Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká ŽIVOČIŠNÉ TUKY - MÁSLO Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s živočišnými tuky, výrobou másla a jejich použitím. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Máslo, smetana, podmáslí, máselné zrno Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_03

3 Máslo Je snadno stravitelné, nejpoužívanější
Má vysokou BH, obsahuje vitamíny A a D Má příjemnou chuť, barvu a vůni Nevýhodou je krátká trvanlivost

4 Výroba másla: Základní surovinou je uzrálá smetana, buď sladká nebo zkysaná Máslo ze zakysané smetany je chutnější, trvanlivější Vyrábí se stloukáním upravené a uzrálé smetany v kontinuálních zmáselňovačích Vedlejší produkt je podmáslí Hotové máslo se tvaruje do hranolů obr. 1

5 Stloukání másla Je proces, při kterém se drobné tukové kapičky obsažené ve smetanové emulzi vzájemně mechanicky spojují ve větší celky v máselné zrno

6 Druhy másla: Čerstvé máslo Pomazánkové máslo
Skladované máslo (zmrazené) obr. 2

7 Vady másla Vznikají nevhodnou surovinou
Nedodržením správné technologie Nesprávným skladováním Muzeum z másla Betlém z másla

8 Použití másla: Nejdůležitější surovina v CV
K výrobě krémů a náplní, těst, korpusů, jako pojivo  obr. 3

9 Skladování másla: V čistých chladících a mrazících prostorách
Bez přístupu vzduchu, pachů, slunečního záření Hliníkový obal, fólie obr. 4

10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Obr.1:[online].[ cit ]. Dostupné z: Obr.2:[online].[ cit ]. Dostupné z: Obr.3:[online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr.4:[online].[ cit ]. Dostupné z: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google