Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uspořádání dat na disku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uspořádání dat na disku"— Transkript prezentace:

1 Uspořádání dat na disku
Předmět: Práce s počítačem Ročník: 2. ročník učebního oboru Autor: Mgr. Marie Mazurová Uspořádání dat na disku Anotace: Ukázat si, jak jsou data uspořádaná na disku, vysvětlit si co je to složka, soubor Klíčová slova: soubor, typy souborů, adresář-složka, typy datových souborů, pojmenování souboru, přejmenování souboru, kořenový adresář, stromová struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 11 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PRPKU2_06

3 Uspořádání dat na disku
Soubor, adresář-složka

4 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Soubor nosič informací nejmenší jednotka celek, kam se ukládají informace(data) např. texty, obrázky, zvuky, samostatné programy…. Jsou to tedy buď programy, které něco dělají nebo datové soubory (dokumenty) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Typy datových souborů *.txt - Jednoduchý textový dokument *.doc (*.docx) -Textový dokument aplikace Microsoft Office Word * odt - OpenDocument textový dokument *.pdf - Soubor Adobe Acrobat (Adobe Reader) *.png - Grafický souborový formát používaný pro obrázky na síti *.jpg- Nejčastější grafický souborový formát *.gif -Grafický souborový formát používaný na fórech jako avatar *.mp3 -Audio soubor *.wav- Audio soubor, standardní Microsoft Windows hudební formát *.js -Soubor JavaScriptu *.php -PHP Skript *.zip -Komprimovaný soubor v programu Zip *.flv -Flash video soubor *.exe -Spustitelný soubor *.rar -Komprimovaný soubor v programu RAR *.iso -Obraz disku (CD/DVD) *.lnk -Zástupce aplikace (v OS Windows) *.hlp, chm – soubor obsahující nápovědu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 Osmisměrka . docx Pojmenování souboru Tečka
odděluje název souboru od přípony souboru Přípona pomáhá určit typ souboru Název souboru Může obsahovat až 254 znaků, mohou to být mezery, písmena (s háčky, čárkami), ale nesmí obsahovat např: / : ? < > Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

7 Změna názvu souboru - jak na to?
Změnu provedeme při opětovném ukládání souboru pomocí dialogového okna Na uložená soubor klikneme pravým tlačítkem a dáme přejmenovat To samé se provádí se složkami!! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

8 Adresář-složka „krabice“ , která nám pomáhá uspořádat soubory
v jedné složce může být libovolný počet souborů, ale i dalších složek Složka může obsahovat další složky nebo jen soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KOŘENOVÝ ADRESÁŘ Na každém disku se nachází adresář, jenž je nadřazen všem ostatním. Nazývá se kořenový adresář. Nelze jej konkrétně pojmenovat, označuje se \ (obráceným lomítkem). Kořenový adresář je v hierarchii adresářů, podadresářů a souborů nejvyšší sférou. Ukázka: G:\ C:\Documents and Settings\Plocha Označuje se obráceným lomítkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STROMOVÁ STRUKTURA Každý adresář může obsahovat libovolně množství podadresářů resp. každá složka libovolné množství podsložek) a každý podadresář pak libovolné množství dalších podadresářů. Každý adresář a podadresář však zároveň může obsahovat i libovolné množství souborů. Pokud si toto uspořádání pomyslně spojíme čarami, vznikne návaznost připomínající větvení stromu. Z této analogie vznikl název pro uspořádání adresářů a souborů na disku - stromová struktura. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

11 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje    HANSCH, Susanne. Počítač: Od počítadla k internetu. 1. vyd. Uherský Brod: Ditipo,a.s., s. ISBN NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem na základní škole. Vyd. 4. Kralice na Hané: Computer Media, 2010, 192 s. ISBN     ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy: teoretická učebnice. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2010, 103 s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Uspořádání dat na disku"

Podobné prezentace


Reklamy Google