Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Pravděpodobnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Pravděpodobnost"— Transkript prezentace:

1 Projekt Pravděpodobnost
2013/2014 Gremlica, Klézl, Simon

2 Zadání: Rodič si na plese svého syna koupil los
Zadání: Rodič si na plese svého syna koupil los. Z 3500 losů měl štěstí a našel v osudí 1 ze 33 slosovatelných lístků o hlavní tombolu. Druhá cena byl telefon, který do tomboly daroval onen rodič a tak ho určitě nechtěl vyhrát. Telefon byl tahán jako 12. cena v pořadí. Jaká je pravděpodobnost, že rodič vyhraje jeho telefon.

3 Řešení: 1. Jaká je pravděpodobnost, že vytáhnu z 3500 lístků jeden ze 33 slosovatelných o hlavní tombolu? P(A) = 33/3500 = 0,009 (0,9%)

4 Řešení: 2. Jaká je pravděpodobnost, že lístek rodiče bude vylosován jako 12. v pořadí a tím vyhraje telefon? P(B) = 2/22 = 0,09 (9%) 3. Celková pravděpodobnost? P(A) x P(B) = 0,009 x 0,09 = 0,00081 ( 0,08% )

5 Fejeton Trapná chvíle   Asi každý zná situaci, kdy se ve společnosti cítil trapně. Často vlastní blbostí, ale to ještě není tak hrozné. Horší je, když jste ve společnosti za blba a ani za to nemůžete. Jedna taková situace se mi stala minulý týden. Můj syn měl maturitní ples. Požádal mě, jestli bych mu do tomboly nevěnoval nějakou cenu. Chvíli jsem přemýšlel a pak mě to napadlo. Měl jsme u T-mobilu hramady bodů, za které jsem pořídil telefon, v hodnotě 4000, asi za 300. Synovi jsem to samozřejmě neřekl a dělal jsem ,,granta’’, jakou pěknou cenu jsem jim dal. Přišel den plesu a vše probíhalo naprosto standartně. Občerstvení vynikající, program taky ušel. A pak jsem je uviděl. Ty známé krasavice, co prodávají tombolu. Blížily se k našemu stolu. Orosil mě pot. Už v tu chvíli jsem měl z té zpropadené tomboly špatný pocit. Ale nedalo se nic dělat. Nějaké lístky jsem si koupit musel, abych nevypadal blbě. Pomalu rozbaluji a jeden tam byl, ze kterého měli všichni radost , ale já teda ne. Byl to slosovatelný lístek o hlavní tombolu číslo 470. Bylo 23:30 a šlo se losovat. Moje číslo nepadalo a tak jsem byl nervoznější a nervoznější. ,,Další cenou, o kterou budeme losovat je mobilní telefon, kterou věnoval do tomboly pan Gremlica’’, řval do mikrofonu moderátor. V tu chvíli jsem byl na omdlení. Věděl jsem, že tu cenu vyhraju a bude to trapas. ,,Mobilní telefon vyhrává lístek číslo 470’’, vyřkl moderátor a bylo to… Chtěl jsem pro cenu jít nenápadně, ale ten idiot Tomáš ( můj syn 24let ) se začal radovat jak malej Jarda. A teď ty pohledy. Nešlo je přehlédnout. Pan Gremlica si jde pro cenu od pana Gremlicy, opravdu trapná chvíle. Tu cenu chtěl vyhrát celý sál, jenom já ne. Jestli nechcete dopadnout, jako já, dám vám radu. Buď do tomboly dejte cenu, ale pak si nekupujte žádné lístky a nebo nedávejte žadnou cenu a potom si kupte lístěčků kolik chcete.


Stáhnout ppt "Projekt Pravděpodobnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google