Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SYSTÉM ROSTLIN Rostliny podle složitosti a stupně vývoje dělíme na nižší a vyšší. Tělo nižších rostlin je většinou jednobuněčné, ale může být i vícebuněčné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SYSTÉM ROSTLIN Rostliny podle složitosti a stupně vývoje dělíme na nižší a vyšší. Tělo nižších rostlin je většinou jednobuněčné, ale může být i vícebuněčné."— Transkript prezentace:

1 SYSTÉM ROSTLIN Rostliny podle složitosti a stupně vývoje dělíme na nižší a vyšší. Tělo nižších rostlin je většinou jednobuněčné, ale může být i vícebuněčné - nazýváme ho stélka.Buňky netvoří diferenciovaná pletiva a chybí zde také systém pletiv vodivých. Vyšší rostliny už mají tělo rozdělené na kořen, stonek a list a mají pohlavní orgány, jsou již dokonale adaptované pro život na souši.

2 Nižší rostliny (Thallobionta)
eukaryotická buňka autotrofní org. tělo= jedno -nebo mnohobuněčná stélka obsahují chlorofyl žijí ve vodě nebo vlhku součást planktonu producenti kyslíku potrava pro živočichy (vč.člověka) palivo, hnojivo

3 Pozn.: Dnešní věda již s tímto termínem prakticky neoperuje, protože se s ohledem na původní pojetí jedná o skupinu zahrnující naprosto nesourodý konglomerát organismů. Ty v mnoha případech dokonce ani zdaleka nepřipomínají cokoli podobného rostlinám. Dosud objasněné vztahy jednotlivých zástupců nižších rostlin zřetelně poukazují na vnitřní heterogenitu této skupiny, která navíc patrně nepochází ze společného předka.

4 Stélky - bez cévních svazků
bičíkatá měňavkovitá bez bičíků nejvíc organizovaná vláknitá trubicovitá

5 Rozmnožování Vegetativně - dělením, rozpadem stélek
Nepohlavně - sporami - aplanospory (nepoh.) - zoospory (pohyblivé) Pohlavně - spojení gamet

6 Červené řasy - RUDUCHY Chlorofyl a (C55H72O5N4Mg) a chlorofyl d (C54H70O6N4Mg) Červené barvivo - fykoerytrin Modré barvivo - fykocyanin většina mořské mnohob.org.s vláknitou nebo pletivnou stélkou léčivé látky potrava agar - potravinářství (ochuc., želé), botanika (množ. orchideí),biologie - živné médium

7 zástupci Ruduchů Porphyra Rosolenka - „agar“

8 Zelené řasy Chlorofyl a a b, α- a β-karoten a několik karotenoidů
vývojová větev, která vedla k vyšším rostlinám rozmnožování pohlavní i nepohlavní jedno - i mnohobuněčné většina mořské barva řas- i oranžová, červená

9 Třída : ZELENIVKY kolonie až 20 tis.jedinců
přechod mezi jedno- a mnohob.org.

10 Třída : SPÁJIVKY nevětvená vláknitá stélka krásivka jařmatka

11 Třída: Trubicovky sifonální stélka Caulerpa taxifolia

12 Třída : Parožnatky vzpřímená pletivná stélka , někdy s CaCO3
parožnatka Skleněnka křehká


Stáhnout ppt "SYSTÉM ROSTLIN Rostliny podle složitosti a stupně vývoje dělíme na nižší a vyšší. Tělo nižších rostlin je většinou jednobuněčné, ale může být i vícebuněčné."

Podobné prezentace


Reklamy Google