Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: PhDr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: PhDr."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr. Hana Kindlová Název : VY_12_INOVACE_07_P_Kindlová_bakterie Téma: Bakterie Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Datum tvorby:

2 Anotace a metodický pokyn
Materiál určen pro žáky 6. ročníku ZŠP. Využitelný pro práci s interaktivní tabulí. Žáci se pomocí výukové prezentace seznámí s bakteriemi. V závěru hodiny žáci upevní své znalosti kvízem, ve kterém je vždy jedna správná odpověď. Součástí kvízu jsou hypertextové odkazy. Kliknutím na číslo se objeví otázka a odpovědi, správnou odpověď si zkontrolujete kliknutím do pravého dolního rohu na „kontrola“ a zpět ke kvízu kliknutím na „zpět“. Zde je kladen důraz na čtení s porozuměním. U slabších žáků jsou kvízové otázky vytištěny, pro snazší orientaci v textu. Kvíz lze využít jako opakovací test i v dalších vyučovacích hodinách.

3 Bakterie Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu.
Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a menší než buňky rostlin a živočichů. Rozmnožují se dělením. Dokáží přežívat v nepříznivých podmínkách. Žijí téměř všude.

4 Buňky bakterií mají různé tvary

5 Bakterie mohou být prospěšné
Půdní bakterie rozkládají odumřelá těla rostlin a živočichů. Tím vznikají minerální látky. Některé žijí uvnitř těl některých živočichů (v žaludku krávy - pomáhají trávit trávu). Jiné ve střevech člověka (pomáhají přeměnit potravu ve stolici). Bacteroides – nejčastější střevní bakterie

6 Některé bakterie využíváme k výrobě různých výrobků
Bakterie mléčného kvašení se využívají k výrobě: kyselého mléka, jogurtů, tvarohů, sýrů. Bakterie octového kvašení se využívají k výrobě octa. Různé léky a vitaminy se vyrábějí za pomoci jiných bakterií.

7 Jiné bakterie mohou škodit
Rychle se množí a způsobují onemocnění. V dýchací soustavě vyvolávají záněty: zánět průdušek zápal plic angína V trávicí soustavě způsobují těžká průjmová onemocnění: salmonelóza. Bakterie přenášená klíšťaty způsobuje boreliózu. angína JAK SE NÁKAZE BAKTERIEMI BRÁNIT? borelióza Správnou hygienou (mytí rukou , ovoce a zeleniny). Očkováním (např. proti tetanu). Pravidelným otužováním. Onemocnění léčíme antibiotiky.

8 KVÍZ 1. 2. 3. 4. 5. 6. konec

9 Velké organismy, viditelné pouhým okem.
1. BAKTERIE JSOU: Velké organismy, viditelné pouhým okem. Malé organismy, viditelné pouze pomocí mikroskopu. Organismy viditelné dalekohledem. kontrola

10 2. BAKTERIE SE ROZMNOŽUJÍ :
Tříděním Pohlavním stykem C) Dělením kontrola

11 C) Žijí jen uvnitř těl jiných organismů
3. BAKTERIE: Žijí téměř všude Žijí jen v půdě C) Žijí jen uvnitř těl jiných organismů kontrola

12 Rozkládají zbytky potravy v našich střevech
4. PŮDNÍ BAKTERIE: Rozkládají zbytky potravy v našich střevech Rozkládají odumřelá těla živočichů a rostlin a tím vznikají minerální látky C) Rozkládají živá těla rostlin a živočichů kontrola

13 5. Některé bakterie se využívají k výrobě:
Kyselého mléka, jogurtů, tvarohu a sýrů Dortů C) Salámů kontrola

14 6. Onemocnění způsobená bakteriemi léčíme:
Vitaminy Teplým čajem s citrónem C) Antibiotiky kontrola

15 Velké organismy, viditelné pouhým okem.
1. BAKTERIE JSOU: Velké organismy, viditelné pouhým okem. Malé organismy, viditelné pouze pomocí mikroskopu. Organismy viditelné dalekohledem. zpět

16 2. BAKTERIE SE ROZMNOŽUJÍ :
Tříděním Pohlavním stykem C) Dělením zpět

17 C) Žijí jen uvnitř těl jiných organismů
3. BAKTERIE: Žijí téměř všude Žijí jen v půdě C) Žijí jen uvnitř těl jiných organismů zpět

18 Rozkládají zbytky potravy v našich střevech
4. PŮDNÍ BAKTERIE: Rozkládají zbytky potravy v našich střevech Rozkládají odumřelá těla živočichů a rostlin a tím vznikají minerální látky C) Rozkládají živá těla rostlin a živočichů zpět

19 5. Některé bakterie se využívají k výrobě:
Kyselého mléka, jogurtů, tvarohu a sýrů Dortů C) Salámů zpět

20 6. Onemocnění způsobená bakteriemi léčíme:
Vitaminy Teplým čajem s citrónem C) Antibiotiky zpět konec

21 Použité zdroje Vlastní práce www.office.microsoft.com
VILLARREAL, Mariana Ruiz. English: basic morphological diferences between bacteria. Česky: základní tvary bakterií. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons. LadyofHats (Mariana Ruiz Villarreal), autor tohoto díla, jej uvolnil jako volné dílo, a to celosvětově. V některých zemích to není podle zákona možné; v takovém případě: LadyofHats poskytuje komukoli právo užívat toto dílo za libovolným účelem, a to bezpodmínečně s výjimkou podmínek vyžadovaných zákonem.WWW: y_diagram_cs.svg&page=1 TOLO, Marco. Soubor:Bacteroides biacutis 01.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons.Toto dílo je ve Spojených státech volným dílem, protože jde o dílo úřadů americké federální vlády podle ustanovení Hlavy 17, Kapitoly 1, Sekce 105 amerického právního řádu. Viz Autorské právo. Upozornění: uvedené se vztahuje pouze na díla úřadů federální vlády, nikoliv na úřady jednotlivých států, okresů, či nižších územně správních jednotek.Tento obrázek je dílem zaměstnance Centers for Disease Control and Prevention, který je součástí United States Department of Health and Human Services, pořízeným nebo vytvořeným v rámci jeho pracovní náplně. Jako dílo federální vlády USA je tento obrázek volným dílem. na WWW:

22 Použité zdroje BLADON, Michael. Soubor:Tonsillitis.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons.Uživatel Michaelbladon z projektu wikipedia, autor tohoto díla, jej uvolnil jako volné dílo, a to celosvětově. Není-li to podle zákona možné: Michaelbladon poskytuje komukoli právo užívat jej za libovolným účelem, a to bezpodmínečně s výjimkou podmínek vyžadovaných příslušnou právní úpravou dané země. na WWW: JAHN, Jost. English: Erythema motilans at lower leg of a man Česky: Erythema migrans – zarudlá kůže [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: PhDr."

Podobné prezentace


Reklamy Google