Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Turistické cíle v Brně Jakub Hlavenka 4.Bg.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Turistické cíle v Brně Jakub Hlavenka 4.Bg."— Transkript prezentace:

1 Turistické cíle v Brně Jakub Hlavenka 4.Bg

2 Hrady

3 Hrad Špilberk Nachází se v městské části Brno-střed.
Založen ve druhé polovině 13. století Přemyslem Otakarem II. Několikrát obléhán, avšak nikdy nedobyt. V roce 1962 byl hrad (spolu s parkem okolo) prohlášen národní kulturní památkou. V současnosti patří k objektům Muzea města Brna.

4 Hrad Veveří Jeden z nejrozsáhlejších hradních areálů v ČR.
Ale také jeden z velmi z nejvíce zanedbaných hradů v ČR. Jeho tvoření zabralo přibližně 800 let. Původně zřejmě malý lovecký hrádek. V 13. století se uvádí jako kamenný hrad. 14. století byl hrad výrazně rozšířen. 1942–1945 byl hrad zabaven pro potřeby wehrmachtu a SS. Po mnoha rekonstrukcích je hrad otevřený od roku 2002.

5 Kostely, kláštery a katedrály

6 Katedrála sv. Petra a Pavla
Nejnavštěvovanější brněnská památka. Nachází se v městské části Brno-střed. Je národní kulturní památkou. Obě věže jsou vysoké 84 metrů. Interiér lodi a vnitřní zařízení je převážně barokní. 12. století zde vznikl kostelík. 13. století přestavba na románskou baziliku. Chrám byl poté přestavěn do raně gotické podoby. Od 18. století probíhalo silné barokizování. 1904–1909 byla katedrála přestavěna do stylu novogotiky.

7 Kostel sv. Jakuba

8 Kostel sv. Michala

9 Kostel J. A. Komenského

10 Husův sbor Spadá do období Funkcionalismu.
Budova Husova sboru je jednou z prvních moderních církevních staveb v Česku. Byla postavena v roce 1929 Budovu vlastní Jednota bratrská.

11 Další kostely Betlémský kostel Kostel svatého Leopolda
Kostel sv. Josefa Kostel sv. Maří Magdalény Kostel Nalezení sv. Kříže Kostel Nanebevzetí Panny Marie Kostel Zvěstování Panny Marie a svatého Tomáše apoštola

12 Muzea a galerie

13 Technické muzeum Pokusy o založení byly již v roce 1924.
Svoji činnost plně rozvinulo až v roce V 50. letech bylo muzeum přesunuto do barokní budovy na rohu Orlí a Josefské ulice v Brně. Také bylo zestátněno a stalo se součástí Národního technického muzea v Praze. V 2. polovině 90.let se muzeum přesunulo do nové budovy v Králově Poli na ulici Purkyňova. Existuje Klub přátel Technického muzea v Brně a Knihovna TMB.

14 Mendelovo muzeum Bylo založeno v roce 2002.
Jeho posláním je šířit vědecký odkaz augustiniánského opata G. J. Mendela. Mendel se zabýval rostlinami, meterologií a šlechtěním včel, je taká nazýván otcem genetiky. Muzeum propaguje Mendelův odkaz, a vědní obory, kterými se mohou zabývat studenti na MU. Muzeum také pravidelně představuje krátkodobé umělecky zaměřené výstavy.

15 Moravská galerie Vznikla 1. dubna 1961 spojením 2 institucí (Františkovo muzeum, Moravské uměleckoprůmyslové muzeum) Pražákův palác-moderní a současné umění, administrativa. Uměleckoprůmyslové muzeum-architektura, malířství, grafika, dějiny průmyslového designu. Místodržitelský palác-stálá expozici sbírky starého umění. dům Josefa Hoffmanna-výstavy orientující se na osobnost Josefa Hoffmanna. Vila Dušana Jurkoviče-výstavní a badatelské centrum v oblasti architektury a designu.

