Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_ 32_ INOVACE_ 9_25MisS-1 Název tematické oblasti (sady) Konstrukce stavebně truhlářských výrobků Název vzdělávacího materiálu Okna - rozdělení Druh učebního materiálu Materiál pro prezentaci konstrukce oken Anotace Materiál je určen žákům truhlářských oborů a je zaměřen na konstrukci oken, jejich zobrazení v řezu Klíčová slova okno, řez, vodorovný, svislý, euro, Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 33-56-H/01 Truhlář, M/01 , L-51 Nábytkářská a dřevařská výroba Ročník II.-III. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Bc. Stanislav Míša Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 2370 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Stanislav Míša Dostupné z portálu

2 Okna dřevěná Září Míša Stanislav

3 Okna jsou konstrukce s průhlednou nebo průsvitnou výplní osazovaná zejména do obvodové stěny. Jsou určena pro přístup denního světla a pro větrání prostor. Plní také funkci tepelně izolační, zvukově izolační a chrání před povětrnostními vlivy.

4 Názvosloví Rám – pevně zabudovaná část, na kterém jsou zavěšena křídla Křídlo – pohyblivá otevírací část Sloupek – svislá příčka v rámu Klapačka – krycí prvek na srazu okna Okapnice – Prvek umístněný na spodním vlysu křídla nebo rámu Těsnění Výplň – jednoduché sklo, dvojsklo, trojsklo Deštění – prvek vyskytující se u dvojitých oken

5 Třídění oken 1. Podle konstrukce Jednoduchá – mají na tloušťku jen jedno křídlo osazené jednoduchým sklem nebo dvojsklem. Zdvojená – mají na tloušťku dvě křídla, které jsou spojené spojovacím závěsem a spojovacím šroubem. V dnešní době se téměř nevyrábí. Dvojitá (deštěná, kastlíková) – mají na tloušťku dvě křídla a mezi nimi je deštění Vyrábí se ojediněle.

6 Okno zdvojené

7 Okno dvojité, deštěné, lidově označované jako kastlíkové

8 Okno jednoduché pro zasklení izolačním dvojsklem - EURO

9 2. Podle způsobu otevírání Otevíravá Sklápěcí Kyvná Otočná Se sdruženým křídlem Posuvná Výsuvná

10 3. Podle počtu křídel - jednokřídlová - dvoukřídlová - tříkřídlová - více křídlová

11 Rozměry oken Nejprve se udává šířka okna a pak výška okna
Rozměry oken Nejprve se udává šířka okna a pak výška okna. Rozměry oken se udávají v koordinačních rozměrech. Koordinační rozměr je stanoven na základě normy ČSN. Tato norma řeší udávání rozměrů pro výkresovou a technickou dokumentaci v oboru stavebním a dřevařském. Koordinačním rozměrem je dán vlastní stavební otvor (díra ve zdi) a pro výrobce oken z toho vyplývá vyrábět okno o 20mm na šířku i výšku menší než tento stavební otvor. Tato vůle je po zabudování okna vyplněna pěnou.

12 Typové rozměry oken Jsou dány zejména násobkem čísla 300mm. Viz Tabulka. V dnešní době se při projektování na dodržování těchto rozměrů dbá velmi málo, protože většina oken je vyráběna na základě smluvního vztahu mezi investorem a výrobcem oken. Využít této typové řady můžeme při zaměřovaní oken při rekonstrukci objektů.

13 Zasklení oken Zasklívání oken se řídí příslušnými normami ČSN a EN
Zasklení oken Zasklívání oken se řídí příslušnými normami ČSN a EN. Tloušťka skel se navrhuje podle příslušné normy. Zasklívat lze jednoduchým sklem, dvojsklem a nebo trojsklem. Tabule skla se vkládají do polodrážky na pěnový pásek nebo jiný vhodný materiál. V minulosti se nejvíce využíval sklenářský tmel, později pryžový profil a v dnešní době se u oken s dvojsklem používá uchycení do dřevěných lišt. Při použití dřevěných lišt musí být polodrážka provedena úplným nátěrem stejně jako drážky a lůžka pro kování (ČSN bod 59).

14 Postup zasklení dvojsklem Do křídla ve vodorovné poloze uchytíme samolepící pružnou pásku 9x3mm, vložíme dvojsklo. Vůli po odvodu 3-4mm vymezíme plastovými podložkami, do polodrážky i na sklo naneseme silikon, vložíme lišty, skrytě přistřelíme, doplníme silikon a ten upravíme stěrkou. Pro syntetické nátěrové hmoty používáme běžný silikon. Pro vodou ředitelné NH musíme použít neutrální silikon.

15 Označování oken Označování oken v dokumentaci se řídí příslušnou ČSN
Označování oken Označování oken v dokumentaci se řídí příslušnou ČSN. D – dřevěná O – okna J – jednoduchá Z – zdvojená D – dvojitá O – otevíravá S – sklápěcí OS – otvíravě sklopná P - pevná 1 – jednokřídlová 2 – dvoukřídlová 3 – tříkřídlová A – běžné provedení B – jiné provedení, např.dvoukřídlové nesouměrné

16 Je okno 600/900 „stojaté nebo ležaté“
Rozklíčuj Příklad : DOJ O1A 900/1200 DOJ O2 A 1500/1500 Kontrolní otázka Je okno 600/900 „stojaté nebo ležaté“


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google