Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_3_09VitJ-17 Název tematické oblasti (sady) Praktické aplikace s využitím programovatelného relé Název vzdělávacího materiálu Příklad aplikace /Řízení osvětlení domu/ Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Materiál je určen žákům elektrotechnických oborů a je zaměřen na získání vědomostí týkajících se vlastností, programování a použití programovatelného relé v praxi. Doplněno o praktické příklady. Klíčová slova Programovatelné relé Zelio Logic, program Zelio Soft2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen OV a PV obory Elektrikář a Elektrotechnika Ročník III. a IV. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Ing. Vitásek Jaroslav Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 545 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Vitásek. Dostupné z portálu

2 Zelio Logic Programovatelné relé /17

3 17. Příklad aplikace ŘÍZENÍ OSVĚTLENÍ DOMU /FBD/ Popis:
Je požadována instalace systému pro řízení osvětlení schodiště domu a zároveň i k osvětlení přístupové cesty k domu s použitím programovatelného relé.

4 Popis funkce Vnější osvětlení: Obvod je aktivován v noci soumrakovým spínačem. Čidlo detekuje jakýkoliv pohyb a aktivuje osvětlení na dobu 2 minuty. Vnitřní osvětlení: V blízkosti schodiště jsou umístěna dvě tlačítka, jedno je u vchodu a druhé nahoře na schodišti. Funkce obou tlačítek je shodná.

5 Popis funkce Časové prodlevy zapnutí osvětlení /30 sekund/ je dosaženo krátkým zmáčknutím jednoho z tlačítek. Novým zmáčknutím tlačítka se časovač zastaví. Zmáčknutím tlačítka po dobu delší než 2 sekundy je dosaženo trvalého osvětlení. Rychlým zmáčknutím lze toto zastavit.

6 Popis vstupů: VSTUPY: I 1…pohybové čidlo I 2…soumrakový spínač I 3…tlačítko I 4…tlačítko

7 Popis výstupů: VÝSTUPY: Q1…vnější osvětlení Q 2…vnitřní osvětleni

8 Řešení příkladu: Výběr požadovaného modulu: Výběr se provede z okna programu Zelio Soft2. Po jeho spuštění se z menu Soubor provede volba Nový. Z následující obrazovky se zvolí požadovaný modul relé s vnitřními hodinami např.: SR2 B121 BD (24V DC).

9 Volba modulu relé

10 Volba programovacího jazyka FBD
Provede se volbou Další na předchozí obrazovce

11 Řídící schéma Schéma se zakreslí do dalšího okna programu Zelio Soft2

12 Simulace programu: Simulaci programu lze provádět na PC bez připojení relé pomocí menu SIMULACE. Start se provede kliknutím na ikonu RUN.

13 Literatura: Firemní dokumentace firmy Schneider Electric CZ, s. r. o
Literatura: Firemní dokumentace firmy Schneider Electric CZ, s. r. o. Elektronické zdroje: Schneider Electric CZ, s. r. o. Dostupné z URL:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google