Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Vedlejší věty příslovečné Autor Chňoupková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Vedlejší věty příslovečné Autor Chňoupková."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Vedlejší věty příslovečné Autor Chňoupková Martina

2 Vedlejší věty příslovečné Mgr. Martina Chňoupková

3 Jazykový rozbor: O Praze se říká, že je v srdci Evropy. 1.Vyhledejte VH a VV. 2.Určete druh VV. 3.Vyhledejte PUM. 4.Vlastní jména změňte na přídavná jména. 1.VH: O Praze se říká, VV: že je v srdci Evropy. 2. VV podmětná 3. v srdci 4. Praha – pražský Evropa - evropský

4 VV příslovečné nahrazují příslovečné určení věty řídící ptáme se na ně jako na dané příslovečné určení a pomocí věty řídící  I přes strach šel Radim do sklepa. přísl. urč. přípustky  I přestože měl Radim strach, šel do sklepa. VV příslovečná přípustková

5 VV příslovečná místní a časová VV místní  vyjadřuje místní určení  nejčastěji je uvozena příslovci kde, kam, odkud, kudy Vrátil se, odkud přišel. VV časová  vyjadřuje časové určení  nejčastěji je uvozena příslovci kdy, odkdy, dokdy nebo spojkami časovými až, když, jakmile, dříve než, sotvaže, než, zatímco Počkám na tebe, dokud nepřijdeš.

6 VV způsobová a měrová VV způsobová  vyjadřuje příslovečné určení způsobu  nejčastěji je uvozena příslovci jak, jako nebo spojkami že, aby Pracoval, jak nelépe uměl. VV měrová  vyjadřuje příslovečné určení míry  nejčastěji je uvozena spojovacími výrazy: čím-tím, takže, že Foukalo tak moc, že se nedalo jít ven.

7 VV příčinná (důvodová) vyjadřuje příčinu ve vztahu k obsahu věty řídící (příčina předchází děj) Ptáme se na ni otázkami: Proč? Z jakého důvodu? Z jaké příčiny? nečastější spojovací výrazy: protože, poněvadž, že, když  Po obědě se Martin omluvil, že mu není dobře.

8 VV účelová vyjadřuje účel, okolnost ptáme se na ni otázkou: Za jakým účelem? je nejčastěji uvozena spojkou: aby POMŮCKA: otázka proč? + spojka aby = VV účelová  Děti přikládaly dříví, aby ohníček nevyhasl.

9 VV podmínková vyjadřuje podmínku, při které může nastat děj věty řídící ptáme se na ni: Za jaké podmínky? nejčastější spojovací výrazy: -li, když, jestliže, kdyby  Jestliže nepřijdete včas, dostanete vynadáno.

10 VV přípustková vyjadřuje okolnost, která je v logickém rozporu s obsahem věty řídící ptáme se na ni: I přes co? nejčastější spojovací výrazy: ač, ačkoli, třebaže, i kdyby, přestože  Přestože už mu vlak ujel, nechtěl odejít.

11 Rozlište VV příslovečnou místní a časovou: Zvíře se vrátilo tam, odkud vylezlo. Jakmile se oteplí pojedu se projet na kole. Přijď, kdy budeš chtít. Dokud mi to nevysvětlíš, nikam nepůjdeš. Když jsem byla malá, musela jsem chodit do školky. Šel, kam ho nohy nesly. Kde roste mech, bývá vlhko. Až půjdete do lesa, dávejte na sebe pozor. Nechoď, kam nemáš. Jdi, odkud jsi přišel. Kdykoli měl přijít, vymlouval se. místní časová místní časová místní časová

12 Vyberte pouze souvětí, která obsahují VV způsobovou nebo měrovou.: Přišel, aby se podíval na zvířata. Vypadal, jako by snědl citron. Smál se, až se za břicho popadal. Když budeš hodný, koupím ti lízátko. Dostal tolik, kolik si zasloužil. Večer bylo trochu lépe, protože přestalo pršet. Překročili jsme potok, který byl rozvodněný. Chtěl vědět, kdo to udělal. Auto nastartujeme tak, že otočíme klíčkem. Promýšlel práci, jak nejlépe dovedl.

13 Doplňte HV tak, aby vzniklo souvětí s VV účelovou: Celý rok jsem se snažila, … Přišel, … Šli jsme tiše, …

14 Určete druhy VV příslovečných: Protože pršelo, šli jsme hrát tenis do haly. Karolína si stoupla na špičky, aby lépe viděla. Ačkoli jsem nemocný, chodím do práce. Zatímco jsi spal, upekla jsem bábovku. I když nebylo hezky, jeli jsme se projet na kole. Když dostal hlad, najedl se. Jestliže mu léky nezaberou, bude muset do nemocnice. Když se led zahřeje, změní se na vodu. Jak si usteleš, tak si lehneš. Čím více se snažil, tím to bylo horší. Kdybych měla peníze, letěla bych do Austrálie. Ačkoli Wolker zemřel mlád, všichni znají jeho dílo. Jelikož se ho celá záležitost týkala, snažil se. Kudy šel Jenda, šel i Lukáš. příčinná účelová přípustková časová přípustková časová podmínková způsobová měrová podmínková přípustková příčinná místní

15 Procvičení: Učebnice strana 106, cvičení 3,4; strana 108, cvičení 7; strana 111 cvičení 10; strana 112 (Test), strana 113, cvičení 12; strana 114, cvičení 14.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Vedlejší věty příslovečné Autor Chňoupková."

Podobné prezentace


Reklamy Google