Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_26-10 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice Autor Mgr. Jolana Strejčková Tematický celek Český jazyk a literatura Ročník 3. ročník Datum tvorby Anotace Výklad nové látky (názornější a přehlednější způsob vysvětlení učiva) doplněný o cvičení s klíčem Metodický pokyn Určeno jako podpora výkladu do hodiny i k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 nauka o stavbě věty a souvětí
Skladba (Syntax) nauka o stavbě věty a souvětí

3 Souvětí složený větný celek, vyjadřuje složitou myšlenku
několik vět jednoduchých, obsahově i mluvnicky uzavřený celek SOUVĚTÍ PODŘADNÉ = jedna věta hlavní (VH), druhá (a příp. další) je věta vedlejší (VV) = hlavní větou se ptáme na obsah věty vedlejší, vedlejší větou odpovídáme = vedlejší věta vyjadřuje člen hlavní (nadřazené) věty SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ = dvě nebo více vět hlavních,libovolný počet vět vedlejších = věty jsou gramaticky rovnocenné

4 Počet vět jednoduchých v souvětí odpovídá zpravidla:
počtu základních skladebních dvojic počtu sloves ve tvaru určitém, pokud souvětí neobsahuje větu s několikanásobným přísudkem nebo větu bez určitého slovesa VĚTA HLAVNÍ = řídící věta, která sama na jiné větě mluvnicky nezávisí VĚTA VEDLEJŠÍ = věta závislá na hlavní větě nebo jiné větě vedlejší Př. Najdu si čas, abych si přečetl publikaci, která nedávno vyšla. 1.HV VV VV

5 Souvětí podřadné – druhy vedlejších vět
a) podmětná vyjadřuje podmět věty hlavní otázka: kdo, co ? spojovací výrazy: kdo, co, že, aby, kde, kam,kdy... Př. Kdo se bojí, nesmí do lesa. b) přísudková - vyjadřuje přísudek věty hlavní otázka: jaký, jaká, jaké? spojovací výrazy: jaký, jak, jako… Př. Jsme takoví, jaké nás chcete mít. c) předmětná - zastupuje předmět, který v hl. větě chybí otázka: pádové ( kromě 1. a 5. pádu ) spojovací výrazy: že, aby, kdo, co, jak, kde, kam, kdy Př. Děkujeme, že jste nás navštívili.

6 d) přívlastková - závisí vždy na podstatném jméně věty řídící
otázka: jaký, který, čí? spojovací výrazy: že, který, jaký,aby, kdo, co… Př. Dostal dopis, aby brzy přijel. Znám mnoho lidí, kteří něco umějí. e) příslovečná místa otázka: kde, kam, odkud, kudy? spojovací výrazy: kde, kam, odkud, kudy… Př. Vrátil se tam, odkud přišel. Šel tudy, kudy původně směřoval. - času otázka: kdy, jak často, odkdy, dokdy, jak dlouho? spojovací výrazy: když, až, jakmile, zatímco, než… Př. Pracoval, když velice pršelo. Než se rozhodl, bylo místo obsazeno.

7 otázka: jak, jakým způsobem?
- způsobu otázka: jak, jakým způsobem? spojovací výrazy: jak, jako, jak-tak,než, jako kdyby... Př. Spí, jako by ho do vody hodil. Udělal to lépe, než jsem předpokládal. - příčiny otázka: proč, z jaké příčiny? spojovací výrazy: že, protože, poněvadž… Př. Rád jsem mu vyhověl, protože si to zasloužil. Můžeš být rád, že máš tuhle práci. - účelu otázka: proč, za jakým účelem? spojovací výrazy: aby Př. Koupila domek, aby se měli ve stáří kam odstěhovat.

8 Př. Přišel jsem, abych ti popřál všechno nejlepší. - podmínky
otázka: kdy, za jaké podmínky? spojovací výrazy: když, kdyby, jestliže, -li Př. Kdyby sis to ještě rozmyslel, zavolej mi. Když mi vyhovíš, uděláš mi radost. - přípustky otázka: I přes jakou skutečnost? spojovací výrazy: ač, přestože, i když, třebaže… Př. Přestože měl málo času, ochotně mi pomohl. Já sám nejsem muzikant, i když mám hudbu velmi rád.

