Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technická mechanika – Úvod do statiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technická mechanika – Úvod do statiky"— Transkript prezentace:

1 Technická mechanika – Úvod do statiky

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 05_03_32_INOVACE_02

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úvod do statiky Předmět: Technická mechanika Ročník: 2. Jméno autora: Mgr. Radek Hoszowski Škola: SPŠ Hranice Anotace: Čím se zabývá statika, účel statiky a axiómy statiky. Klíčová slova: Statika, účel statiky, axiómy statiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Obr. 1 - Rovnováha Co je to statika? Statika je část mechaniky, která se zabývá tělesy v klidu ve vztažné soustavě a silami, které mezi těmito tělesy působí. Základním úkolem je najít rovnováhu mezi těmito silami. Obr. 2 - Šikmá věž v Pise.

5 Účel statiky Účelem statiky je stanovit dimenze jednotlivých prvků konstrukce v dané soustavě. Definujeme zatížení s průhyby a deformacemi a také tolerance tohoto zatížení. Složité výpočty zjednodušujeme na jednotlivé prvky a ty počítáme a dimenzujeme samostatně – nosník, deska, aj.

6 Dokážete odhadnout, v jakých případech je pro člověka statika důležitá?
Obr. 3 – Příklad možného zatížení jeřábu

7 Dále o statice… Jednotlivé prvky jsou spolu spojeny ve styčnicích. Aby těleso bylo v klidu, musí být všechny síly, momenty síly a vetkání v rovnováze. Základní veličinou statiky je Statika se využívá při návrhu nepohyblivých a namáhaných částí konstrukcí. SÍLA

8 První axióm statiky …o rovnováze dvou sil
Dvě síly působící na těleso jsou v rovnováze pouze tehdy, jestliže jsou stejně velké, působí na stejné nositelce a mají opačný směr působení.

9 Druhý axióm statiky …o zachování pohybového stavu tělesa
Pohybový stav tuhého tělesa se nezmění, jestliže k němu přidáme nebo od něj odebereme soustavu sil, která je v rovnováze.

10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí … Použité zdroje Obr. 1 – AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr. 2 - AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr. 3 - AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 4 - AUTOR NEUVEDEN. revue.idnes.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Kliparty pocházejí z archivů MS Office. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Technická mechanika – Úvod do statiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google