Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Světová a národní gastronomie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Světová a národní gastronomie"— Transkript prezentace:

1 Světová a národní gastronomie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Gastronomie společensko-ekonomická činnost
příprava jídel s výraznými chuťovými a estetickými kvalitami pestrost a rozmanitost pokrmů způsob organizování přípravy nabídka a prodej pokrmů

3 Světová gastronomie základem: francouzská kuchyně oblasti:
střední Evropa: ČR, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko severní Evropa: Estonsko, Finsko, Litva, Lotyšsko, Norsko, Švédsko západní Evropa: Belgie, Francie, Itálie, Španělsko anglická kuchyně: Austrálie, Dánsko, Holandsko, Kanada, USA, Velká Británie ruská a ukrajinská kuchyně poloorientální kuchyně: arabské země, Turecko, Bulharsko, Malá Asie, Jižní Amerika orientální kuchyně: Čína, Indonésie, Japonsko

4 Národní gastronomie vznik jako odraz společensko-ekonomického vývoje jednotlivých národů

5 Kontrolní otázky: Vysvětlete pojem gastronomie.
společensko-ekonomická činnost, příprava jídel s výraznými chuťovými a estetickými kvalitami, pestrost a rozmanitost pokrmů, způsob organizování přípravy, nabídka a prodej pokrmů Která kuchyně se stala základem světové gastronomie? francouzská kuchyně Co vzniklo jako odraz společensko-ekonomického vývoje jednotlivých národů? národní gastronomie

6 Zdroje: ORIEŠKA, J. Technika služeb cestovního ruchu. 1. vyd. Praha: Idea servis, IBSN


Stáhnout ppt "Světová a národní gastronomie"

Podobné prezentace


Reklamy Google