Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
AUTOR: Mgr. Jitka Riedelová NÁZEV:VY_32_INOVACE_47_Dějepis_Svatý Václav TEMA: Svatý Václav ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07./1.4.00/

2 ANOTACE Materiál pro výuku matematiky v 7. ročníku základní školy praktické. Určeno pro interaktivní tabuli. Učební látka slouží k prvotnímu výkladu učiva a k procvičování získaných znalostí, poskytuje žákům základní vědomosti o životě Václava I. a ostatních Přemyslovců. Úkoly k procvičování probrané látky – kontrolní interaktivní otázky. Použití v hodině žáky zaujalo, aktivně se zapojovali do práce na interaktivní tabuli Vytvořeno:

3 10. stol. Kníže Václav

4 Kníže Václav Přemyslovec Syn Vratislava a Drahomíry
Vnuk Bořivoje a Ludmily Vychováván a vzděláván Ludmilou. Pobožný a mírumilovný Zabit svým bratrem Boleslavem /asi r. 935/.

5 Václav byl vzděláván a vychováván babičkou Ludmilou.
Vedla ho k pobožnosti a mírumilovnosti. To se nelíbilo jeho matce Drahomíře, která nechala Ludmilu zabít, když byl Václav ještě malý. Když byl Václav starší, ujal se vlády. Nechtěl války, chtěl vyjednávat a žít v míru. To se nelíbilo jeho bratru Boleslavovi. Boleslav svého bratra Václava zavraždil.

6 Zakroužkuj červeně Přemyslovce:
Zakroužkuj zeleně velkomoravské panovníky: Spoj manželské dvojice a jejich potomky: Svatopluk I. Sámo Bořivoj I. Václav I. Vratislav I. Rastislav Ludmila Drahomíra

7 Spoj jména s postavami na obrázku:
Bořivoj I. Václav I. Vratislav I. Ludmila Svatopluk I. Sámo Drahomíra

8 Svatý Václav Ludmila a Václav byli po své smrti prohlášeni za svaté. Památku svatého Václava si připomínáme státním svátkem dne: 28. září.

9 Kníže Václav na současné české minci
Obr. 3

10 Citace: Obr. 1.: By Antonín Popp ( ) [Public domain], via Wikimedia Commons [cit ] Obr. 2: Josef Mathauser [Public domain], via Wikimedia Commons [cit ] Obr. 3: vlastní zdroj.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s."

Podobné prezentace


Reklamy Google