9 Cvičení : 1. Podtržený větný člen ve větě jednoduché nahraď příslušnou vedlejší větou a utvoř tak podřadné souvětí. Řekla nám o své brzké návštěvě. Bázlivec nesmí do lesa. Znáte toho velmi schopného studenta? Pozoroval kvetoucí stromy. V zimě se zvěř ukládá k spánku. Učitel vešel do třídy se zazvoněním. Přišel obdivovat nádheru muzejních exponátů. Kouřil i přes zákaz. 2. Nahraď vedlejší větu příslušným větným členem. V utvořené větě podtrhni větný člen a urči jeho druh. Žák pozdravil svého učitele, jak se sluší. Jestli máš hlad, tak se najez. Uvařili jsme si čaj, abychom se zahřáli. Dostal dopis, ve kterém byl zván k návštěvě. Vím, že nic nevím.

10 3. Urči druh vedlejší věty.
Je nutné, aby ses řádně omluvil. Dostavil se úspěch, který nikdo nečekal. 3. Urči druh vedlejší věty. Milé vzpomínky, jež se mi vybavily, patřily mému dětství. Chodím do školy, abych se vzdělával. Mám radost, protože jsem měl ve škole úspěch.Vrátím-li se pozdě, nečekej na mě. I když pršelo, šli jsme na výlet. Vůbec si nepovšiml, že tam zůstal stát zcela sám. Ačkoli mě bolely zuby, šla jsem do školy. Váš zájem, který o mne projevujete, mě velice potěšil. 4. Urči typ souvětí a druhy vedlejších vět. Až přijde, řekne nám, kde byl a co tam dělal. Všichni víme, že musíme poctivě pracovat, abychom se měli lépe. Žádný člověk není takový hlupák, aby nedošel úspěchu alespoň v jedné věci, je-li v ní vytrvalý.

11 5. Vymysli alespoň tři vlastní souvětí a proveď jejich rozbor
5. Vymysli alespoň tři vlastní souvětí a proveď jejich rozbor.Využij foto.

12 Klíč ke cvičením : 1. …, že nás brzy navštíví (VV PT). Kdo se bojí,… (VV Pod.). …, který je velmi schopný (VV PK). …, jak kvetou stromy (VV PT). …, když nastává zima (VV Pč). …, když zazvonilo (VV Pč). …, aby obdivo- val nádheru muzejních exponátů (VV Púč). …, i když to bylo zakázáno (VV Ppříp). 2. Žák slušně (PUZ) pozdravil svého učitele. V případě hladu (PU podm.) se najez. Uvařili jsme si čaj pro zahřátí (PUúč.). Dostal zvací (PKs) dopis k návštěvě. Vím o své nevědomosti (PT). Je nutné řádně se omluvit (PO).Dostavil se nečekaný (PKs) úspěch. 3. …, jež se mi vybavily (přívlastková),… …, abych se vzdělával (příslovečná účelová). …, protože jsem měl ve škole úspěch (příslovečná příčinná). Vrátím-li se pozdě (příslovečná podmínková), …

13 …, že tam zůstal stát zcela sám (předmětná).
I když pršelo ( příslovečná přípustková), … …, že tam zůstal stát zcela sám (předmětná). Ačkoli mě bolely zuby (příslovečná přípustková), … …, který o mne projevujete(přívlastková), … 4. Až přijde (1.VV Pč), řekne nám (2.HV), kde byl (3.VV PT) a co tam dělal (4.VV PT). = souvětí podřadné Všichni víme (1.HV), že musíme poctivě pracovat (2.VV PT), abychom se měli lépe (3.VV Ppříč.). = souvětí podřadné Žádný člověk není takový hlupák (1.HV), aby nedošel úspěchu alespoň v jedné věci (2.VV PK), je-li v ní vytrvalý (3.VV Ppodm.). 5. Individuální řešení

14 Souvětí souřadné - vztahy mezi větami v souvětí
a) slučovací - věty jsou významově rovnocenné spojky: a, i, ani, nebo, také, též, potom,jak-tak … Př. Ani lísteček se nehnul, ani hlásek se neozval. Ukončil studium maturitou a dal se zapsat na medicínu. b) stupňovací - druhá věta je významově závažnější, stupňuje obsah první věty spojky: ba i, ano i, nejen-ale, dokonce i, a navíc… Př. Přestalo pršet, dokonce i slunce se objevilo. Lyžování je nejen zdravý sport, ale má vliv i na naše duševní schopnosti.

