Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Habsburkové Do 17.Století

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Habsburkové Do 17.Století"— Transkript prezentace:

1 Habsburkové Do 17.Století
kknnjnmpoodafdov17. století

2 Ferdinand I.(Vládl ) Narodil se na zámku 40km od Madridu jako druhorozený syn Filipa I. Sličného a kastilské královny Johany ( Jany) Šílené. Dětství prožil ve Španělsku Byl velice schopný a vzdělaný vladař, ale statný nebyl. Vládl v České zemi i v Uhrách, později označované jako Rakousko-Uhersko. Měl manželku Annu Jagellonskou .

3 Maxmilián II. (Vládl 1564-1576) Narodil se 31.7. 1527.
Byl korunován svým otcem na krále Uherského a Českého království. Měl manželku Marii Španělskou sňatek se konal ve Španělsku. Měl dva potomky Rudolfa II. a Matyáše Habsburského. Maxmilián II. byl nedůsledný, snášenlivý, volnomyšlenkářský

4 Rudolf ii. (Vládl 1576-1611) Narodil se 18.7. 1552 ve Vídni.
byl římský císař, král český, uherský a chorvatský, markrabě moravský a arcivévoda rakouský z dynastie habsburské. Rudolf II. učinil z Prahy sídelní město královského dvora.

5 Matyáš (Vládl ) Narodil se ve Vídni a Byl to bratr Rudolfa II.  byl císař římský,  král český, uherský a chorvatský, markrabě moravský a arcivévoda rakouský . Měl manželku Annu Tylskou Matyáš opět učinil Vídeň sídelním městem královského dvora.

6 Ferdinand ii. (Vládl ) V roce 1627 vydal Ferdinand II. tzv. Obnovení zřízení zemské pro Čechy a o rok později pro Moravu. Důsledkem vyhlášení tohoto zákoníku proběhla emigrace řady významných osobností mezi nimi byl i Jan Amos Komenský.

7 Ferdinand iii.(Vládl 1637-1657)
Narodil se ve Štýrském Hradci jako třetí syn Ferdinanda II. Habsburského a Marie Anny Bavorské. byl korunován uherským králem a králem českým získal titul římského krále. Měl 3 manželky Marii Annu Španělskou, Marii Leopoldinu Tyrolskou, Eleonoru Magdalenu Gonzagová.

8 Ferdinand iv. (Vládl ) Narodil se ve Vídni jako první syn krále Ferdinanda III. a Marie Anny Španělské. králem českým 1646, uherským 1647 a římským 1653 Zemřel na neštovice a byl pochován v rodinné hrobce Habsburků v kapucínské kryptě ve Vídni.

9 Čerpáno z: Učebnice 7. ročníku dějepis
Kniha toulky Českou minulostí 3 díl Wikipedie Osobnosti.cz životopisyOnline.cz


Stáhnout ppt "Habsburkové Do 17.Století"

Podobné prezentace


Reklamy Google