Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MIKROSKOPIE Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MIKROSKOPIE Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016"— Transkript prezentace:

1 MIKROSKOPIE Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016
Mikrobiologický ústav LF MU

2 Mikroskopy Olympus CX-31 a Leica Okulár Vypínač Objektiv
Mikroskopický stolek Regulátor pozice Kondenzorová (aperturní, irisová) clona Makrošroub a mikrošroub Kolektorová clona Regulátor světla

3 Mikroskopy Regulátor světla: většinou s ním netřeba manipulovat.
Kolektorová a kondenzorová clona: čím větší zvětšení, tím více světla je třeba. K regulaci je možno použít obě clony. Doporučuje se nastavit hodnotu numerické apartury (NA) kondenzoru pomocí clony na % NA použitého objektivu. Tímto nastavením omezíme rozptyl světla a dosáhneme lepšího rozlišení, kontrastu i hloubky ostrosti. Makrošroub: při jeho použití kontrolujte pohledem ze strany vzdálenost objektivu od preparátu. Nikdy nepoužívejte tehdy, když se díváte do mikroskopu! Mikrošroub: při používání kontrola ze strany. Pouze při posouvání nahoru je možno se dívat do okuláru.

4 Mikroskopy Kondenzor: nemanipulujte s ním.
Regulátor pozice: slouží k „posunování se“ po preparátu. Revolverový měnič objektivů: Neimerzní objektivy: 4x, 10x, 20, 40x – pro pozorování nativních preparátů. Nepoužívá se imerzní olej. Imerzní objektiv: 100x – pro pozorování barvených preparátů (Gram, Giemsa, Trichrom). Nutno použít imerzní olej! Nutno očistit objektivy znečištěné imerzním olejem (za pomocí gázy a benzínu).

5 Preparáty Vámi vyrobené: vyhodit do příslušné nádoby.
Trvalé: očistit od imerzního oleje a navrátit do Petriho misky. Čištění: pomocí filtračního papíru a benzínu, na spodní straně po celé ploše, na horní pouze tam, kde není viditelný preparát. Maximálně lze odsát přebytečný olej, ale nečistit plochu s preparátem!

6 Po skončení mikroskopování
Očistit mikroskop. Očistit/vyhodit preparát. Vypnout mikroskop. Zakrýt mikroskop protiprachovým obalem. Otřít pracovní plochu dezinfekcí.

7 Základní pojmy Klinická mikrobiologie: zabývá se klinicky významnými mikroorganismy, především pak těmi s patogenním potenciálem (diagnostika, terapie). Mikroorganismus (MO): živý, mikroskopický organismus (celý nebo některá jeho stádia, například tasemnice není mikroskopická, ale její vajíčka ano). Nebuněčné oganismy: viry, (priony,), buněčné organismy: archae, bakterie, eukaryota (sinice, řasy, paraziti, houby – plísně a kvasinky).

8 Základní pojmy Kmen: čistá kultura jednoho druhu mikroorganismu. Získáme jej kultivací (vypěstováním) na pevné půdě. Vzorek: tuhý či tekutý (moč, krev, sputum, stolice) či stěr/výtěr na vatovém tamponu, „to, co je odebráno pacientovi“.

9 Morfologie klinicky významných MO
Skladba viru: nukleová kyselina (DNA nebo RNA, a to buďto ve formě ss nebo ds), protein, někdy obal. Různé typy symetrie – nejčastěji kubická a šroubovicová. Kvasinky: eukaryotní organismy, výskyt ve formě blastokonidií (kulatá, tlustostěnná buňka) nebo ve formě hyf/pseudohyf (vláknité, dlouhé buňky). Paraziti: eukaryotní organismy, velmi rozličná morfologie a vývojová stádia.

10 Morfologie bakterií Koky – kulaté buňky, mohou tvořit dvojice, řetízky (typicky např. streptokoky), shluky (např. stafylokoky) a trojrozměrné útvary (sarciny). Tyčinky – rovné (Escherichia coli) či zahnuté (vibria), mohou řetízkovat, vzácně spojeny delší stranou (palisádové uspořádání). Vláknitý tvar – zakřivený, „vlnitý“ tvar, spirochety, spirily. Kokotyčinky „Beztvaré“ – bakterie bez buněčné stěny (např. mykoplasmata).

11 Morfologie bakterií

12 Morfologie bakterií – koky

13 Morfologie bakterií – tyčinky

14 Morfologie bakterií – spirochety

15 Morfologie bakterií Pouzdro – obklopuje bakterie, chrání je. Na zvýraznění pouzder se většinou použává negativní barvení, tedy pouzdro je viditelné jako světlé místo na tmavém pozadí. Spory – proces sporulace (buňka je rozdělena, z jedné části endospora která je včleněna do části druhé). Endospory mohou přežít velice extrémní podmínky (vysoké teploty, vysychání, dezinfekce). Endospory se při Gramově barvení neobarví – vidíme je jako „prázdná“ místa uvnitř buněk.

