Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Masarykova, Masarykova 291, 75701 Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Jaromír Kužela Číslo VY_32_INOVACE_04_13 Název Středověká hudba v Čechách Téma hodiny Podoba hudby v Čechách ve středověku Předmět Hudební výchova Stupeň/Ročník II. st., 7. ročník Anotace Materiál obsahuje text s obrázkem a hudební ukázky Očekávaný výstup Znalost středověké hudby v Čechách Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Nejsou potřebné Klíčová slova Husitské chorály, Jistebnický kancionál Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz. Poslední strana

2 Středověká hudba v Čechách

3 V době, kdy se po Evropě rozšiřovala polyfonie, České země byly zmítány husitskými válkami. Kulturní vývoj tedy zaostával. (Když mluví zbraně, múzy mlčí) Česká hudba zůstala u jednohlasu ovlivněného Gregoriánským chorálem.

4 Nejstarší česky psanou skladbou je píseň Hospodine, pomiluj ny Dochovala se také duchovní píseň Svatý Václave Nebo světská Dřěvo se listem odievá V období Husitských válek vládly české hudbě Husitské chorály, které se dochovaly v Jistebnickém kancionálu. Nejznámějším husitským chorálem je chorál Ktož jsú boží bojovníci, který použil i Bedřich Smetana v symfonických básních Tábor a Blaník.

5 Použitý text je vlastní tvorba autora Husitství
Použitý text je vlastní tvorba autora Husitství. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2012 [cit ]. Dostupné z: HUDEBNÍ VÝCHOVA: pro 9. ročník základní školy [CD]. Praha 2: SPN, 1998.


Stáhnout ppt "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google