Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10_HK ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10_HK ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_10_HK ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: ZIMA AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_10_HK

2 ANOTACE Zkušenosti s pilotováním:
PREZENTACE JE VYTVOŘENA JAKO DOPLNĚK K UČIVU 4. ROČNÍKU PŘÍRODOVĚDY. DOPLŇUJE UČIVO ROZMANITOST PŘÍRODY – ŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. V RÁMCI PREZENTACE SE ŽÁCI SEZNÁMÍ: - S PŘÍRODNÍMI PODMÍNKAMI V ZIMĚ - SE ZMĚNAMI V PŘÍRODĚ - SE ZPŮSOBEM PŘEZIMOVÁNÍ NĚKTERÝCH ŽIVOČICHŮ Zkušenosti s pilotováním: Žáci se naučili charakterizovat změny, ke kterým dochází v přírodě během zimy. Naučili se rozlišovat zimní spánek u některých savců a stav strnulosti u plazů. Doma si založili pokus s rychlením rostlin a svá pozorování si zapisovali do sešitu. Písemně odpověděli na shrnující otázky.

3 PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVA V ZIMĚ

4 ZIMA V PŘÍRODĚ

5 Podmínky, které vytváří živá a neživá příroda
– den zimního slunovratu –den se začíná prodlužovat Podle kalendáře trvá zima 3 měsíce, ale v horách přetrvávají zimní podmínky déle. Nadzemní části rostlin uhynuly. U vytrvalých rostlin přežívají pouze přízemní a podzemní části.

6 Změny v přírodě

7 VYTRVALÉ BYLINY 1. Rostliny se svazčitými kořeny (trávy)
2. Rostliny s hlavním a postranními kořeny (smetanka lékařská) 3. Rostliny s cibulkou (sněženka podsněžník, bledule jarní, tulipán) 4. Rostliny s oddenkem (sasanka hajní) 5. Rostliny s hlízou (lilek brambor)

8 DŘEVINY Na větvích stromů a keřů vidíme pupeny. V nich jsou uschovány základy příštích listů a květů. Na počátku prosince můžeme provádět pokusy s rychlením rostlin – „barborky“. Konce větviček třešní nebo forzýtií se šikmo seříznou, ponoří do vlažné vody a dají při pokojové teplotě na světlé stanoviště. Zapište svá pozorování do sešitu.

9 RYCHLENÍ

10 ŽIVOČICHOVÉ SAVCI - zimním spánkem přečkávají zimu ježci a netopýři.
Někteří živočichové pouze odpočívají a využívají připravených zásob –veverka. Stavem strnulosti reagují na zimní chlad plazi. Ryby vyhledávají hlubší tůně nebo chráněná místa. Hmyz většinou na podzim uhyne. Přezimují vajíčka, larvy nebo kukly.

11 Ježek a kapr

12 Netopýr a veverka

13 ODPOVĚZ NA OTÁZKY: 1.Kteří savci přečkávají zimu zimním spánkem?
2. Co je to stav strnulosti? 3. Jak přezimují ryby? 4. Popiš rychlení rostlin. 5. Jak dlouho trvá zima a kdy přesně začíná? 6. Co patří mezi vytrvalé rostliny? 7. Jak přečkává zimu veverka? 8. popiš změny v přírodě, ke kterým dochází v zimě.

14 CITACE: KOFLER, Jurgen. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor: Schneelandschaft_Furx.JPG. Dostupné z WWW: JAPEL, Jens. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor: Winter_im_Oberdorf.jpg. Dostupné z WWW: EYONE. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor: Givrebranche.JPG. Dostupné z WWW: KARELJ. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor: Bud_prunus_1.jpg. Dostupné z WWW:

15 CITACE: HUHULENIK. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor: Bat_near_V%C4%9Bstonice_reservoir.jpg. Dostupné z WWW: TWICE25. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor: Biella-Sala_Biellese-laghetto_ghiacciato.jpg. Dostupné z WWW: BATHA, Matěj. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor: Vy%C5%A1ehrad_076_-_veverka.jpg. Dostupné z WWW: KARELJ. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor: Je%C5%BEek1.jpg. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10_HK ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ"

Podobné prezentace


Reklamy Google