nepomohl mu ani z Berlína narychlo povolaný Hitlerův osobní lékař. Parašutisté unikli pronásledovatelům a několik dní se úspěšně skrývali v rodinách příslušníků domácího odboje. Potom jim (a též dalším pěti v Praze se v té době skrývajícím parašutistům) našli odbojáři úkryt v kostele sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici.

13 Kostel sv. Cyrila a Metoděje

14 Přesto, že toto místo bylo v době tvrdých razií relativně bezpečnou skrýší, ukrývaní se v něm i tak necítili dobře. Slyšeli o masakru Lidic, dostávali noviny a pročítali dlouhé seznamy popravených, mezi nimiž poznávali i své známé. Jistě uvažovali o tom, jak se z tohoto nedobrovolného vězení dostat. Často se v této souvislosti uvádí, že se zvažoval jejich převoz z krypty v policejním autě nebo v pohřebním voze. Jako živí nebožtíci v rakvích se měli údajně dostat ven právě 18. června, kdy nacisté jejich úkryt objevili.

15 Snaha parašutistů se prokopat do odpadní stoky
Památník padlým parašutistům

16 Odměna za udání atentátníků
Pamětní deska na kostele

17 Heydrichiáda Odvetou za atentát na R. Heydricha okupační správa popravila několik tisíc osob, které se podle ní na útoku mohly podílet, pomáhaly parašutistům či jej alespoň schvalovaly. Zhruba 540 z nich, včetně generála Aloise Eliáše, zastřelili na popravišti v pražských Kobilylisích. V den atentátu bylo znovu vyhlášeno stanné právo, které výrazně urychlilo perzekuci podezřelých osob. Také byly na určitou dobu rozbity zbytky organizovaného domácího odboje.

18 Lidice a Ležáky Zároveň byly srovnány se zemí vesnice Lidice, kde bylo podezření, že někteří z obyvatel pomáhali atentátníkům, a Ležáky, v jejichž blízkosti byla objevena vysílačka parašutistické skupiny Silver A, která se účastnila atentátu, a jejich obyvatelé vybiti, transportováni do koncentračních táborů nebo v případě dětí dány do německých rodin na převýchovu. Lidice: Celkem přišlo o život 340 lidických obyvatel (192 mužů, 60 žen a 88 dětí). Ležáky: Všech 33 obyvatel starších 15 let bylo po deváté hodině večer zastřeleno.

19 Memoriál lidických žen a dětí v Kladně
Plakát britského dělnického hnutí

20 Zdroje HOFFMANN, HEINRICH. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VITVIT. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HONZA GROH. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VITVIT. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FUNKMONK. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

21 AUTOR NEUVEDEN. militaria. cz [online]. [cit. 11. 3. 2013]
AUTOR NEUVEDEN. militaria.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. mocr.army.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KARL HERMANN FRANK. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

22 USER:MIAOW MIAOW. wikipedia. cz [online]. [cit. 11. 3. 2013]
USER:MIAOW MIAOW. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Atentát na Reinharda Heydricha a Heydrichiáda"

Podobné prezentace


Reklamy Google