15 c) odporovací - druhá věta odporuje větě první nebo nějak
omezuje její platnost spojky: ale, avšak,však, jenže, nýbrž, a přece, sice-ale, zato, nicméně Př. Mám horečku, ale cítím se dobře. Naslouchal sice pozorně, nic se však neozvalo. d) vylučovací jedna věta vylučuje platnost věty druhé (platí-li jedna věta, neplatí druhá) spojky: nebo, anebo, buď-anebo, či Př. Buď jsem to někde viděl, nebo si to představuji. e) příčinný druhá věta hlavní vyjadřuje příčinu děje první věty hlavní spojky: neboť, vždyť, totiž

16 Př. Je to čestný člověk, vždyť nikdy nepodvádí.
Rybí maso musíme sníst včas, neboť se rychle kazí. f) důsledkový druhá věta hlavní vyjadřuje důsledek děje první věty hlavní spojky: proto, a proto, tudíž, a tedy, a tak Př. Všichni přišli včas, a proto se mohlo začít. Schylovalo se k bouři, a proto jsme s prací pospíchali.

17 a) Ruce měli upracované, tváře jim však hořely nadšením.
Cvičení: 1. Urči významové poměry. a) Ruce měli upracované, tváře jim však hořely nadšením. b) Buď přiznáš pravdu, nebo se rozejdeme. c) Mlha padá, bude tedy krásný den. d) Na nádraží jsme nešli, vždyť jsme od tebe nedostali zprávu. e) Děj filmu se nám nelíbil, a tak jsme šli raději domů. f) Slunce je ještě za horami, a vesnice je již vzhůru. g) Představení nás nejen nenudilo, ale dokonce se nám i líbilo. 2. Urči druhy vět a typ souvětí. a) Můj přítel, kterého znám již řadu let, mě včera navštívil, aby si se mnou opět popovídal. b) V dopise stála prosba, aby se k nim babička odebrala navždy a pomohla jim v domácnosti.

18 c)V případě, že neuspěji, budu dělat opravnou zkoušku. d) Jak
jsem se sem dostal, už nevím, ale velmi by mě zajímalo, kde vlastně jsem. e) Nastalo období, kdy se ukáže, co jste se naučili. f) Petrovi se zdálo, že je čas ukončit legraci, a přesvědčoval Martina co nejklidněji, že chvilička nejistoty, kterou zakusil, je pro něj zasloužený trest. g) A již popoháněl před sebou osla a říkal svému pánovi, aby ho následoval, a když ten uznal, že Sancho má vlastně pravdu, pustil se bez odmlouvání za ním.

19 b) buď-nebo - vylučovací c) tedy - důsledkový d) vždyť - příčinný
Klíč ke cvičením : 1. a) však odporovací b) buď-nebo vylučovací c) tedy důsledkový d) vždyť příčinný e) a tak důsledkový f) a (přesto) odporovací g) nejen-ale stupňovací 2. a) 1HVa, kterého - 2VVpřívl., 1HVb, aby – 3VV Púčel. b) 1HV, aby – 2VVpřívl. a (aby) – 3VVpřívl. c) 1HVa, že – 2VVpřívl., 1HVb d) Jak - 1VVpředm., 2HV , ale 3HV (odporovací), 4VVpodm. e) 1HV, kdy – 2VVpřívl., co – 3VVpodm. f) 1HV, že – 2VVpodm., a – 3HV (slučovací), že – 4VVa předm., kterou – 5VVpřívl., 4VVb předm. g) 1HV a 2HV (slučovací), aby – 3VVpředm., a když – 4VVčas., že – 5VVpředm., 6HV (slučovací)

20 Zdroje: Dolejší, Pavel: Nebojte se češtiny! JAS, Humpolec 1995
Kobr, Jaroslav: Skladba- Syntax. LINX, Praha 1994 Obrázky AUTOR NEUVEDEN. blogs.coventrytelegraph.net [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google