Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Příroda v zimě Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_787_4TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383

2 METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU
CZ.1.07/1.4.00/ – EU Peníze školám METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU Název vzdělávacího materiálu Příroda v zimě Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_787_4TR_PRV Číslo šablony III/2 Autor Jana Stolá, Mgr. Ročník 4. dle zařazení v ŠVP Vyučovaný předmět dle ŠVP Přírodověda Téma Živá příroda od podzimu do zimy Očekávaný výstup Žák poznává způsob a průběh života živočichů, výživu a životní podmínky Anotace (způsob použití) Inovovaný výukový materiál slouží k seznámení žáků s životními podmínkami živočichů Datum vytvoření Září 2012 Druh výukového materiálu Prezentace v PowerPointu Klíčová slova Studenokrevní a teplokrevní živočichové Rozvíjené klíčové kompetence Kompetence k učení a k řešení problémů Použitá literatura a zdroje Viz poslední snímek

3 Živočichové v období zimního klidu
V zimním období jsou pro život v přírodě nepříznivé životní podmínky: voda mrzne, vzduch se ochlazuje, dny jsou kratší než noci, je nedostatek tepla a světla. Život v přírodě se však úplně nezastaví. Je to období zimního klidu.

4 Živočichové v období zimního klidu
Živočichy dělíme podle teploty jejich těla na: Studenokrevné (ryby, obojživelníci, plazi, hmyz) Teplokrevné (ptáci, savci)

5 1. Studenokrevní živočichové
Teplota jejich těla kolísá podle teploty okolního prostředí. Zimu přežívají ve stavu strnulosti ukryti ve skrýších. Patří k nim ryby, obojživelníci, ptáci a některé druhy hmyzu. Ryby tráví zimu ve stavu strnulosti ve větších hloubkách, kde voda nezamrzá. Obojživelníci přezimují ve stavu strnulosti zahrabaní v bahně na dně vody (např. skokan zelený) nebo vyhledávají úkryty na souši (např. ropucha obecná) Plazi přezimují ve stavu strnulosti v půdě pod kameny, v puklinách skal nebo pod pařezy. Hmyz – mouchy, komáři, brouci a motýli přečkají zimu ve skulinách kůry stromů, ve štěrbinách skal, v půdě, ve sklepech domů nebo na půdách. U většiny hmyzu však dospělí jedinci na podzim hynou a zimu přečkají pouze jejich vajíčka, larvy nebo kukly.

6 2. Teplokrevní živočichové
Dokážou si udržet stálou tělesnou teplotu. Podle toho, jakým způsobem prožijí zimu, je dělíme na: pohybující se ve volné přírodě (např. ptáci živící se semeny, zajíci, srnci, krtci) upadajícího do zimního spánku (např. ježci, netopýři) odlétající do teplých krajin (ptáci živící se hmyzem) Mezi savce, kteří jsou aktivní celou zimu v podzemí, patří krtci. Prolézají své chodby, v nichž nacházejí potravu. Do zimního spánku upadají ježci. Zimu prospí schouleni do klubíčka ve skrýši z trávy a listí. Dalšími zimními spáči jsou netopýři. Prospí celou zimu většinou v jeskyních zavěšeni hlavou dolů.

7 Pomáháme živočichům PŘIKRMOVÁNÍ
Ptákům dáváme do krmítka semena rostlin (slunečnice) nebo lůj, kosti, žaludy, rozinky. Pro lesní býložravou zvěř naplníme krmelec senem, žaludy, kaštany, šípky. Přidáváme hroudy ztvrdlé soli na olizování („liz“) pro doplnění chybějících minerálních látek.

8 Stopy v lese Ve volné přírodě můžeme v zimním období spatřit ve sněhu stopy mnoha živočichů. Jsou to živočichové teplokrevní, kteří jsou schopni udržovat stálou tělesnou teplotu – býložraví savci (např. srnci, jeleni, zajíci), kteří naleznou potravu i v zimě, některé masožravé šelmy (např. lišky) a také stálí ptáci.

9 shrnutí Doplň: V zimním období jsou pro živočichy ………....životní podmínky. Studenokrevní živočichové přežívají …………………… Z živočichů můžeme v zimě spatřit ……………… druhy, které jsou schopny si najít potravu i v zimě. Někteří savci zimu prospí ………..spánkem. Ve volné přírodě se nikdy nedotýkejte živých ani uhynulých…………………….! Pomůcka: zvířata, teplokrevné,nepříznivé, ve stavu strnulosti, zimní Zjisti, kteří z těchto savců jsou během zimy aktivní a kteří upadají do zimního spánku: veverka obecná, křeček polní, liška obecná, hraboš polní,potkan obecný, lasice hranostaj, ježek západní, srnec polní, jezevec lesní, prase divoké. nepříznivé ve stavu strnulosti teplokrevné zimním zvířat Padní, srnec polní, jezevec lesní, prase divoké Aktivní: liška obecná, potkan obecný, lasice hranostaj, srnec polní, prase divoké V zimním spánku: veverka obecná, křeček polní, hraboš polní, ježek západní, jezevec lesní

10 ZDROJE INTERNET: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (ForestWander)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (Svobodné licence GNU pro dokumenty )> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor:"color line")> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor:cs:ŠJů)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (Krzysztof Dreszer)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Jomegat)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: James Lindsey)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: James Lindsey)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Anne Burgess)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Pöllö)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < > [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Ernest van Asseldonk)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: (autor: Piet Spaans) Microsoft PowerPoint - klipart


Stáhnout ppt "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383"

Podobné prezentace


Reklamy Google