Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Eliška Kopečná VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Český jazyk_35_Čtení s porozuměním, ZŠ praktická, 5.-7.r. -TEMA: Procvičování pozornosti, rozvoj slovní zásoby ČÍSLO PROJEKTU: CZ /1.4.00/

2 Anotace: čtení s porozuměním
Zadané úkoly vedou žáky k procvičení čtení s porozuměním, procvičování pozornosti, k rozvoji slovní zásoby. Žáci určují pořadí vět, odpovídají na otázky k přečtenému textu, doplňují správná slova do vět, doplňují písmena do slov. Po splnění každého úkolu následuje správné řešení pro kontrolu. Pilotáží bylo ověřeno, že zadané úkoly vedou k vytyčeným cílům. Všechny úkoly jsou pro žáky vhodné jak k samostatné, tak skupinové práci.

3 Pozorně si přečtěte úryvek z knihy Josefa Čapka: Povídání o pejskovi a kočičce

4 Tak byla jednou jedna noční košilka a ta byla chudá
Tak byla jednou jedna noční košilka a ta byla chudá. A protože byla chudá, tak na sobě neměla žádné červené, ani modré, ani žluté, zelené nebo fialové proužečky, ani žádné vyšívání s kuličkami, čtverečky, hvězdičkami, kytičkami, ani lístky. Byla jenom bílá, ale přitom byla moc hodná. A tak šla jednou na procházku a potkala jinou noční košilku. „Jéjej, to je krásná košilka!“ vykřikla ta chudá noční košilka. Ona ta druhá noční košilka byla bohatá a byla krásně barevná a měla na sobě vyšívané čtverečky, proužečky a všelijaká kolečka a všecko možné, jak moc byla zdobená.

5 V pohádce se nám popletlo pořadí vět. Dokážete věty správně uspořádat?
1. Byla jenom bílá, ale přitom byla moc hodná. 2. „Jéjej, to je krásná košilka!“ vykřikla ta chudá noční košilka. 3. Tak byla jednou jedna noční košilka a ta byla chudá. 4. A tak šla jednou na procházku a potkala jinou noční košilku. 5. A protože byla chudá, tak na sobě neměla žádné čtverečky, ani modré, ani žluté. 6. Ona ta druhá noční košilka byla bohatá a byla krásně barevná.

6 Dokázali jste věty správně uspořádat?
Tak byla jednou jedna noční košilka a ta byla chudá. A protože byla chudá, tak na sobě neměla žádné čtverečky, ani modré, ani žluté. Byla jenom bílá, ale přitom byla moc hodná. A tak šla jednou na procházku a potkala jinou noční košilku. „Jéjej, to je krásná košilka!“ vykřikla ta chudá noční košilka. Ona ta druhá noční košilka byla bohatá a byla krásně barevná.

7 Doplň do vět správná slova
1. Byla jednou jedna noční ……….. 2. Byla …….., neměla na sobě žádné ………. 3. Byla jenom………, ale přitom moc …………. 4. Jednou šla na …………… 5. Potkala jinou ………… košilku. 6. Druhá noční košilka byla ……………. 7. Byla krásně……………. hodná chudá košilka ozdoby bílá procházku noční bohatá vyšívaná

8 chudá košilka hodná ozdoby bílá procházku noční bohatá vyšívaná
1. Byla jednou jedna noční košilka. 2. Byla chudá, neměla na sobě žádné ozdoby. 3. Byla jenom bílá, ale přitom moc hodná. 4. Jednou šla na procházku. 5. Potkala jinou noční košilku. 6. Druhá noční košilka byla bohatá. 7. Byla krásně vyšívaná. chudá košilka hodná ozdoby bílá procházku noční bohatá vyšívaná

9 Pokud jste pozorně četli úryvek z knihy Josefa Čapka, dokážete odpovědět na všechny otázky
Vyjmenujte všechny barvy, které jste si zapamatovali. S jakými geometrickými tvary jste se v ukázce setkali? Jaké košilky se spolu setkaly? Jakou barvu měla chudá noční košilka? Jakou barvu měla bohatá noční košilka?

10 Vyjmenujte všechny barvy, které jste si zapamatovali.
červená, modrá, žlutá, zelená, fialová, bílá S jakými geometrickými tvary jste se v ukázce setkali? proužky, kuličky, čtverečky, hvězdičky, kolečka Jaké košilky se spolu setkaly? chudá a bohatá Jakou barvu měla chudá noční košilka? bílou Jakou barvu měla bohatá noční košilka? byla krásně barevná

11 Doplňte vynechaná písmena ve slovech a věty napište.
„Ach koš-lko, t- js- tak kr- sn-, t- se mně t-k t-ze l-b-š, ř-kla ta ch-dá nočn- koš-lka té boh-té nočn- koš-lce, p-jď si s- mnou hr-t!“ Al- ta boh-t- nočn- koš-lka b-la pyšn-.

12 „Ach košilko, ty jsi tak krásná, ty se mně tak tuze líbíš,
řekla ta chudá noční košilka té bohaté noční košilce, pojď si se mnou hrát!“ Ale ta bohatá noční košilka byla pyšná.

13 Citace a zdroje: vlastní text:
Čapek, Josef. Povídání o pejskovi a kočičce jak spolu hospodařili a ještě o všelijakých jiných věcech. Praha: Albatros, O pyšné noční košilce, s.59 obrázky:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google