Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_II.VL9 Vytvořeno: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: České dějiny – V dobách přemyslovských knížat I. Určeno pro: 4. ročník Anotace: Výukový materiál seznamuje žáky s počátky vlády Přemyslovců, výrobou knih a životem té doby. Inovace – využití ICT (interaktivní tabule). Metodický pokyn: Materiál je vhodný pro frontální výuku a na závěr pro práci jednotlivců, dvojic, či skupiny. Pro úplné využití programu je nutné připojení k internetu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Lehká.

2 V DOBÁCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT I.

3 Bořivoj a Ludmila Bořivoj první historicky doložený český panovník
S manželkou Ludmilou přijali na Moravě křest z rukou arcibiskupa Metoděje Bořivoj Ludmila Křest Bořivoje a Ludmily

4 Život ve středověku Čechy v době, kdy žil Bořivoj, spadaly do politického vlivu Velké Moravy Území okolních knížectví získávali Přemyslovci bojem, dohodou nebo sňatkem. Lidé žili převážně kolem velkých řek. Ostatní kraje byly téměř pusté. Vznikaly pevné kamenné hrady a kolem nich tržní osady. V nich se usazovali řemeslníci a obchodníci. středověký hrad

5 Křesťanství a vzdělanost
S křesťanstvím přicházela do země i vzdělanost. Kněží a mniši uměli číst a psát a přinášeli s sebou první knihy. Knihy se zhotovovali ručně. Zkušení písaři je opisovali na pergamenové listy a ty se pak vázaly do svazků. Většina knih byla zdobena nádhernými ilustracemi. mnich při opisování knihy kniha

6 Otázky k opakování: Jak se jmenoval první historicky doložený český panovník a jeho manželka? Jak docházelo ke sjednocování okolních knížectví? Popište, jak se zhotovovaly knihy. Kde vznikaly tržní osady a kdo v nich především žil?

7 Otázky k opakování: Jak se jmenoval první historicky doložený český panovník a jeho manželka? Kníže Bořivoj a Ludmila Jak docházelo ke sjednocování okolních knížectví? Území okolních knížectví získávali Přemyslovci bojem, dohodou nebo sňatkem. Popište, jak se zhotovovaly knihy. Knihy se zhotovovali ručně. Zkušení písaři je opisovali na pergamenové listy a ty se pak vázaly do svazků. Kde vznikaly tržní osady a kdo v nich především žil? Kolem kamenných hradů a usazovali se tam především řemeslníci a obchodníci.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká"

Podobné prezentace


Reklamy Google