Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nástup nacismu v Německu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nástup nacismu v Německu"— Transkript prezentace:

1 Nástup nacismu v Německu

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Nástup nacismu v Německu. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_5B_D9_10_Nástup nacismu v Německu. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 9. KLÍČOVÁ SLOVA Nacismus, A. Hitler, Židé, pogrom, árijská rasa, koncentrační tábor. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 9. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis. Žáci se seznámí s období nástupu Adolfa Hitlera k moci a s dalšími pojmy, které s tímto obdobím souvisí.

4 Důsledky krize v Německu
V roce 1932 – 6 milionů nezaměstnaných. Průmyslová výroba se snížila o 41%. Obrat zahraničního obchodu poklesl o dvě třetiny. Rozpoutal se boj o moc, jehož vítězem se nakonec stali němečtí fašisté – nacisté.

5 Adolf Hitler a NSDAP NSDAP = Nacionálněsocialistická německá strana dělnická. Adolf Hitler – vypracoval nový program nacistů a vyložil jej v knize Můj boj (Mein Kampf). Jeho podstatou byl bezohledný rasismus. Němci jako nadřazená árijská rasa měli podle něj plné právo podrobit si ostatní méněcenné národy a vládnout světu. Podle Hitlera za to, že k tomu dosud nedošlo byli Židé, komunisté a diktát versailleské mírové smlouvy. Hitler pro sebe i pro svou stranu dokázal získat podporu takřka všech vrstev německé společnosti. Dělníky přitahoval sliby o zlikvidování nezaměstnanosti. Ozbrojené jednotky NSDAP terorizovaly odpůrce nacistů – komunisty, sociální demokraty i liberály a křesťanské demokraty.

6 Adolf Hitler – rok 1935 Obr.č. 1

7 Nástup Hitlera k moci Ve volbách v roce 1930 získala NSDAP hlasy 20% Němců a o 2 roky později se nacisté stali nejsilnější stranou v Německu volilo ji téměř 40% všech Němců. Tato strana otevřeně prohlašovala, že chce demokracii „zardousit“. 30. ledna 1933 jmenoval prezident Adolfa Hitlera říšským kancléřem. 1. února 1933 rozpustil Říšský sněm. Od prvních dnů a měsíců Hitlerovy vlády postupovala likvidace všech prvků demokracie. Do léta 1933 nacisté omezili moc parlamentu, zakázali všechny politické strany kromě NSDAP, zlikvidovali svobodné odborové hnutí, omezili základní občanská práva a svobody. Všem, kteří se nesmířili s nacistickou totalitní mocí a nezvolili odchod do emigrace, hrozila stálá perzekuce a „izolace“ v koncentračních táborech – první vznikl v březnu 1933 v Dachau.

8 Charakter nacistického režimu
Hitler spolu s nejvyšším vedením NSDAP – H. Himmler, R. Hess, M. Bormam, J. Goebbels, H. Göring, a další se rozhodli ukázat, že bezvýhradnou poslušnost si zajistí i ve vlastních řadách. 30. června 1934 – připravili pověstnou „noc dlouhých nožů“ v níž oddíly SS povraždily na Hitlerův rozkaz na tisíc příslušníků rovněž nacistických oddílů SA, dva generály a několik dalších politiků, kteří byli Hitlerovi nepohodlní. Bezprostředním vykonavatelem policejní zvůle se stala státní tajná policie – gestapo. Německo se stalo klasickým příkladem totalitního, policejního státu.

9 Noc dlouhých nožů – H.Himmler
Obr.č. 2

10 Charakter nacistického režimu - pokračování
Pod dohleden NSDAP se ocitlo školství, věda, kultura i umění. Mladí lidé byli povinně organizováni v oddílech Hitlerjugend – Hitlerovy mládeže. Celá situace vedla k uctívání kultu vůdce Adolfa Hitlera, přijímání představy o německém nadčlověku a převaze nadřazeného nordického typu, k přitakání zrůdné představě o oprávněnosti vést válku za větší „životní prostor“ a k pohrdání „méněcennými národy a rasami“ – Slovany, Židy, Romy,…. Hitler soustavně zdůrazňoval úspěchy své zahraniční politiky. V roce 1935 zavedl všeobecnou brannou povinnost. V roce 1936 vstoupili vojáci wehrmachtu do demilitarizované zóny v Porýní.

11 Opatření proti Židům Krutost nacismu, jehož příznačnou součástí byl rasismus, pocítili nejdříve němečtí Židé. Byli vylučování z veřejného života, vyháněni z vysokých škol a státních úřadů. V roce 1935 – nechali v Norimberku schválit zákony „na ochranu německé krve a německé cti“, které zbavovaly Židy německého občanství a s ním spojených práv, zakazovaly smíšená manželství. Vyvrcholením protižidovského teroru byla tzv. křišťálová noc v listopadu 1938. V celé zemi tehdy nacisté pořádali pogromy, zapalovali synagogy a židovské školy, obchody a obydlí. Nacističtí vůdci začali uvažovat o „konečném řešení židovské otázky“ = vyhlazení Židů.

12 Opatření proti Židům Obr.č.3

13 Slovníček Árijská rasa – ve skutečnosti neexistující rasa reprezentovaná podle německých nacistů zejména Němci, nadřazená ostatním. Pogrom – hromadná násilná akce proti skupině osob. SS – zkratka něm. Slova znamenajícího ochranný oddíl, ozbrojená teroristická organizace NSDAP, vznikla v roce 1925 z fanaticky oddaných přívrženců A. Hitlera a sloužící původně jako jeho osobní stráž. SA – zkratka něm. Slova znamenající úderný oddíl – ozbrojená teroristická organizace NSADP, založená v roce 1921 A. Hitlerem jako bojová skupina k terorizování politických odpůrců. Koncentrační tábor – nacistické vězeňské tábory pro politické odpůrce a příslušníky „méněcenných“ ras. Wehrmacht – armáda, ozbrojená moc nacistického Německa. Nordický typ – severský typ – člověk vyznačující se podlouhlou hlavou, úzkým nosem a obličejem, světlými vlasy a světlýma očima.

14 Opakovací otázky 1. Kdy se stal Adolf Hitler říšským kancléřem?
2. Vysvětlete co znamená „noc dlouhých nožů“. 3. Jaká opatření proti Židům byla zavedena v Německu? 4. Vysvětlete co je to křišťálová noc? 5. V jaké knize Adolf Hitler popsal svůj nový program nacistů?

15 Zdroj k textu KUKLÍK, Jan; KOCIAN, Jiří. Dějepis pro 9. ročník základní školy a 4. ročník osmiletého gymnázia - nejnovější dějiny. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2002, ISBN

16 Zdroj k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. upload.tn.nova.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.3 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Nástup nacismu v Německu"

Podobné prezentace


Reklamy Google