Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Život na Zemi Přeneseme se do doby před mnoha miliony lety a seznámíme se s životem prazvláštních zvířat.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Život na Zemi Přeneseme se do doby před mnoha miliony lety a seznámíme se s životem prazvláštních zvířat."— Transkript prezentace:

1 Život na Zemi Přeneseme se do doby před mnoha miliony lety a seznámíme se s životem prazvláštních zvířat.

2 Úvodem Nalezené kosti velkých rozměrů bývaly často přisuzovány bájným obrům-drakům. Nelze vyloučit, že tyto kosti patřily dinosaurům. První známá naleziště se objevila v Kanadě, na poušti Sahara, v Číně a v USA. Někdy se tělo mrtvého dinosaura nalezlo na dně řeky, jindy se nalezla kostra ve skalách. V naší republice se naleziště dinosaurů pravděpodobně nedočkáme, protože ta byla v době dinosaurů pokryta mělkým mořem.

3 Vývoj života prazvláštních zvířat
První dinosauři se na Zemi objevili před 200 miliony lety. V průběhu 140 milionů let vzniklo mnoho rozmanitých druhů. Šířili se po všech kontinentech a přizpůsobovali se různým prostředím. Někteří se pohybovali nemotorně a pomalu po všech čtyřech končetinách, jiní běhali po dvou rychleji než olympijští běžci.

4 Deset významných rodů dinosaurů
1. Coelophysis 2. Deinonychus 3. Tyranosaurus 4. Plateosaurus 5. Diplodocus 6. Compsognathus 7. Iguanodon 8. Stegosaurus 9. Ankylosaurus 10. Triceratops

5 Býložravci Brachiosaurus, Diplodocus
Měli široké tělo, malou hlavu a žirafí krk. Právě tento krk sloužil k tomu, aby si mohli pochutnávat na listech stromů. Deset automobilů postavených těsně za sebou odpovídá délce jednoho takového dinosaura.

6 Diplodocus

7 Masožravci Tyrannosaurus
Ještěr krutovládce, dlouhý 15 metrů a vážící 8 tun. Měl asi 60 zubů a každý z nich měřil 15 až 20 cm. Většina masožravých dinosaurů se pohybovala po zadních končetinách. Tím mohli rychle běhat a chopit se své kořisti. Užitečné byly i malé přední končetiny, které vypadaly jako lidské ruce s prsty ve formě drápů.

8 Tyranosaurus

9 Zabijáci Velociraptor
Napadal živočichy dlouhou zadní končetinou, zatím co na druhé stál a udržoval rovnováhu pomocí ocasu. Tlapy měl opatřeny drápy, kterými sekal po oběti. I přes svou velikost se uměl rychle pohybovat.

10 Velociraptor

11 Létající ptáci Pterosaurus, Pterodaktyl
V době dinosaurů se na obloze, nad hladinou moří, vznášeli velcí létající ptáci, z nich někteří měli rozpětí křídel až 12 metrů. Byli to výborní rybáři.

12 Létající ptáci

13 Vyhynutí pradávných tvorů
Před 65 miliony lety, na sklonku prehistorické doby křídy (to bylo jedno z období pravěku), většina dinosaurů vyhynula. Vědci nedokáží přesně vysvětlit příčinu. Nabízí se různé teorie. Jedna mluví o výbuchu hvězdy v blízkosti planety Země, která zaplavila Zemi smrtelným zářením. Další, že se Zemí se srazil meteorit, který vyvolal výbuch a v zápětí, že se v atmosféře vytvořila hustá prachová pokrývka, která bránila pronikání slunečních paprsků. Jiní se domnívají, že vyhynuli důsledkem postupné změny podnebí.

14 První lidé Po éře dinosaurů se začali objevovat i první lidé. Naši předkové se objevili v Africe před 3,5 miliony lety. Patřili do velké rodiny australopitéků. Ti se dělí podle velikosti: a) větší než 1,5 m b) menší než 130 cm

15 3. Člověk neandrtálský – uměl se přizpůsobovat měnícím se podmínkám
Vývoj člověka 1. Homo Habilis – člověk zručný – vyráběl si primitivní nástroje z úlomků kamenů 2. Homo Erectus – člověk vzpřímený – už se nebál ohně, snažil se oheň využívat pro lov 3. Člověk neandrtálský – uměl se přizpůsobovat měnícím se podmínkám 4. Homo Sapiens Sapiens – člověk kromaňonský – stavěl domy z hlíny, žil v jeskyních, tvořil nástroje, šperky z kostí, lodě z kostí a rákosí, pohřebiště, uměl rozdělat oheň

16 Písmo Nejstarší vynález lidstva
Období pravěku skončilo s objevem písma. Každá kresba znamenala nějakou věc, bytost nebo událost. V současnosti přes 400 druhů písma. 1. obrázkové 2. klínové 3. fénické 4. hieroglyfy 5. latinka

17 Psací potřeby Papyrus – z rostliny, roste podél řeky Nilu
Pergamen – z kůže velkých zvířat a dobytka Papír - tradiční Knihy a knihtisk – J.Guttenberg V Čechách : Cyrilice, hlaholice Jiné druhy písma: Morseovo písmo, Braillovo písmo,…

18 Městská knihovna Znojmo
Závěrem Prezentace byla vytvořena pro děti základních škol, jejichž oblíbené téma zní „dinosauři“. Texty v prezentaci jsou použity z materiálu knihovny (encyklopedie, časopisy). Obrázky z internetu: pohybující se pračlověk: Obrázky jednotlivých dinosaurů: Děkuji. Městská knihovna Znojmo Pobočka Loucká 21 Vypracovala: Jana.


Stáhnout ppt "Život na Zemi Přeneseme se do doby před mnoha miliony lety a seznámíme se s životem prazvláštních zvířat."

Podobné prezentace


Reklamy Google