Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_62_INOVACE_ Vlastní bydlení Autor Mgr. Marie Grusová Tematická oblast Finanční gramotnost pro gymnázia Ročník Pro 6. ročník víceletého gymnázia Datum tvorby Září – říjen 2012 Anotace Materiál je určen pro výuku volitelného předmětu Finanční gramotnost pro 6. ročník víceletého gymnázia Metodický pokyn Výukový materiál obsahuje základní informace a pojmy úzce související s finanční gramotností, dále navazující grafy, obrázky a výpočty.

2 ANOTACE V tomto materiálu si blíže objasníme, co vše stojí za rozhodnutím koupit si vlastní bydlení. Jak tento byt financovat a co na nás čeká v případě, že se rozhodneme pro hypoteční úvěr

3 12. ROZHODLI JSME SE PRO VLASTNÍ BYDLENÍ

4 Začneme opět několika základními dotazy
Jak zjistíme, že jsme skutečnými vlastníky nějaké nemovitosti? Odpovězte a vyhledejte potřebný zdroj na internetu. Je družstevní vlastnictví také určitou formou vlastnictví a pokud ano, jaký je rozdíl mezi družstevním a osobním vlastnictvím? Než se nastěhuji do svého úplně nového domu - bytu, jaká formální podmínka, kterou vydává místně příslušný stavební úřad, musí být splněna?

5 Kupujeme nemovitost Zdroje informací můžeme hledat na:
- Realitních serverech – např. Výhodou je velké množství nabídek, ve kterých se dobře vyhledává; bezplatné; - Realitní kanceláře – specializované podnikatelské firmy ke zprostředkování, nalezení, prohlídnutí a i koupi nemovitosti. Služby jsou zpoplatněny.

6 Postup při koupi nemovitosti
Vyhlídnutí nemovitosti. Dohodnu se s jejím současným majitelem. Zjistím si možnost financování nemovitosti. Sepíšeme s původním majitelem smlouvu. Vklad do katastru nemovitosti. Přebíráme nyní již naši nemovitost. Prodávající (ručitelem je tu však kupující) zaplatí ve výši 3 % z hodnoty domu na základě znaleckého posudku daň z převodu nemovitosti.

7 Jak můžeme nemovitost financovat?
Máme hotovost – nejšťastnější varianta. Použijeme úvěr ze stavebního spoření. Vezmeme si hypoteční úvěr. Jiný úvěr. Leasing.

8 Rozhodli jsme se pro hypoteční úvěr
Která hypoteční banka je nejlepší? Vyhledejte na internetu nejméně 3 hypoteční banky, porovnejte jejich kritéria, pokuste se rozhodnout pro jedno řešení a zdůvodněte, proč jste se rozhodli právě pro toto.

9 Užitečné odkazy Na internetu najedeme spoustu užitečných odkazů souvisejících s rozhodováním, v jaké bance si hypoteční úvěr pořídíme, za jakých podmínek včetně hypoteční kalkulačky. Jedna z nejužívanějších:

10 Co vše musíme pří výběru úvěru zohlednit?
Výši úrokové sazby. Poplatek za zpracování úvěru. Poplatek za vedení účtu. Poplatek za zpracování odhadu nemovitosti. Poplatek za vedení úvěru. Pojištění úvěru – nemovitosti.

11 Co ještě bychom při hypotečním úvěru měli vědět
Způsoby splátek (anuitní x rovnoměrné). Doba splatnosti jednotlivých splátek úvěru. Fixace úrokové sazby (variabilní x fixní). Pravidelnost splátek. Odklad splátek. Mimořádné splátky.

12 Použité zdroje: Vlastní.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google