Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_18

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_18"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_18 TÉMA: AJ-7.B – Some x any ve větách ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Tuto prezentaci jsem použila ke shrnutí učiva some / any v kladných, záporných a tázacích větách. Doporučuji žákům označit si věty + - ? Pokud chcete můžete vynechat poznámku o SOME v otázkách ( podobný příklad není použit ve cvičeních), slouží pouze jako doplňující informace. Cvičení byla rozdělena na 2 části: společná práce na tabuli samostatná práce formou testu či domácího úkolu.

3 SOME x ANY SOME v kladných větách
SOME (ve významu 'nějaký') používáme především v kladných oznamovacích větách. There are some people in the street.  I've got some money in my pocket. 

4 ANY v otázkách V tázacích větách používáme ve stejném významu přídavné jméno ANY. Are there any people in the street?  Have you got any money in your pocket? 

5 *Poznámka POZOR: V otázkách, pomocí kterých se nejen na něco ptáme, ale zároveň jimi něco navrhujeme, nabízíme, nebo o něco žádáme, nepoužíváme any ale SOME! Would you like some coffee?*  - Pomocí této otázky někomu nabízíme kávu. Can I have some water, please?   - Touto otázkou žádáme o vodu / objednáváme si vodu. How about some music?   - Navrhujeme, že pustíme hudbu

6 ANY v záporných větách V záporných větách používáme ANY ve významu 'žádný'. There aren't any people in the street.  I haven't got any money in my pocket. 

7 Doplň SOME/ANY There are…………..new films on TV.
There aren´t ………..letters for you. I didn´t make …….. mistakes. I haven´t got ………. bread for you. I´m going to buy ……………. . Don´t buy ………… rice. Is there ……….. ice cream in the fridge.

8 Řešení There are some new films on TV.
There aren´t any letters for you. I didn´t make any mistakes. I haven´t got any bread for you. I´m going to buy some. Don´t buy any rice. Is there any ice cream in the fridge?

9 Test 1. I´m going to buy ………….. eggs. 2. Do we need …………… water?
3. I haven´t got…………… money. 4. I´m going to the post office to buy ………… postcards. 5. I didn´t see ……………. friends yesterday. 6. Have you got ………….. pens?

10 Řešení 1. I´m going to buy SOME eggs. 2. Do we need ANY water?
3. I haven´t got ANY money. 4. I´m going to the post office to buy SOME postcards. 5. I didn´t see ANY friends yesterday. 6. Have you got ANY pens?

11 Pracovní list doplň some/any
1.I´m going to buy ………….. eggs. 2. Do we need …………… water? 3. I haven´t got…………… money. 4.I´m going to the post office to buy ………… postcards. 5. I didn´t see ……………. friends yesterday. 6.Have you got ………….. pens?

12 CITACE Text: vlastní autorské dílo


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_18"

Podobné prezentace


Reklamy Google