Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_ 32_ INOVACE_ 5_13PsoL-5 Název tematické oblasti (sady) Návrh a výroba DPS Název vzdělávacího materiálu Návrh plošného spoje Druh učebního materiálu prezentace Anotace Amatérský postup při návrhu a výrobě plošného spoje. Klíčová slova Schéma, osazování, TOP, BOTTOM Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 26-51-H/01 Elektrikář slaboproud M/01 Elektrotechnika Ročník I-II Typická věková skupina 18 let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Ladislav Psota Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 555kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislav PSOTA Dostupné z portálu

2 Přípravné práce Výchozím podkladem je přehledné, funkčně ověřené schéma obvodu. Rozpiska součástek s vyznačením typu. Z katalogu zjistíme rozměry součástek, rozteče a průměry vývodů. Odhadneme vzájemné vazby součástek, ztrátové výkony, proudy ve vodičích.

3 Pro ruční návrh použijeme čtverečkovaný papír
Pro ruční návrh použijeme čtverečkovaný papír. Vývody součástek umístíme do míst, kde se kříží předtištěné čáry. Součástky rozmístíme tak, aby propojení bylo co nejkratší. Vyznačíme rozteče vývodů. Vývody propojujeme slabými čarami. Spoje se nesmí křížit. U složitějších spojů můžeme použít drátové propojky.

4 Nakreslíme obrys desky plošného spoje.
Vykreslíme skutečné obrysy použitých součástek, rozteče vývodů. Součástky rozmístíme dle zásad osazování plošných spojů do řad.

5 Nakreslíme pájecí body.
Propojíme pájecí body spojovacími cestami. Musíme dodržet minimální velikost pájecích plošek, minimální šířku plošných vodičů a mezer, minimální vzdálenost mezi sousedními děrami. Dbáme na estetiku provedení.

6 Strana součástek - TOP Každý plošný spoj má dvě strany. Stranu součástek (TOP)a stranu spojů (BOTTOM). Součástky prostrčí své vývody ze strany součástek vyvrtanou dírou na stranu spojů a tam se připájí. Strana spojů - BOTTOM Strana součástek, je vůči straně spojů stranově převrácená. Proto je potřeba návrh před překreslením na plošný spoj stranově převrátit.

7 K označení pájecích bodů budeme potřebovat :
Kladívko, vhodně zabroušený důlčík, případně rýsovací jehlu. Návrh zapojení otočený ze strany spojů přiložíme a upevníme na očištěnou měď a důlčíkem a kladívkem označíme středy pájecích bodů.

8 Podle připraveného schématu nakreslíme propojovací cesty mezi pájecími body leptacímu roztoku odolnou látkou(barva, fix, lak). Dodržujeme zásady pro návrhy plošných spojů. Deska je připravena k odleptání. Hotový výrobek

9 Použitá literatura elektronika/výroba plošných spojů spoj


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google