Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Environmentální výchova

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Environmentální výchova"— Transkript prezentace:

1 Environmentální výchova
Název projektu: Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/

2 Únik kyanidu v Baia Mare

3 Zlato Chemická značka: Au (Aurum)

4 - Zlato je elektricky vodivý a chemicky odolný kov.
- Použití: Šperky a pozlacování, průmysl, zubní lékařství, bankovnictví. - Získávání: Rýžováním, hlubinnou těžbou, louhováním z horniny.

5 Kyanid -Pro těžbu zlata se nejvíce využívá kyanid draselný (KCN)
-Kyanid draselný je silný jed. Intoxikace těla probíhá požitím, inhalací nebo vstřebáváním kůží. V žaludku se z něj působením kyseliny chlorovodíkové uvolňuje vysoce jedovatý kyanovodík (HCN). -Smrtelná dávka KCN je mg, při vdechování nastává smrt během několika sekund. -Toxický účinek spočívá v blokování enzymů tkáňového dýchání → transport kyslíku v krvi je neporušen, ale tkáně ho nemohou přijímat. Následkem je dušení, hlavně některých mozkových center.

6 Louhování zlata kyanidem
Proces louhování spočívá v namletí horniny obsahující zlato. Namletá hornina se potom louží roztokem alkalických kyanidů. Poté probíhá redukce, například průchodem elektrického proudu. Zlato se vyloučí na zápornou elektrodu (katodu). 4 Au + 8 KCN + 2 H2O + 02 → 4 KAu(CN)2 + 4 KOH

7 Havárie v Baia Mare Použití kyanidu představuje velice rizikový proces, příkladem může být katastrofální zamoření Dunaje kyanidy a těžkými kovy, při havárii v rumunském Baia Mare. V noci z se protrhla hráz držící m3 kontaminované vody (cca. 100 tun kyanidu). Tato kontaminovaná voda se přelila přes pole až do řeky Somes. Znečištěná voda nakonec dosáhla až do řeky Tisy a Dunaje.

8 - Mapka ukazující polohu Baia Mare, řeku Someş která byla znečištěna jako první, následně řeka Tisa, která proudí až do Dunaje.

9 Ekologický dopad Kontaminovanou vodou byly znečištěny dodávky pitné vody pro 2,5 milionů Maďarů. - Těžké kovy, které unikly společně s kyanidem, mají dlouhodobý negativní vliv na životní prostředí. - V některých místech je stále koncentrace kyanidu krát vyšší než je povoleno.

10 Na řece Tise byl vyhuben prakticky všechen vodní život
Na řece Tise byl vyhuben prakticky všechen vodní život. Dále na jih (Srbsko), to bylo kolem 80%. Není všechno zlato, co se třipytí...

11 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlato
hungary_toxic_spill_could_be_worse_than_baia_mare_cyanide _disaster.html The+Baia+Mare+cyanide+spill+in+Romania


Stáhnout ppt "Environmentální výchova"

Podobné prezentace


Reklamy Google