Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu 4. název školy Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Autor Mgr. Petr Kříž Tematický celek Česká literatura 2. poloviny 20. století Ročník Datum tvorby Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice

2 Anotace: Metodické pokyny:
Tato prezentace přibližuje českou literaturu mezi léty 1948 – 1960 – literaturu neoficiální, konkrétně autora Vladimíra Holana. Inovuje výuku využitím multimediálních pomůcek. Metodické pokyny: Materiál použije učitel při výkladu látky.

3 Literatura v letech 1948 – 1960 neoficiální literatura Vladimír Holan

4 BAŤHA, Matěj. Wikipedia [online]. [cit. 20. 10. 2013]
BAŤHA, Matěj. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

5 Vladimír Holan - český básník, překladatel z němčiny, francouzštiny, španělštiny, polštiny, čínštiny (přes francouzštinu) - vystudoval gymnázium, chvíli pracoval jako úředník, redaktor, dramaturg Divadla E. F. Buriana - od roku 1948 byla jeho tvorba zakázaná (nepřistoupil na socialistický realismus, odmítl se politicky a společensky angažovat), měl nedostatek peněz - po uvolnění v 60. letech mu začaly knihy vycházet, roku 1968 obdržel titul národní umělec a o rok později byl nominován na Nobelovu cenu za literaturu

6 Vladimír Holan - žil v na pražské Kampě, kde před ním žil Dobrovský a spolu s ním Werich (Holan získal byt po Voskovci). Holan se s Werichem prý příliš nesnesl „Mám rád smích, ale on (Werich) nad námi dělá zlostný chechot.“ Werich považoval Holana za podivína. (MELNIČUK, Petr. Vila modrého abbé [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ) - o Holanovi se také říkalo, že byl alkoholik – možná částečně ano, pil každý den víno, ale dle jeho vydavatele Justla až po setmění.

7 Vladimír Holan - žil v na pražské Kampě, kde před ním žil Dobrovský a spolu s ním Werich (Holan získal byt po Voskovci). Holan se s Werichem prý příliš nesnesl „Mám rád smích, ale on (Werich) nad námi děla zlostný chechot.“ Werich považoval Holana za podivína. (MELNIČUK, Petr. Vila modrého abbé [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ) - o Holanovi se také říkalo, že byl alkoholik – možná částečně ano, pil každý den víno, ale dle jeho vydavatele Justla až po setmění. - Holan vytvořil svůj vlastní autorský styl poezie. Záměrně deformoval jazyk, vymýšlel neologismy - loučenec (= ten, kdo se loučí), loučenka, obsvětí, kráčivec, vítr průvanil, zeměvzrůst, sudolicho. - jeho poezie je filosofická, meditativní (přemýšlivá, hloubavá, rozjímavá)

8 Tvorba (výběrově): Blouznivý vějíř – sbírka s prvky poetismu Odpověď Francii – báseň napsaná po Mnichovu 1938 – Holan vyčítá Francii zradu, nazývá ji kurvou Rudoarmějci – sbírka 18 portrétů ruských vojáků. Jsou psány útvarem na pomezí poezie a prózy Terezka Planetová – lyrickoepická báseň se dvěma příběhy. V prvním příběhu je popisováno zranění a smrt mladého dřevorubce. Ve druhém vypráví starý venkovský lékař o svém životě, vzpomíná na svou dávnou lásku Terezku Noc s Hamletem – básnická skladba, rozhovor básnického subjektu se Shakespearovým Hamletem o smyslu života, dobru a zlu, poslání poezie Aklépiovi kohouta – krátké básně o blížící se smrti a ukončení lidské existence (bez metafor)

9 Zdroje: ANDREE, Lukáš. Literatura pro 4. ročník středních škol. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2010, 3 sv. ISBN ANDREE, Lukáš. Odmaturuj! z literatury. Vyd. 3. rozš., dotisk. Editor Eva Hánová. Brno: Didaktis, c2004, 208 s. Odmaturuj!. ISBN MELNIČUK, Petr. Vila modrého abbé [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: )


Stáhnout ppt "Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek"

Podobné prezentace


Reklamy Google