16 Morfologie bakterií – spory

17 Diagnostika mikroorganismů
Přímá – hledáme přímo mikroba, jeho část nebo jeho produkt (např. toxin). Přítomnost lze dokázat buďto přímo ve vzorku nebo vypěstováním kmene. (identifikace) Nepřímá – hledání protilátky (většinou, ale lze také prokazovat antigeny) tvořené makroorganismem v reakci na činnost mikroorganismu.

18 Mikroskopie – typy Elektronová – nepoužívá se při běžné klinické diagnostice, použití nejčastěji ve výzkumu virů. Optická Nativní preparát – na velké mikroorganismy, na pohyblivé mikroorganismy. Nativní preparát v zástinu – na spirochety. Barvené preparáty: Dle Grama – nejběžnější a nejdůležitější bakteriologické. Dle Ziehl-Neelsena - např. Mycobacterium tuberculosis Dle Giemsy – např. prvoci Gomoriho trichrom – někteří prvoci Fluorescenční barvení – emise světla různé vlnové délky Alciánová modř – k obarvení mukopolysacharidů

19 Nativní preparát v zástinu
Mikroskopie – typy Sušení a fixace Krycí sklíčko Imerze Zvětšení Nativní preparát NE ANO 4x, 10x, 20x, 40x Nativní preparát v zástinu Barvené preparáty 100x

20 Mikroskopie – příprava preparátu
Kmen: Na podložní sklo kapka fyziologického roztoku. V kapce rozmíchat nabranou hmotu bakterií pomocí vyžíhané bakteriologické kličky. Vzorek: Tekutý: kápnout na podložní sklo. Nátěr na špejli: rozmíchat ve fyziologickém roztoku nebo přímo natřít na slíčko.

21 Mikroskopie – nativní preparát
Vzorek naneseme na podložní sklíčko do kapky fyziologického roztoku nebo přímo kapku vzorku. Nesušíme! Přikryjeme krycím sklem. Pozorujeme objektivy, kde není nutna imerze.

22 Mikroskopie – barvený preparát
Jednoduché barvení methylenovou modří – nepříliš často používané. Fixovaný preparát se překryje vrstvou methylenové modři a nechá přibližně dvě minuty působit. Poté se barvivo spláchne vodou a sklíčko se zlehka osuší filtračním papírem. Preparát se pozoruje pod imerzí.

23 Mikroskopie – barvený preparát
Gramovo barvení: Lze jím barvit bakterie, které mají buněčnou stěnu (nelze např. mykoplasmata, mykobakterie – jsou acidorezistentní a barvivo v jejich stěně neulpívá, spirochety – stěna je příliš tenká). Kvasinky – barveny většinou stejně jako G+, tedy fialově. Lidské buňky - většinou se barví do červena, jejich jádra do tmavě červené až fialové.

24 Mikroskopie – barvený preparát
Gramovo barvení: Princip: odlišná stavba buněčné stěny G+ (silná vrstva peptidoglykanu, odolná mechanickému poškození, pevněji se na ni váže krystalová violeť či genciánová violeť – neodbarví se alkoholem) a G- (tenká vrstva peptidoglykanu, chemicky odolná, složitější stavba, odbarví se alkoholem a dobarví safraninem).

25 Mikroskopie – barvený preparát
Gramovo barvení: Postup: Na podložní sklo nanést kapku fyziologického roztoku. Vyžíhanou mikrobiologickou kličkou nanést mikrobiální hmotu. Nechat usušit a zafixovat v protažením v plameni kahanu. V dřezu určením na barvení provést samotné Gramovo barvení.

26 Mikroskopie – barvený preparát
Gramovo barvení: Postup samotného barvení: Krystalová violeť: 30 s (Opláchnout vodou) Lugolův roztok: 15 s Alkohol: 15 s Opláchnout vodou!!! Safranin: 60 s Opláchnout vodou Nechat usušit a mikroskopovat pod imerzí

27 Mikroskopie – barvený preparát
Barvení dle Burriho: Používá se k barvení pouzder Bakterie barveny červeně a pouzdra dobarvena tuší – pouzdro viditelné jako naobarvená část.

28 Mikroskopie – barvený preparát
Giemsovo barvení: Preparát se nefixuje plamenem, ale pomocí metyalkoholu. Barvení modrým barvivem dle Giemsy-Romanowského. Použití především u barvení vaginálních sekretů a při detekci malárie.

29 Mikroskopie – barvený preparát
Barvení dle Ziehl-Nielsena: U acidorezistentních bakterií – bakterií s hydrofobní buněčnou stěnou, především u mykobakterií, nokardií a aktinomycet.

30 Mikroskopie – barvený preparát
Barvení Gomoriho trichromem: Pro barvení střevních prvoků (giardie, entaméby). Složité, mnohakrokové. K rozlišení patogenních a nepatogenních druhů střevních měňavek.


Stáhnout ppt "MIKROSKOPIE Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016"

Podobné prezentace


Reklamy Google