Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Vazba “BE SUPPOSED TO” Vysvětlení použití této vazby na příkladech Věty na procvičení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Vazba “BE SUPPOSED TO” Vysvětlení použití této vazby na příkladech Věty na procvičení."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace Vazba “BE SUPPOSED TO” Vysvětlení použití této vazby na příkladech Věty na procvičení

3 Jane was supposed to phone me last night, but she didn‘t. Ve vazbě be supposed to pracujete se slovesem to be, které se používá obvykle pouze v přítomnosti (am/is/are) a minulosti (was/were):. Vazba “BE SUPPOSED TO”

4 Jak to mám vědět. Nikdo mi to neřekl. How am I supposed to know that? Nobody told me. Zde už vidíte také český překlad dnešní vazby = mám / máš / máme něco udělat.

5 He was supposed to do shopping, but he watched TV.

6 We were supposed to buy bread, but we bought ice creme.

7 What is that supposed to mean? Co to má znamenat?

8 Ač je v následující větě v češtině stejný překlad, význam je rozdílný. Shall I call him? = Mám mu zavolat? Am I supposed to call him? = Mám mu zavolat? Nabízím se, že mu zavolám. Čeká se ode mě, že mu zavolám? NEPLEŤME SI ! Zkuste vysvětlit rozdílnost těchto dvou vět, které mají v češtině stejný překlad.

9 Make some sentences with be supposed to in the past. We …….. I ……. My brother ….. but ……

10 My father …. I ….. He …. but

11 1.Dad …………………………….. a letter yesterday, but he …………. 2.My sister ………………………. her room, but she ……. out. 3.I ……………………….. sugar, but I ……….. salt. 4.We ………………. my homework, but we ………… to the cinema. 5.My friend ……………………… his mother, but he ………... 6.They …………………….the dog for a walk, but they ……. TV. 7.I …………………….. English, but I ………. computer games. 8.You ………….......... for me, but you ………. 9.My brother ………… exercise 3, but he ………… exercise 4. post /forget clean/go buy/buy do/go phone/not do take/watch study/play wait/leave do/do Complete the sentences with be supposed to in the past and the verbs. KEY

12 1.Dad was supposed to post a letter yesterday, but he forgot. 2.My sister was supposed to clean her room, but she went out. 3.I was supposed to buy sugar, but I bought salt. 4.We were supposed to do my homework, but we went to the cinema. 5.My friend was supposed to phone his mother, but he didn‘t. 6.They were supposed to take the dog for a walk, but they watched TV. 7.I was supposed to study English, but I played computer games. 8.You were supposed to wait for me, but you left. 9.My brother was supposed to do exercise 3, but he did exercise 4. Complete the sentences with be supposed to in the past and the verbs.

13 Použité zdroje MURPHY, Raymond. English Grammar in Use. Singapore: Cambridge University Press, 2004, ISBN 978 0521 755481. HUTCHINSON, Tom; EDWARDS, Lynda. Project 3. Oxford: Oxford University Press, 2008, ISBN 978-0-19-476416-2. Obrázky : Galerie Microsoft Office – klipart


Stáhnout ppt "Anotace Vazba “BE SUPPOSED TO” Vysvětlení použití této vazby na příkladech Věty na procvičení."

Podobné prezentace


Reklamy Google