Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Konvenční zemědělství VY_32_INOVACE_ Autor Ing. Alice Votavová Tematická oblast Ekologické zemědělství a agroturistika pro 4. ročník agropodnikání (rozvoj venkova) Ročník 4. Agropodnikání Datum tvorby 14. ledna 2013 Anotace Prezentace je určena k uvědomění si rizik hospodaření v systému konvenčního zemědělství a důvodů pro vznik alternativního způsobu hospodaření. Metodický pokyn Výkladová prezentace doplněná o otázky k diskuzi. Vhodné je vytvořit dvě názorové skupiny.

2 Konvenční zemědělství
Konvenční zemědělství je systém hospodaření, kde hlavním cílem je zisk a kvantita produkce. Hospodaření v sytému konvenčního zemědělství přináší rizika pro životní prostředí a zdraví populace. Konvenční zemědělství je však schopno produkovat relativně levné potraviny. Zhoršila se však kvalita potravin.

3 Negativa konvenčního zemědělství
Používání agrochemikálií Minerální (průmyslová hnojiva) – kontaminace podzemních i povrchových vod. Snížení půdní úrodnosti. Syntetické pesticidy – vytváření rezistence škůdců, chorob i plevelů. Snižování biodiverzity. Kontaminace životního prostředí. Rezidua v potravinách a v tělech živočichů a rostlin.

4 Negativa konvenčního zemědělství
Výroba, distribuce, skladování agrochemikálií Kontaminace vod, závislost zemědělců na chemickém průmyslu. Likvidace starých zásob – ne vždy podléhají kontrole. Neznámé účinky – problémy se mohou kumulovat. Nevíme, jak se projeví dlouhodobé používání pesticidů za několik let.

5 Chov hospodářských zvířat v konvenčním zemědělství
Velkochovy – hlavně drůbež a prasata, hraničí s týráním zvířat. Ustájení, transport i porážka. Problém dnešní doby – dlouhé transporty na jatka (stovky km) s obrovskou kapacitou. Znečištění životního prostředí odpady a zápachem z velkochovů.

6 Chov hospodářských zvířat v konvenčním zemědělství
Průmyslové krmné směsi, stimulátory růstu, antibiotika, hormonální látky – rezidua v potravinách, rezistence populace na antibiotika, problémy s imunitou organismu. Synchronizace říje, jednostranné šlechtění na extrémní užitkovost – krátkověkost dojnic ( laktace), velká spotřeba léčiv. Brojleři nejsou schopni přežít za běžných podmínek.

7 Důsledky pro zemědělce
Nízké výkupní ceny – tlak na zvyšování užitkovosti, to vede k nadprodukci. Intenzifikace výroby vede k vylidňování venkova. Zemědělci jsou závislí na dotacích, mají nízkou životní úroveň.

8 Otázky k zamyšlení Diskutujte nad tím, jak ovlivnilo konvenční zemědělství venkov. Vytvořte 2 skupiny. Jedna skupina bude zastáncem konvenčního zemědělství a druhá ekologického zemědělství. Každá skupina bude mít svého zástupce, který bude obhajovat její názory.

9 Zdroje: Šarapatka B.– Urban J. a kolektiv: Ekologické zemědělství v praxi, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Šumperk 2006


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google