Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Makroregiony světa – Austrálie 2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Makroregiony světa – Austrálie 2"— Transkript prezentace:

1 Makroregiony světa – Austrálie 2
Autor: Hana Brýdlová

2 Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školy Sokolovská 1638, Svitavy IČO Operační program OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_1.ZE.01…45 Tematická oblast  Světové makroregiony Název vzdělávacího materiálu  Austrálie 2 Druh učebního materiálu  EVM - prezentace Anotace Výuková prezentace, seznámení s tématem, závěrečné opakování Klíčová slova  Australský svaz , Aborignové, outback, hospodářství Ročník Sexta, 2. ročník Typická věková skupina 16 – 17 let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Hana Brýdlová Zhotoveno Červenec 2014 Celková velikost Velikost souboru s DUM kB Anotace

3 Opakování přírodních podmínek
Popište polohu Austrálie, pokuste se zhodnotit výhody a nevýhody této polohy. Který cestovatel se nejvíce zasloužil o prozkoumání pobřeží Austrálie a oblasti Tichomoří? Vyjmenujte 3 typické představitele australské fauny a 2 australské flory. Co znamenají slova scrub, bush a endemit? Jaké je dnes v Austrálii roční období, a se kterými podnebnými pásy se tam můžeme setkat? Co je to creek a artézská voda? Na přiložené mapce popište označené objekty:

4 Upcoming SlideShare           Loading in...5 ×

5 Státní zřízení Austrálie je jediným kontinentem, na němž vznikl jen jeden státní útvar. Australský svaz tvoří 6 států, Severní Teritorium, území hlavního města a 6 zámořských teritorií. Federativní stát v rámci Commonwealthu má v čele britského panovníka, který je zastupován generálním guvernérem. Jednotlivé státy mají vlastní parlament , v čele Výkonnou radu a guvernéra.

6 Canberra - parlament

7 Státy a teritoria Australského svazu
Spolkový stát (vnitřní území) Rozloha v km2 % z celk. rozlohy Hlavní město Nový Jižní Wales 10,43 Sydney Victorie 2,96 Melbourne Queensland 22,48 Brisbane Jižní Austrálie 12,80 Adelaide Západní Austrálie 32,88 Perth Tasmánie 68 331 0,89 Hobart Severní Teritorium 17,53 Darvin Území hlavního města 2 432 0,03 Canberra Australský svaz 100,00

8

9

10 Socioekonomická charakteristika - obyvatelstvo
Počet obyvatel: 23 milionů (2013) Složení obyvatelstva: 1. Původní obyvatelstvo Aboriginové – od počátku kolonizace vytlačováni do neúrodných oblastí ( asi – asi 2%), až v roce 1962 získali občanská práva 2. Obyvatelstvo evropského původu ( 92 %) 3. Přistěhovalci z ostatních zemí, hlavně Asie 25 % obyvatel se narodilo v zahraničí, ročně se přistěhuje asi osob.

11 Počet obyvatel

12 Ve kterém období začal prudce růst počet obyvatel
a čím to bylo způsobeno? Počet obyvatel v Austrálii

13

14

15

16

17 Základní charakteristiky
Multikulturní společnost Úřední jazyk: angličtina Nízká hustota zalidnění, velké rozdíly Vysoká urbanizace – až 90 %, nejvyšší na světě, venkov - outback Stárnutí obyvatelstva Většina křesťané 75 % obyvatelstva pracuje ve službách

18

19 Městská sídla

20 Přirozený přírůstek, počet obyv. - graf

21 outback

22 Hospodářství černé uhlí železná ruda
V současné době patří Austrálie k hospodářsky nejvyspělejším zemím světa s vysokou životní úrovní obyvatel. Ačkoliv je státem s rozvinutou tržní ekonomikou, vyváží především nerostné suroviny a zemědělské produkty, které jen částečně zpracovává. Tím se podobá rozvojovým zemím. černé uhlí železná ruda bauxit, ropa, zemní plyn, barevné kovy – Pb, Zn, Cu, Mg, Ni, drahé kovy - zlato, stříbro, platina, diamanty, uran a opály.

23

24 Kalgoorlie – důl na těžbu zlata

25 Mezi nejdůležitější průmyslová odvětví patří hutnictví (surové železo, ocel, barevné kovy a hliník), petrochemie (rafinérie ropy), chemie (plastické hmoty, kyseliny, superfosfáty), strojírenství (výroba aut), textilní a potravinářský průmysl. Nejdůležitější průmyslová centra jsou v Sydney a Melbourne a také ve velkých městech Brisbane, Perth, Adelaide, Newcastle.

26 Zemědělství Orná půda - zaujímá jen 6,5 %, louky a pastviny - 50 % a lesy - 19 % plochy země. Sklízí se pšenice, ječmen - jihovýchod, cukrová třtina, bavlna, hrozny a tabák. Nejdůležitější je chov ovcí (produkce surové a prané vlny, ovčích kůží), dále skotu, rybolov. Z důvodu rozlehlosti země má velký význam zejména letecká a silniční doprava a také železniční. Důležité je obchodní loďstvo. Zemi ročně navštíví více než 4 miliony návštěvníků.

27 Prostudujte graf využití půdy, vysvětlete, co znamená ostatní půda
Prostudujte graf využití půdy, vysvětlete, co znamená ostatní půda? Porovnejte s Českou republikou. Austrálie Česká republika Foltýnová, D. 2003

28

29 Podle obrázku určete, do kterých zemí Austrálie především
vyváží a pokuste se určit, které výrobky do těchto zemí vyváží .

30 Závěrečné opakování 1. Co víte o původních obyvatelích Austrálie? 2. Jaké byly příčiny prudkého růstu obyvatel Austrálie? 3. Ze kterých států přicházelo do Austrálie nejvíce přistěhovalců kdysi, ze kterých dnes? 4. V čem je výjimečná skladba vývozu Austrálie? 5. Jaké jsou nejdůležitější exportní plodiny australského zemědělství? 6. Co víte o životě a outbacku?

31 Austrálie [online]. 2014 [cit. 2014-08-28]. Dostupné z: http://cs
ANDĚL, Jiří, Ivan BIČÍK a Tomáš HAVLÍČEK. Makroregiony světa: regionální geografie pro gymnázia. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2010, 148 s. ISBN CULEK, Martin | Hofmann, Eduard | Rychnovský, Boris | Svobodová, Hana | Mísařová, Darina. Austrálie [online] [cit ]. ISBN Dostupné z: Austrálie - mapy a obrázky [online] [cit ]. Dostupné z: Australia: population density. Map/Still. Britannica Online for Kids. Web. 31 Aug POPO LE CHIEN. Kalgoorlie The Big Pit [online] [cit ]. Dostupné z: Aboriginal playing the didgeridoo, [online] [cit ]. Dostupné z: Australian Capital Territory [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Makroregiony světa – Austrálie 2"

Podobné prezentace


Reklamy Google