Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přísudek VY_12_INOVACE_Rů_I_34 Název projektu: OP VK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přísudek VY_12_INOVACE_Rů_I_34 Název projektu: OP VK"— Transkript prezentace:

1 Přísudek VY_12_INOVACE_Rů_I_34 Název projektu: OP VK 1.4.72038519
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Pavel Růžička

2 PŘÍSUDEK latinsky predikát
Přísudek spolu s podmětem tvoří základní skladební dvojici. Závisí na podmětu, shoduje se s ním. Podtrhujeme jej vlnovkou. Dělíme jej na slovesný, slovesně jmenný a jmenný.

3 PŘÍSUDEK SLOVESNÝ Je vyjádřen slovesem v určitém tvaru - proto mu říkáme přísudek slovesný. Shoduje se s podmětem buď jen v osobě a čísle: Př.: Kateřina si hrála s míčem. Venku padaly kroupy. A pokud je vyjádřen složeným slovesným tvarem s příčestím činným nebo trpným, shoduje se i v rodě. U mužského rodu v množném čísle pak i v životnosti. Př.: Příklady byly žáky rychle vypočítány. Hráči byli trenérem dobře vycvičeni.

4 PŘÍSUDEK SLOVESNĚ JMENNÝ
Nazýváme ho také jako přísudek jmenný se sponou. Je vyjádřen jménem – podstatným či přídavným a tvarem sponového slovesa – být, bývat, je, stát se, stávat se. Př.: Děti byly příliš hlučné. Paní Nováková je květinářka. V budoucnu se z něj stane milionář.

5 PŘÍSUDEK JMENNÝ Dá se říct, že to je vlastně přísudek jmenný beze spony – spojení jména v přísudku s podmětem není vyjádřeno sponou. S podmětem se shoduje VŽDY v čísle. Pokud to lze, shoduje se s podmětem i v rodě (životnosti) a v pádě (1. pád). Př.: Vstupné dobrovolné. Mlčeti zlato. Škola základ života.

6 CVIČENÍ Mladost radost. Hedvika je má teta. Moučník byl plný mravenců.
Podtrhni ve větách přísudky a urči, zda-li se jedná o přísudek slovesný (S), slovesně jmenný(SJ) či jmenný (J): Mladost radost. Hedvika je má teta. Moučník byl plný mravenců. Mluviti stříbro. Venku pařilo slunce. Ondřej je příliš chamtivý.

7 VÝSLEDKY Mladost radost. (JE) -JMENNÝ Hedvika je má teta.
-SLOVESNĚ JMENNÝ Moučník byl plný mravenců. Mluviti stříbro. (JE) Venku pařilo slunce. -SLOVESNÝ Ondřej je příliš chamtivý. - SLOVESNĚ JMENNÝ

8 Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: 7. Předmět: český jazyk Anotace: žáci se naučí rozeznat druhy přísudků, procvičí si je a zkontrolují.


Stáhnout ppt "Přísudek VY_12_INOVACE_Rů_I_34 Název projektu: OP VK"

Podobné prezentace


Reklamy Google