Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_ 32_ INOVACE_4_ 10ZigJ-16 Název tematické oblasti (sady) Práce na elektrických zařízeních Název vzdělávacího materiálu Identifikace a odstranění závady na vadných ložiscích elektromotoru Druh učebního materiálu prezentace Anotace Projevy, montáž a demontáž vadných ložisek elektromotoru Klíčová slova Motor, ložisko, montáž, demontáž, stahovák, mazání Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 26-51-H/02 Elektrikář silnoproud M/01 Elektrotechnika Ročník II.-IV Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Mgr. Jaroslav Žigo Zhotoveno, (datum/období) Březen 2013 Celková velikost 680Kb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslav Žigo. Dostupné z portálu

2 Projevy, montáž a demontáž vadných ložisek na elektromotoru
Časté vybavení nadproudového relé Nadměrná hlučnost chodu motoru Nadměrné oteplování kostry motoru

3 Montáž a demontáž ložisek
Důležitým požadavkem je používání vhodných montážních resp. demontážních pomůcek. Je nutno zabezpečit, aby se práce vykonávala v čistém pracovním prostředí. V negativním smyslu mají nečistoty rozhodující vliv na chování se ložiska při jeho provozu a také mohou podle původu způsobit i havárii ložiska.

4 Nová ložiska jsou výrobcem nakonzervována prostředky, které před montáží není třeba odstraňovat. Ložisko se v zájmu zachování čistoty vyjímá z obalu až těsně před montáží. Před montáží je potřeba překontrolovat rozměry úložných ploch, jejich stav z hlediska čistoty, případně poškození. Ve výjimečných případech se z ložiska odstraňuje konzervační prostředek.  K tomu se používá: – technický benzín s přidáním 5 až 10 % oleje – benzol – motorová nafta –bezvodý olej Po odkonzervování je potřebné ložisko namazat, chránit před znečištěním a co nejdříve ho namontovat na místo určení.

5 Demontáž ložisek

6 Pokud má stahovák zachytit vnější kroužek a ložisko má být použito je nutno otáčet vnějším kroužkem
Malá ložiska mohou být demontována za vnitřní kroužek použitím stahováku

7 Stahováky Standartní čelisťové stahováky
-jsou vyrobeny z kalené ocele vysoké kvality -výhodou trojramenného stahováku je snadnější vystředění a lepší rozložení vyšších demontážních sil Tříčelisťový stahovák Dvoučelisťový stahovák

8 Montáž ložisek Ložiska se do úložných celků montují buď zastudena, nebo zatepla. Rozměrově menší ložiska se ve většině případů montují za studena. Při montáži je nepřípustné, aby se montážní síla přenášela přes valivá tělesa. Proto musí být během působení montážní síly přípravek opřeny o ten kroužek, který se montuje, případně o oba kroužky. Síla potřebná na montáž se dosahuje údery kladiva nebo lépe pomocí lisu. Montáž za tepla se požívá u větších ložisek, jejichž kroužky bývají uloženy s větším přesahem. Maximální teplota ohřevu ložiska je do 100 °C.

9 Mazací technika Správné mazání ložiska má přímý vliv na trvanlivost. Mazivo vytváří mezi valivým tělesem a ložiskovými kroužky nosný mazací film, který brání jejich kovovému styku. Dále maže místa, kde dochází k tření, má chladicí účinek, chrání ložisko před korozí a v mnohých případech utěsňuje ložiskový prostor. Ve většině případů se ložiska mažou plastickým mazivem nebo olejem. Výjimečně se požívají jiné mazací prostředky. Při rozhodování o druhu maziva a způsobu mazání je potřebné zohlednit provozní podmínky, charakteristické vlastnosti použitého maziva, konstrukci zařízení a hospodárnost jeho provozu.

10 RUČNÍ MAZACÍ LISY - PÁKOVÉ

11 Citace zdrojů [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google