Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma TECHNICKÉ PLYNY Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Technické plyny Témata: Vzduch Topné plyny Plyny pro svařování
Označování lahví na plyny Další plyny v instalatérské praxi

5 Vzduch Vzduch je směs plynů. Ve vzduchu jsou nejvíce obsaženy plyny: dusík (78 %) a kyslík (21 %). Pouhé 1 % zaujímají další plyny, vodní pára a oxid uhličitý CO2. Suchý vzduch má hustotu přibližně 1,27 kg/m3. Lehčí než vzduch jsou zemní plyn, acetylén, kyslík, dusík, bioplyn nebo další plyny. Těžší než vzduch je většina tzv. těžkých uhlovodíků – propan, butan, pentan atd. V průmyslu se používá stlačený vzduch ve strojírenských dílnách na odfoukávání třísek, jako pohon pro pneumatické stroje atd.

6 Topné plyny Zemní plyn je nejpoužívanější palivo v plynném skupenství. Využívá se ho v domácnostech, průmyslu nebo zemědělství k vytápění, vaření, ohřevu teplé vody nebo sušení. Nevyrábí se, je to přírodní plyn. Těží se v místech, kde se nalézá ropa. Dopravuje se potrubím. Propan-butan je plyn, který se používá ke stejným účelům jako zemní plyn. Navíc se používá k pájení měděného potrubí nebo ke svařování ocelových trubek. Netěží se, musí se vyrábět. Dopravuje se v lahvích, sudech nebo cisternách. Používá se hlavně tam, kde není rozvod potrubí se zemním plynem.

7 Označování lahví na plyny
Láhve na plyny musí mít barevné označení. Toto označení platí v mezinárodním měřítku a řídí se evropskou normou ČSN EN Jiné označení není možné, všechny firmy, které vyrábějí nebo plní plyny do lahví musí dodržovat tuto normu.

8 Plyny pro svařování Acetytén používají instalatéři ke svařování ocelových trubek. Dopravuje se na stavbách v ocelových lahvích o obsahu 33 kg. Ve směsi s kyslíkem lze vytvořit acetylénokyslíkový plamen o teplotě až 3150 oC. Tímto plamenem se svařují i trubky větších průměrů nebo se silnější stěnou trubky. Kyslík je velmi důležitý plyn. Používá se ve zdravotnictví při záchraně životů poraněných osob, v průmyslu při výrobě, v chemické a farmaceutické výrobě. Instalatéři používají kyslík při svařování. Kyslík nesmí přijít do styku s mastnotou., protože s ní tvoří výbušnou směs.

9 Další plyny v instalatérské praxi
Dusík je nehořlavý, zdraví neškodný plyn. Může se používat jako zkušební plyn při zkoušce domovního plynovodu nebo domovní kanalizace. Bioplyn vzniká v čistírnách odpadních vod při vyhnívacím procesu. Je to hořlavý plyn, hlavní hořlavou složkou je metan. Vzniká jako odpadní produkt. Využívá se k vytápění objektů čistíren odpadních vod a přilehlých objektů.

10 Kontrolní otázky: 1. Jakých plynů obsahuje vzduch nejvíce?
2. Jaká je hustota vzduchu? 3. Který topný plyn je těžší než vzduch? 4. Které plyny používají instalatéři při svařování? 5. Jaké další plyny používají instalatéři?

11 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google