Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_14.PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ Téma: PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ (Přírodní krajiny) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žáci se seznámí a porovnají jednotlivé typy přírodních krajin. Seznámí se s pojmem ekosystémy. Na jednotlivých příkladech zdůrazní ochranu životního prostředí. Kriticky posoudí vztah člověka k přírodě.

2 PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ
Přírodní krajiny

3 Přírodní krajiny: menší části zemského ekosystému
Ekosystémy: tvoří je vše živé (zvířata, rostliny, různé organismy) společně s neživými přírodninami. mohou být různě velké (největší = celá planeta Země) Přírodní krajiny: menší části zemského ekosystému jejich rozložení je podobné podnebným pásům Rozšíření přírodních krajin je závislé na těchto podmínkách: zemská šířka + nadmořská výška množství slunečního záření vzdálenost od oceánu pravidelné vzdušné proudění oceánské proudy Základní životní podmínky pro všechny živé organismy: světlo, teplo, vzduch, voda, živiny

4 PŘEHLED PŘÍRODNÍCH KRAJIN (SMĚREM OD ROVNÍKU K PÓLŮM)
Tropický deštný les rovníková oblast teplé a vlhké podnebí husté pralesy (džungle) s vysokými stromy velký ekologický problém = ničení (kácení) pralesů pro stavby a plantáže Savany travnatá krajina s roztroušenými stromy teplé podnebí, kde se střídá období dešťů a sucha početná stáda býložravců a dalších větších zvířat (národní parky) plantáže bavlníku, pastviny Pouště a polopouště podnebí téměř bez srážek; velký rozdíl v teplotách ve dne a v noci oázy: „zelené ostrovy“- místa s dostatkem vody (pěstování palmy datlové) rozmanitý povrch pouští (kamenité, písčité)

5 Tvrdolisté lesy (Středomoří)
- teplé, velmi suché léto; mírná deštivá zima - dřeviny a keře přizpůsobené nedostatku srážek - pěstování subtropických plodin (citrusy, olivy, hroznové víno) - oblast vhodná pro rekreaci Listnaté a smíšené lesy mírný podnebný pás (střídání ročních období) dobré podmínky pro život obyvatel lesy často přeměněny na louky a pole (po vykácení velmi úrodná půda) uměle vysázené nové lesy (převážně smrkové) Stepi travnaté krajiny, kde množství srážek nestačí pro růst stromů prérie v Severní Americe (bizoni), pampy v Jižní Americe v mnoha oblastech světa velmi úrodné („obilnice světa“) srážky pouze několikrát do roka (často velmi silné větry)

6 Tajga Tundra Polární oblasti
rozlehlý pás jehličnatých lesů na S-polokouli dlouhé a velmi chladné zimy velké šelmy a kožešinová zvěř (medvěd, vlci, rys,…) významná těžba a zpracování dřeva (skandinávské státy Švédsko, Finsko) Tundra krajina s trvale zmrzlou půdou dlouhá drsná zima a krátké léto (2-3 měsíce) typické porosty nízkých keříků, mechů a lišejníků obyvatelstvo: lovci, pastevci sobů (Inuité = Eskymáci, Laponci) Polární oblasti arktický podnebný pás trvale zmrzlá krajina nepříznivé podmínky pro život Arktida = severní polární oblast, Antarktida = světadíl na J-polokouli

7 Práce s atlasem světa Vyhledej, jaké přírodní krajiny se vyskytují v oblasti: o. Sumatra Grónsko pol. Labrador Keňa Atacama Britské ostrovy o. Kréta Niger 2. Vyhledej některé vědecké stanice na Antarktidě.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov"

Podobné prezentace


Reklamy Google