Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Na rubové straně mince dvacetikorunové hodnoty je zobrazen jako rytíř.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Na rubové straně mince dvacetikorunové hodnoty je zobrazen jako rytíř."— Transkript prezentace:

1 Na rubové straně mince dvacetikorunové hodnoty je zobrazen jako rytíř.
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis KNÍŽE VÁCLAV Václav stojí na počátku dějin českého státu, ale i dnes se s ním často setkáváme … Na horním konci Václavského náměstí stojí Myslbekova jezdecká socha sv. Václava. Na rubové straně mince dvacetikorunové hodnoty je zobrazen jako rytíř. Na 28. září připadá státní svátek jako připomínka zavraždění Václava roku 935. Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa

2 Co už o tématu znám? 972 - 999 VLÁDNE BOLESLAV II. 935 - 972
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Co už o tématu znám? VLÁDNE BOLESLAV II. VLÁDNE BOLESLAV I., VÁCLAVŮV BRATR. 922/ VLÁDNE VÁCLAV. VLÁDNE VRATISLAV I., VÁCLAVŮV OTEC. VLÁDNE SPYTIHNĚV I., VÁCLAVŮV STRÝC. /9 VLÁDNE KNÍŽE BOŘIVOJ I., VÁCLAVŮV DĚD.

3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Ludmila - Bořivojova manželka, Václavova babička. Roku 921 zavražděna na Tetíně na příkaz Drahomíry. Drahomíra – Václavova matka, Vratislavova manželka. patron české země – Patronem se zde rozumí svatý, jemuž se přisuzuje přímluva nebo ochrana na území na území české země. tribut pacis - Poplatek za mír (500 hřiven stříbra a 120 volů), který každoročně Václav platil saskému králi Jindřichu I. Ptáčníkovi. svatováclavský chorál – Zpívaná modlitba ke sv. Václavu, vévodovi a patronovi české země, aby se přimluvil za svůj národ u Boha, pomohl mu od příkoří a zajistil mu spasení. Jaké si řekneme nové termíny a názvy?

4 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Co si řekneme nového? Najdi další informace o knížeti václavovi (Mandelová a kol.: Dějiny středověku a počátku novověku). Ještě jako chlapec se na hradišti Budeč učil číst a psát v latině. Vyrostl z něj člověk hluboce oddaný křesťanské víře. Byl podřízen mocnějšímu sousedovi – Sasku (viz poplatek za mír). Založil v Praze rotundu sv. Víta, na jehož místě byla od 14. st. katedrála. S jeho způsobem vlády nesouhlasil jeho bratr Boleslav. Na Boleslavův příkaz byl Václav v Boleslavi r. 935 zavražděn. Po třech letech byly jeho ostatky přeneseny do rotundy sv. Víta v Praze. Postupem času Václav uctíván jako mučedník a svatý. Od 11. a 12. století se stal symbolem a pa- tronem českého státu.

5 Další zajímavé informace.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Další zajímavé informace. Ostatky sv. Václava jsou uloženy na Pražském hradě v katedrále sv. Víta ve svatováclavské kapli. Lebka bývá při slavnostních příležitostech vystavována. Podle nařízení Karla IV. měla na ní spočívat v době mimo korunovační ceremonii tzv. svatováclavská koruna českých králů, kterou Karel nechal zhotovit a symbolicky ji Václavovi věnoval. Na podstavci jezdecké Myslbekovi sochy sv. Václava je napsáno: „Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, nedej zahynouti nám ni budoucím.“ Tato socha svatého Václava byla námětem vyobrazení na bankovkách i mincích, naposledy na současné české dvacetikoruně.

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Procvičení Vyber vždy dva pojmy, vysvětli jejich souvislost. Vysvětli souvislost každého z pojmů s Václavem. Pracuj ve skupině. ? rotunda Vratislav hradiště Boleslav Drahomíra Jindřich Ptáčník Tetín Ludmila Sasko poplatek za mír kníže Boleslav patron českého státu sv. Vít

7 I would like to speak English about Wenceslaus.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace I would like to speak English about Wenceslaus. Václav byl českým knížetem od r 922 do r. 935. Wenceslaus was the duke of Bohemia from 922 until 935. Václav byl synem českého knížete Vratislava I. Wenceslaus was son of Vratislaus I, Duke of Bohemia. V roce 921, když bylo Václavovi třináct let, zemřel jeho otec. In 921, when Wenceslaus was thirteen, his father died. Václava zavraždili tři Boleslavovi společníci na cestě do kostela. Three of Boleslav's companions murdered Wenceslaus on his way to church.

8 Napiš do školního časopisu informativní článek na téma
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Zpětná vazba Napiš do školního časopisu informativní článek na téma „Kníže Václav“ Článek bude nejméně jednou obsahovat tyto pojmy: Bořivoj, Ludmila, Vratislav, Drahomíra, Boleslav, Jindřich Ptáčník, mučedník, patron, symbol státu. 2) Napiš ho na samostatný list papíru A4, ručně nebo na PC. 3) Nezapomeň, jednotlivé věty na sebe musí logicky navazovat. Pomůže ti, pokud využiješ časovou posloupnost.

9 Použité zdroje publikace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Použité zdroje publikace ČORNEJ, Petr a kol. Osobnosti českých dějin. 1. vyd. Český Těšín : Nakladatelství Fragment, ISBN MANDELOVÁ, Helena. Dějiny středověku a počátku novověku. 2. vyd. Liberec : Dialog, ISBN internet


Stáhnout ppt "Na rubové straně mince dvacetikorunové hodnoty je zobrazen jako rytíř."

Podobné prezentace


Reklamy Google