Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku"— Transkript prezentace:

1 Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku
Základy editace 1 Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku

2 Font písma = znaková sada
Změnu fontu písma voláme v hlavním menu Základní dělení znakových sad patkové písmo bezpatkové písmo ostatní písma psacího stroje kaligrafické písmo POZOR! Některá fonty nemají českou diakritiku, proto je nepoužíváme.

3 Patkové písmo (antiqua)
Písmenka mají tzv. serify (patky) a stíny Patky dobře vedou oči po řádku a text v knize se lépe čte Použití především jako knižní písmo pro krásnou literaturu, učebnice, běžné texty

4 Bezpatkové písmo (grotesk)
V 19. století vznikají nová písma, která nemají stíny a serify, působí primitivně a legračně. Písmo výrazné, je ve stejné velikosti větší než antikva. Použití pro různé nápisy, orientační tabulky, nadpisy, prezentace a podobné příležitosti, kde lze nechat vyniknout jejich jednoduchosti a čitelnosti za horších světelných podmínek, za pohybu apod.

5 Písmo psacího stroje Neproporcionální písmo – každý znak má stejnou šířku, v tiskovinách použití minimální, použití jen tam, kde chceme, aby text připomínal dobu, kdy se psací stroj nejvíce používal (20. století) Znaková sada omezena, chybějí uvozovky, pomlčky, matematické symboly, někde i obyčejné okrouhlé závorky

6 Kaligrafické písmo Ozdobné písmo je hůře čitelné, používá se na speciální tiskoviny, kde má písmo také estetickou funkci ( pozvánky, oznámení, plakáty,...)

7 Současné písmo V dokumentech nejrůznějšího zaměření se i v éře nejmodernějších výpočetních systémů nejlépe uplatňuje písmo, jemuž vdechli život písmaři pozdního středověku (Claude Garamond, John Baskerville).

8 Kapitálky Písmo slavnostní, pro nadpisy
Text se napíše běžným písmem, text prosvětlit, ve formátu písma volit nabídku kapitálka Porovnejte velké písmo a kapitálky.

9 Řez písma normální Kurzíva tučné
Modikace základního tvaru písma (sklon, zvýraznění, změna šířky) Použití pro vyznačování v textu, tučné viditelné na první pohled na stránku, kurzíva při podrobném čtení normální Kurzíva tučné Serify (patky) dobře vedou oči po řádku a text se lépe čte než písmo bezserifové.

10 Stupeň písma Velikost písma volíme podle typu písma, pro texty A4 obvykle velikost 12 Podle stupně písma volíme řádkování (mezery mezi řádky), aby dokument byl dobře čitelný, aby bylo vytištěno celé písmeno.

11 Velikost řádkování Obecně platí: řádkování nastavit na 120 % velikosti písma K výpočtu použijte kalkulačku velikost písma 14, výpočet řádkování: 1,2*14 velikost písma 17, výpočet řádkování: 1,2*17 Nastavení řádkování: Prosvětlit odstavec - Formát/Odstavec/Řádkování – zvolit Přesně, vložit správnou hodnotu. U některých fontů je nutné řádkování zvětšit, vždy ověřit pro písmeno g


Stáhnout ppt "Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku"

Podobné prezentace


Reklamy Google