16 Moravské zemské muzeum
Druhá nejrozsáhlejší a nejstarší muzejní instituce v Česku, zároveň největší a nejstarší muzeum na Moravě. Založeno 29. července 1817 Je příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR a členem Asociace muzeí a galerií ČR. V Brně- Dietrichsteinský palác, Biskupský dvůr, Palác šlechtičen, Pavilon Anthropos, Památník Leoše Janáčka. Mimo Brno- Památník Bible kralické v Kralicích nad Oslavou, Zámek v Jevišovicích, Zámek v Budišově, Centrum slovanské archeologie v Uherském Hradišti

17 Muzeum města Brna Věnuje se odborné vědecké, kulturní a vzdělávací činnosti, jejímž tématem je město Brno. Spravuje rozsáhlé sbírky zachycující kulturní dědictví moravské metropole. Oficiálně vzniklo 20. března 1900. Pod tuto instituci spadá: Hrad Špilberk-centrální budova. Měnínská brána-stálá expozice, krátkodobější výstavy. Vila Tugendhat-badatelské centrum k dějinám objektu a moderní architektury.

18 Funkcionalistické památky

19 Vila Tugendhat Vila je označována za nejvýznačnější předválečné dílo Ludwiga Miese van der Rohe a stavbu, která určila nová měřítka moderního bydlení. Nosný systém budovy tvoří ocelové sloupy(29), toto řešení bylo v rodinném domě použito poprvé. Vila byla postavena v prosinci 1930. Celá stavba domu včetně vybavení a zahrady přišla na 5 milionů korun (průměrná cena domu činila korun). 1939 byla zabavena gestapem. 1945 zabrala vilu Rudá armáda. 1969 byla prohlášena národní kulturní památkou.

20 Zemanova kavárna Současná budova je replikou původní stavby, která stála v letech nedaleko Janáčkova divadla. Kavárna byla v padesátých letech 20. století znárodněna. Poté sloužila jako mateřská škola. V roce 1964 byla zbourána, aby nepřekážela výstavbě Janáčkova divadla. Potom byl v 90. letech vypracován návrh na repliku původní kavárny. V den 100. výročí narození architekta Bohuslava Fuchse 24. března 1995 byla Zemanova kavárna slavnostně znovu otevřena.

21 Cíle za zábavou

22 Lanové centrum Proud Nachází se na ulici Lesná.
Otevřeno mají Duben-Říjen Nabízí: Programy pro veřejnost Programy pro školy a neziskové org. Programy pro firmy

23 Jungle Park Nachází se na pravém břehu řeky Svratky v Brně Pisárkách naproti areálu SKP Kometa Brno. Otevřeno mají Březen-Listopad Nabízí: Programy pro veřejnost Programy pro školy a neziskové org. Programy pro firmy

24 Bongo Brno Nalézt ho můžete na adrese Pražákova 51.
Jedná se o halu ve které je zbudováno hřiště se spoustou atrakcí a konstrukcí určených k hraní. Určeno převážně pro děti od 3 do 15-ti let. Nabízí: Programy pro veřejnost Programy pro školy a školky Program pro oslavu narozenin

25 Otázky a odpovědi 1) Stručně charakterizujte nejnavštěvovanější brněnskou historickou památku. Jedná se o katedrálu sv. Petra a Pavla. 2) Stručně charakterizujte 5 významných brněnských muzeí. Všechno je uvedeno v předešlých snímcích. 3) Uveďte 5 veřejnosti přístupných historických památek v Brně a stručně je charakterizujte. Hrad Špilberk, Hrad Veveří, Katedrála sv. Petra a Pavla, Vila Tugendhat, Zemanova Kavárna, Husův sbor,


Stáhnout ppt "Turistické cíle v Brně Jakub Hlavenka 4.Bg."

Podobné prezentace


Reklamy Google