Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozbor tematické písně k jarnímu období

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozbor tematické písně k jarnímu období"— Transkript prezentace:

1 Rozbor tematické písně k jarnímu období
Hudební výchova Rozbor tematické písně k jarnímu období Vlaštovko leť - poslech písně z internetových stránek - seznámení se s autorem písně a s pojmy, které se v textu písně objevují: Čínská zeď, poušť Gobi, Jurij Gagarin, Ludwig Van Bethoven, světlonoš, Máří Magdaléna - nácvik písně s doprovodem hry na kytaru - na závěr malý test vědomostí Bc.Kateřina Cuperová

2 Vlaštovko leť Jaromír Nohavica

3 Jarek Nohavica - Životopis
Jaromír Nohavica pochází z Ostravy. První píseň napsal již v 8-mi letech. Na kytaru hraje od svých 13-ti let, přičemž původně jeho otec chtěl, aby hrál na housle, k těm ale nepřilnul.

4 Text písně Vlaštovko leť
Zeptej se ryb,kde je jim líp zeptej se plameňáků kdo závidí, nic nevidí z té krásy zpod oblaků až spatříš nad sebou stín věz že ti mává sám pan Jurij Gagarin Vlaštovko leť,nás chudé veď Vlaštovko leť,rychle a teď nesu tři zlaté groše první je můj,druhý je tvůj třetí pro světlonoše až budeš unavená, pírka ti pofouká Máří Magdaléna Vlaštovko leť,nás chudé veď…. Vlaštovko leť přes Čínskou zeď přes písek pouště Gobi oblétni Zem přileť až sem jen ať se císař zlobí dnes v noci zdál se mi sen že ti zrní nasypal Ludwig van Beethoven nás chudé veď….

5 Rozbor písně Vlaštovko leť ……..
Vlaštovka Vlaštovku můžeme vidět jak v otevřené krajině, tak v blízkosti lidských obydlí, kde si staví svá typická miskovitá hnízda. „Kde si vlaštovky postaví hnízdo, tam přinesou štěstí“. 

6 万里长城- čínská zeď „Nekonečně dlouhá zeď.“ Celková délka je asi 9000 km.
Na stavbu byly nasazeny statisíce lidí, především zajatců a trestanců. Jejím účelem je chránit Čínu před mongolskými nájezdy.

7 Gobi 戈壁沙漠 je největší poušť světa Rozkládá se v severní Číně a jižním Mongolsku. Písečné oblasti zabírají pouze 3% z celkové rozlohy, jsou tam i hory a lesy. Mongolská poušť Gobi je nalezištěm zkamenělin dinosaurů.

8 Prvním učitelem mladého Ludwiga byl jeho přísný otec.
Ludwig Van Beethoven. - Byl hudební skladatel, Prvním učitelem mladého Ludwiga byl jeho přísný otec. V pozdějším věku měl problémy se sluchem, Jeho mimořádný hudební talent mu však umožnil vytvořit největší díla v době, kdy už byl zcela hluchý. 

9 kosmické lodi obletěl Zemi, viděl jsem, jak je naše planeta krásná.
„Když jsem v kosmické lodi obletěl Zemi, viděl jsem, jak je naše planeta krásná. Lidé, chraňme a rozmnožujme tuto krásu. Neničme ji!“ Gagarinova slova po letu[ Jurij Alexejevič Gagarin  byl první člověk, který vzlétl do vesmíru. Obletěl Zemi a po 108 minutách přistál.

10 Světlonoš Je člověk který přináší na zemi
Lásku, Svobodu a Naději.Zapaluje světélka  lásky v duších jiných lidí.

11 Máří Magdaléna Jmenovala se Marie a pocházela z Magdaly a žila okolo roku Ježíšova narození. Díky legendám se stala Maří Magdalena patronkou mnoha řemesel a živností. Je také patronkou holičů

12 test Napiš vše,co si vybavíš pod pojmem Gobi? Kdo byla Máří Magdaléna?
Kdo je to světlonoš? Co víš o Ludwig Van Bethovenovi? Popiš, jak vypadá Čínská zeď? Čím se proslavil Jurij Gagarin?

13 Použité odkazy: http://cs.wikipedia.org/wiki/MáříMagdaléna
Internetové stránky: - píseň


Stáhnout ppt "Rozbor tematické písně k jarnímu období"

Podobné prezentace


Reklamy Google