Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005."— Transkript prezentace:

1 METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada metodických listů: BIOLOGIE, PŘÍRODOPIS, EKOLOGIE Název metodického listu: JEHLIČNANY

2 SMRK ZTEPILÝ (Picea abies)

3 Znaky vždyzelený jehličnatý strom
kořenový systém je plochý a mělký (snadno se vyvrací) u soliterních jedinců pravidelná kuželovitá koruna dorůstá až do 50 m (může dorůstat až do 70m)

4 Borka hnědavě červená až měděná jemně šupinatá

5 Jehlice jednotlivě na větvičkách tmavozelené hodně tuhé
na spodní straně větviček rozčísnuté na dvě strany na stromě až 7 let 1-2 cm dlouhé

6 Samičí šištice podlouhlé, většinou po několika v horní části koruny
mladé šištice jsou červené zralé světle hnědé doutníkovitého tvaru asi cm dlouhé

7 Zajímavosti, využití nejvyšší domácí strom v Evropě
často vysazován, protože poskytuje rychle rostoucí, rovné a mnohostranně využitelné dřevo (stavebnictví, papírenský průmysl) z vybraných smrků v horských polohách se získává tzv.rezonanční dřevo na výrobu hudebních nástrojů


Stáhnout ppt "METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005."

Podobné prezentace


Reklamy Google