Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté."— Transkript prezentace:

1 DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté se ukázalo, že se při teplotě1084OC měď stává tvárnější než hrnčířská hlína, mění se v těžkou tekutinu a přijme podobu jakékoli formy, do níž je nalita. Po vychladnutí se dá lehce brousit. Po objevu tavící pece už vedla cesta přímo k bronzu. Tavba bronzu se objevuje v Mezopotámii a Anatólii na začátku 3. tisíciletí př. n. l. Výroba bronzu se postupně šířila z Malé Asie do zemí v okolí Středozemního moře a odtud do celé Evropy. Bronzové meče

2 BRONZ Bronz je slitina dvou kovů. Nejprve se k mědi přidával arzén, později se ustálil cín. Cín zvyšuje tvrdost mědi a současně snižuje bod tání. Dnes víme, že už 0,5% cínu zvýší tvrdost mědi 4x, 10% cínu 8x. Tavba probíhala v jednoduchých otevřených výhních. Specialista před tavbou zhotovil hliněnou nebo kamennou dvoudílnou formu, do které potom vlil roztavený materiál. Roztavený bronz je mnohem tekutější než měď, má nižší tavící teplotu a tuhne pomaleji. Bronz je také mnohem tvrdší než měď a je tedy lepším materiálem k výrobě nástrojů a zbraní. Konečně se našla slitina, která mohla zpochybnit nadvládu pazourku – nastala doba bronzová. Poznatky v tavbě byly tajemnější než poznatky uplatňované v zemědělství nebo hrnčířství. Nezasvěceným lidem muselo kovolijectví připadat jako cosi zázračného, jako by hutníci byli se spojení s nadpřirozenými silami. Tuto práci od samého počátku vykonávali specialisté, vysoce kvalifikovaní řemeslníci.

3 Archeologický nález depotu bronzových hřiven
BRONZOVÉ HŘIVNY Bronz se stal brzy žádaným a velmi drahým zbožím. Obchodovalo se s výrobky z bronzu např. s bronzovými šperky, zbraněmi nebo nádobím. Často měl ale bronz určený ke směně podobu polotovaru ve formě bronzových hřiven. Úplně první hřivny měly podobu nákrčníku. Hřivny se později staly platidlem, zprvu představovaly surovinu, základ k výrobě bronzových předmětů. Mívaly shodnou váhu, zpravidla půl libry (20 dkg). Archeologický nález depotu bronzových hřiven

4 Vynález bronzu umožnil lidem vyrábět dokonalejší nástroje
Vynález bronzu umožnil lidem vyrábět dokonalejší nástroje. Zvýšil účinnost jejich práce. Většina lidí stále používala kamenné nástroje . Bronz byl vzácnou slitinou kovů, již se také platilo. Zdá se, že po dávných šamanech a po prvních rodových náčelnících se v době bronzové vydělila ze společnosti privilegovaná vrstva řemeslníků – specialistů, kteří svoji práci obklopili tajemstvím a magickými obřady.

5 LITERATURA MICHOVSKÝ, Václav. Dějepis I. díl: Pravěk a starověk pro základní školy. 1. vyd. Praha: Práce, ISBN HORA, Petr. Toulky českou minulostí: První díl. 1. vyd. Praha: Práce, ISBN FAGAN, Brian M. Sedmdesát velkých vynálezů starověku. 1. vyd. Praha: Slovart, ISBN KOLEKTIV AUTORŮ. Dějepis 6: Učebnice pro základní školy a pro víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN ZDROJE OBRÁZKŮ [ ] Bronzové meče [ ] Archeologický nález depotu bronzových hřiven


Stáhnout ppt "DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté."

Podobné prezentace


Reklamy Google