Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Judaismus – Židé v Evropě II

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Judaismus – Židé v Evropě II"— Transkript prezentace:

1 Judaismus – Židé v Evropě II
Autor: Mgr. Václav Pražák Datum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308

2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_SDE.10_Antisemitské aféry Škola Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Autor Mgr. Václav Pražák Název Judaismus – Antisemitské aféry Předmět Seminář z dějepisu Tematická oblast Náboženství, filozofie a ideologie v dějinách Šablona III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Ročník 4. + VIII. Metodický list/Anotace Vhodné jako opakovací cvičení k probíranému tématu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

3 Antisemitské aféry na přelomu 19. a 20. století
Zrušení omezení židovského obyvatelstva v průběhu 19. století umožnilo mnohým Židům výrazný společenský vzestup. To na druhou stranu vedlo rovněž ke vzrůstu protižidovských nálad. Na přelomu 19. a 20. století se odehrály ve Francii a Rakousku-Uhersku dvě aféry, v nichž se na stranu obviněných Židů postavily významné osobnosti tehdejší doby.

4 Popis karikatury - úkol
Na následujícím obrázku jsou znázorněny dvě dvojice, nejprve obou obviněných Židů (A, B) a jejich nejznámějších zastánců (C, D). Dvojice A-C se vztahuje k Francii, B-D k Rakousku-Uhersku. Určete, o které osoby se jedná.

5 Zdroj: Leo Pavlát (ed.), Židé – dějiny a kultura, Praha 2007, s. 97.

6 Řešení A. Alfred Dreyfuss B. Leopold Hilsner C. Emile Zola
D. Tomáš Garrique Masaryk


Stáhnout ppt "Judaismus – Židé v Evropě II"

Podobné prezentace


Reklamy Google