Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DE02 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor Mgr. Zuzana Jančová Vzdělávací oblast Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Úvod do studia historie Téma Druhy historických pramenů a periodizace Ročník I. M Datum tvorby Anotace Materiál motivuje studenty k zájmu o druhy historických pramenů a způsoby periodizace dějinných událostí, ukazuje jakými způsoby lze periodizovat dějiny lidstva. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, slouží jako uvedení do problematiky a k fixování získaných vědomostí. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Druhy historických pramenů a periodizace

3 Historický pramen Jsou to veškerá svědectví a pozůstatky lidské činnosti. Vše, co člověk vyrobil od starého paleolitu až po dnešek. Jsou to zdroje informací o minulosti.

4 Druhy historických pramenů
1. hmotné (trojrozměrné) 2. písemné (anály, letopisy) 3. tradiční (pověsti, mýty, pranostiky) 4. obrazové 5. zvukové a audiovizuální

5 Každá epocha se vyznačuje charakteristickým druhem pramenů
( př. pravěk – kosterní nálezy, nejnovější doba – zvukové prameny) Ke každému pramenu musíme přistupovat kriticky !

6 Periodizace dějinného vývoje
Obr. č. 1

7 Periodizace dějin PRAVĚK
trvá od počátků hominizace v třetihorách až do 4. tisíciletí př. n. l. není doložen písemně prvobytně pospolná společnost STAROVĚK (od 4. tis. do r. 476 AD) otrokářská společnost dělí se na: 1. starší, 2. klasický a 3. pozdní

8 3. STŘEDOVĚK od 476 – 1492, 1450, 1453 feudalismus prosazuje se racionalita 4. NOVOVĚK kapitalistická společnost dělíme: a) raný ( ) b) klasický ( ) – dějiny tzv. dlouhého 19. století

9 Typy periodizace dějinného vývoje
Orient – podle panovníků. Egypt – podle dynastií. Řím – od založení města 753 BC. Řecko – podle OH. Křesťanská Evropa od narození Krista ( založeno v 6. století po Kristu).

10 Opakování Jaké máme druhy historické literatury? U každého uveď příklad. Pravěk a starověk – obě epochy chronologicky zařaď a napiš jejich typické rysy. Co je to historický pramen? Jaké máme druhy historických pramenů? Středověk a novověk – obě epochy chronologicky zařaď a napiš jejich typické rysy.

11 Obr. č. 2: 5. O jaký druh pramene se jedná? S pomocí elektronických zdrojů zjisti, jaký to je konkrétní pramen?

12 Obrázky Obr. č. 1: Periodizace dějin [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Obr. č. 2: Kosmova kronika česká [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

13 Literatura HLAVÁČEK, I., KAŠPAR J., NOVÝ R.: Vademecum pomocných věd historických. Jinočany: H&H, 1997. BLOCH, Marc: Obrana historie aneb historik a jeho řemeslo. Praha: Svoboda, 1967. KANTOREK, Pavel, SOCHROVÁ, Marie: Dějepis I. v kostce pro střední školy. Praha: Fragment, 2008.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google