Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057."— Transkript prezentace:

1 Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/

2 Buněčné organismy dělíme na dvě nadříše:
PROKARYOTA (PROCARYOTAE) EUKARYOTA (EUCARYOTAE)

3 STAVBA PROKARYOTNÍ BUŇKY
PROKARYOTA STAVBA PROKARYOTNÍ BUŇKY

4 PROKARYOTA jednobuněčné organismy
zřejmě nejstarší organismy (3,5mld let) nikdy netvoří funkčně a tvarově diferencované „tkáně“ ( ty jsou pouze u eukaryot ) ( přechod mezi buňkou eukaryotní a prokaryotní neexistuje ) bakterie a sinice

5 Stavba prokaryotní buňky
obal prokaryotní buňky se skládá ze tří vrstev: slizovitá vrstva na povrchu nemusí se vyskytovat u všech bakterií buněčná stěna tvořena polysacharidem – PEPTYDOGLYKANEM fce: pevný obal buňky, určuje její tvar a představuje mechanickou a chemickou obranu cytoplazmatická membrána fosfolipidová vrstva semipermeabilní (polopropustná) řídí příjem a výdej látek do buňky

6 TOK LÁTEK Difuze Aktivní transport probíhá po koncentračním spádu
bez dodání energie z místa s větší koncentrací do místa s menší koncetrací Aktivní transport probíhá proti koncentračnímu spádu spotřeba energie

7 Stavba prokaryotní buňky
četná, krátká, jemná a křehká vlákna trčící z povrchu buňky všemi směry se nazývají – fimbrie - navázání na povrch jiných buněk organelou pohybu je duté, spirálně stočené vlákno – bičík

8 Stavba prokaryotní buňky
- bakteriální prostor buňky vyplňuje cytoplazma - v cytoplazmě se vyskytují důležitá proteosyntetická tělíska - ribozomy - jadernou hmotu představuje „nukleoid“ - do kruhu stočená dvoušroubovice DNA

9 Rozmnožování prokaryot
nejtypičtějším způsobem je dělení 1) replikace DNA (zdvojení) molekuly DNA 2) růst buňky do délky 3) uprostřed buňky se utvoří přepážka 4) buňka se rozdělí na dvě dceřinné b.

10 SYSTÉM PROKARYOT Říše ARCHEA Říše BACTERIA

11 ř.: ARCHEA (archebakterie)
Organismy žijící v běžném prostředí, ale i vyhledávající stanoviště s extrémními podmínkami (pH, teplota, vysoký obsah solí) Význam v globálním ekosystému ( tvoří 20% biomasy ) Součástí biogeochemických cyklů prvků S, N, C

12 ř.: BAKTERIE – malý exkurz do historie
Bakterie poprvé pozoroval roku 1676 nizozemský přírodovědec Antoni van Leeuwenhoek Robert Koch byl průkopníkem v oblasti lékařské mikrobiologie a studoval původce cholery, TBC a anthrax. Při výzkumu TBC s konečnou platností dokázal, že bakterie jsou původci této nemoci, za což dostal v roce 1905 Nobelovu cenu. Takzvané Kochovy postuláty jsou výčtem čtyř kritérií, která jsou nutná k tomu, aby byl daný patogen uznán za původce určité nemoci. Jaký druh léků používáme proti nemocem bakteriálního původu? V roce 1859 Louis Pasteur dokázal, že kvašení způsobují bakterie, a že tyto bakterie nevznikají spontánně z neživé hmoty. Pasteur také prosazoval názor, že mikroorganismy včetně bakterií způsobují nemoc.

13 ANTIBIOTIKA roku 1928 objevil Alexander Fleming penicilin

14 BAKTERIE heterotrofní, autotrofní organismy plazmidy
za nepříznivých podmínek buňka vytvoří další obaly a změní se ve sporu (jsou velmi odolné odolávají extrémním teplotám °C, 100°C ) za příznivých podmínek spora přijme vodu a stane se životaschopnou

15 BAKTERIE U tvaru těla rozlišujeme 2 typy:
kulatý – koky tyčinkovitý Dalším důležitým taxonomickým znakem je počet bičíků: A - monotricha B - lofotricha C - amfitricha D - peritricha

16 Význam bakterií Komenzálové (kůže, trávicí s.)
Symbionti (hlízkovité bakterie) Destruenti ( koloběh látek - dekompozitor) Průmysloví producenti (kvasinky) Paraziti zajímavost

17 VYUŽITÍ BIOCHEMICKÉ AKTIVITY MIKROORGANISMŮ K PRODUKCI POTRAVIN
Surová potravina (SUBSTRÁT), je očkována mikroorganismy (STARTOVACÍ KULTURA),které ji přemění na žádaný produkt Nakládaná zelenina (kvašáky) Kysané zelí Olivy Sójová omáčka Sýry Jogurt a další kysané mléčné výrobky Salámy Lactobacillus spp. Pediococcus cerevisiae Aspergillus glaucus

18 KONZERVANTY KONZERVANTY S KARCINOGENNÍMI ÚČINKY
• E 210 kyselina benzoová • E 211 benzoan sodný • E 213 benzoan vápenatý • E 214–E 217 soli kyseliny hydroxybenzoové látky prodlužující trvanlivost potravin zamezují růstu mikroorganismů, které by mohly být pro lidský organismus škodlivé PŘÍRODNÍ KONZERVANTY: kuchyňská sůl, ocet SYNTETICKÉ: oxid siřičitý, kyselina propionová, kyselina sorbová, kyselina benzoová a jejich soli a estery, parabeny (soli kyseliny phydroxybenzoové) - u citlivých osob možnost alergické reakce

19 BAKTERIE způsobující onemocnění
Borrelia burgdorferi Treponema pallidum Neisseria gonorrhoea Neisseria meningitidis Salmonella Staphilococus aureus S. pneumonie Clostridium tetani C. botulinum Mycoplasma pneumonie Shigella dysenteriae Yersinia pestis Bacillus anthracis

20

21 Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/


Stáhnout ppt "Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057."

Podobné prezentace


Reklamy Google