Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_3_09VitJ-15 Název tematické oblasti (sady) Praktické aplikace s využitím programovatelného relé Název vzdělávacího materiálu Příklad aplikace /Školní zvonek/ Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Materiál je určen žákům elektrotechnických oborů a je zaměřen na získání vědomostí týkajících se vlastností, programování a použití programovatelného relé v praxi. Doplněno o praktické příklady. Klíčová slova Programovatelné relé Zelio Logic, program Zelio Soft2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen OV a PV obory Elektrikář a Elektrotechnika Ročník III. a IV. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Ing. Vitásek Jaroslav Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 577 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Vitásek. Dostupné z portálu

2 Zelio Logic Programovatelné relé /15

3 15. Příklad aplikace ŠKOLNÍ ZVONEK /FBD/ Popis funkce:
Je požadováno řídit školní zvonění a poplachové zařízení pomocí jednoho zařízení. Školní zvonění je v činnosti od pondělí do pátku mimo období prázdnin po dobu jedné minuty.

4 Poplachový režim je aktivní v noční době od pondělí do pátku, během víkendu a o prázdninách.
Poplachový signál tvoří akustický signál po dobu jedné minuty střídající 2 sec. zvuku a 1 sec. klidu. Spolu s akustickou signalizací je požadována i světelná signalizace.

5 Obě funkce zařízení jsou aktivována jedním infrapasivním detektorem pohybu.
Pro zastavení poplachu jsou nutno použít deaktivační tlačítka.

6 Popis vstupů: VSTUPY: I 1…alarm zapnuto/vypnuto I 2…detektor pohybu I 3…reset poplachu

7 VÝSTUPY: Q1…zvonění Q2…světelná signalizace
Popis výstupů: VÝSTUPY: Q1…zvonění Q2…světelná signalizace

8 Řešení příkladu: Výběr požadovaného modulu: Pro danou aplikaci je třeba použít modul s nočními hodinami. Výběr se provede z okna programu Zelio Soft2. V okně programu se z menu Soubor provede volbou Nový. Z následující obrazovky se zvolí požadovaný modul relé např.: SR2 B121 BD (24V DC) nebo SR2 B121 JD (24V DC).

9 Volba modulu relé:

10 Volba programovacího jazyka FBD:

11 Popis programu Pro naprogramování tří časových bloků je třeba zadat parametry určující jednotlivé časové údaje. Jednotky logických bloků aktivují podmínky režimu poplachu podle následující tabulky:

12 Řídící schéma:

13 Simulace programu: Simulaci programu lze provádět na PC bez připojení relé pomocí menu SIMULACE. Start se provede kliknutím na ikonu RUN.

14 Literatura: Firemní dokumentace firmy Schneider Electric CZ, s. r. o
Literatura: Firemní dokumentace firmy Schneider Electric CZ, s. r. o. Elektronické zdroje: Schneider Electric CZ, s. r. o. Dostupné z URL:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google