Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ 14_ Místo, kde žijeme Bezpečné přecházení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ 14_ Místo, kde žijeme Bezpečné přecházení"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ 14_ Místo, kde žijeme Bezpečné přecházení
(SADA ČÍSLO 2) 1

2 INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: únor 2012 Ročník, pro který je VM určen: 1.– 6. ročník ZŠ speciální (možno použít i pro žáky starší – opakování probraného učiva) Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Učivo: dopravní výchova - základní pravidla silničního provozu pro chodce, bezpečné přecházení Metodické poznámky: Výukový materiál slouží k vysvětlení tématu dopravní výchova. Hravou a názornou formou vysvětluje žákům učivo, zároveň slouží jako pomůcka pro následné procvičení daného tématu. Použité zdroje: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, MS Powerpoint, kliparty MS Office

3 Klikni na obrázek semaforu na následující straně a dozvíš se více.

4

5 Ahoj kamarádi. Na začátek našeho vyprávění tu mám pro vás jeden příběh
Ahoj kamarádi! Na začátek našeho vyprávění tu mám pro vás jeden příběh. Je to příběh o dvou dětech, Matějovi a Lucce. Jsou to malí školáci a oba letos nastoupili do první třídy. A představte si, co se jim jednoho dne stalo: Matěj a Lucka bydlí kousek od sebe. Rozhodli se, že budou chodit společně do školy. První školní dny je doprovázely do školy maminky, ale teď už jsou velcí školáci. Mohou chodit do školy bez maminek a navíc, mají přece kamaráda klauna. Budu chodit s nimi a budu na ně dávat pozor. Pojďme, vydáme se s Matějem a Luckou na jejich první samostatnou cestu do školy.

6 Matěji, Lucko, pozor. Vždyť vás skoro přejelo auto
Matěji, Lucko, pozor! Vždyť vás skoro přejelo auto. Takhle přece nemůžete přecházet. Musíte na sebe dávat pozor. Takhle by to tedy nešlo. Pěkně zpátky na začátek a nejprve si něco povíme o tom, jak se máme správně chovat na ulici.

7 Každý den určitě slyšíte, jak je důležité být na sebe opatrný.
Ale umíte bezpečně přejít vozovku? Víte, kde a jak máte přecházet tak, aby se vám nic nestalo? Ti, co ještě nevědí, jak bezpečně přecházet vozovku se to nyní dozví.

8 Tohle všechno kolem vás je město a ve městě jezdí mnoho aut
Tohle všechno kolem vás je město a ve městě jezdí mnoho aut. Dospělí lidé ani děti si zde proto nemohou chodit jen tak, jak chtějí, ale všichni musí dodržovat určitá pravidla. Říkáme jim pravidla silničního provozu. Tato pravidla musí dodržovat chodci, řidiči aut, autobusů i trolejbusů, cyklisté, zkrátka všichni ti, kteří se ve městě pohybují. Budeme si povídat o tom, co se smí a co naopak nesmí a také jak správně a bezpečně přecházet přes ulici, aby nás nepřejelo auto. Tak teď už honem dávejte pozor a pořádně se dívejte kolem sebe.

9 2. 1. 3. Rozhlédni se vlevo, vpravo, vlevo
Před přecházením silnice se musíš zastavit na okraji vozovky. Musíš se rozhlédnout nejdřív vlevo, pak vpravo a před vstupem do vozovky opět vlevo. Nespoléhej se na to, že je vůz ještě daleko. 2. 1. 3.

10 Nikdy nepřecházej mimo přechod
Řidiči se soustředí na přechody jako na místa, kde se „vyskytne“ chodec. Jak mohou předpokládat, že bude i někde jinde? Nezapomeň, že nejkratší cesta nemusí být ta nejbezpečnější!

11 Soustřeď se na to, co děláš!
Mysli na to, že přecházíš přes silnici. Nepřemýšlej nad jinými věcmi, nevěnuj pozornost tomu, že na tebe někdo na druhé straně mává nebo že jsi tam zahlédl někoho známého. Věnuj se jen přecházení! Využij podchod, semafor, vyznačený přechod Téměř jediná příčina dopravních nehod chodců je neuvážlivý vstup chodce do vozovky. Pokud máš ve svém okolí přechod, podchod, semafor nebo jen neoznačenou silnici, tak správné pořadí je: 1. podchod, 2. světelná signalizace (semafor), 3. vyznačený přechod pro chodce, 4. přehledný úsek vozovky.

12 A teď krátké opakování.

13 Vozovka se přechází vždy s největší opatrností!
Při přecházení nemůžete číst knihu! Při přecházení nemůžete telefonovat! Pokud je v blízkosti přechod pro chodce, přecházíme vždy po přechodu!

14 Pokud je přechod pro chodce se semaforem, přecházíme na zelenou
Pokud je přechod pro chodce se semaforem, přecházíme na zelenou! Na červenou musíme stát! Před každým přecházením vozovky se pečlivě rozhlédneme: doleva – doprava – doleva. Teprve po rozhlédnutí, když nic nejede, můžete přejít!

15 Můžeš jet! Stůj! Připrav se!
Jestlipak víte, co znamenají barvy na semaforu pro vozidla? Můžeš jet! Stůj! Připrav se!

16 PRIMA, JSI ŠIKULKA!!!

17 To je špatně! Honem zpátky!

18 Jestlipak víte, co znamenají barvy na semaforu ?
Můžeš jet! Stůj! Připrav se!

19 PRIMA, JSI ŠIKULKA!!!

20 To je špatně! Honem zpátky!

21 Můžeš jet! Stůj! Připrav se!
Jestlipak víte, co znamenají barvy na semaforu? Můžeš jet! Stůj! Připrav se!

22 PRIMA, JSI ŠIKULKA!!!

23 To je špatně! Honem zpátky!

24 Slon Zebra Žirafa

25 PRIMA, JSI ŠIKULKA!!!

26 To je špatně! Honem zpátky!

27 Kde chceme! Když je na semaforu červená! Po přechodu pro chodce a na zelenou.

28 PRIMA, JSI ŠIKULKA!!!

29 To je špatně! Honem zpátky!

30 Červená barva znamená připrav se!
Oranžová barva znamená stůj! Zelená barva znamená můžeš jet!

31 PRIMA, JSI ŠIKULKA!!!

32 To je špatně! Honem zpátky!

33 Doleva -- doprava -- doleva!
Nerozhlížím se vůbec a jdu! Doprava -- doleva -- doprava!

34 PRIMA, JSI ŠIKULKA!!!

35 To je špatně! Honem zpátky!

36 TAK A JSME NA ÚPLNÉM KONCI NAŠEHO DNEŠNÍHO VYPRÁVĚNÍ
TAK A JSME NA ÚPLNÉM KONCI NAŠEHO DNEŠNÍHO VYPRÁVĚNÍ. NASHLEDANOU PŘÍŠTĚ!!

37 POUŽITÉ ZDROJE: DVD x obrázky – Terasoft, multimedia s.r.o. Klauny nakreslila Bc. Milena Švermová.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ 14_ Místo, kde žijeme Bezpečné přecházení"

Podobné prezentace


Reklamy Google