Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GE - Vyšší kvalita výuky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GE - Vyšší kvalita výuky"— Transkript prezentace:

1 GE - Vyšší kvalita výuky
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: Člověk a příroda

2 Autor: Zdeněk Štěpánek Název: Srdce
Datum: Cílová skupina: Studenti gymnázia (3./4. ročník) Vzdělávací obor: Biologie

3 Anotace: Materiál slouží k prohloubení znalostí morfologie a anatomie srdce. Metodické pokyny: Opakování je shnuté v křížovce na konci materiálu. K materiálu je přidán textový dokument s nevyplněnou křížovkou k vytištění pro žáky.

4 Opakování - Co si pamatujeme ze svalové tkáně? -
Kardiomyocyt Interkalární disky Proč je srdeční svalovina označována za příčně pruhovanou? O čem vypovídá pojem “částečná automacie“? Obr.1.

5 Srdce COR Dutý svalový orgán udávající krvi energii pro pohyb v oběhovém systému cév Uložené ve vazivovém PERIKARDIU v dutině hrudní pod sternem s hrotem směřujícím na levou stranu

6 Základní rozdělení srdce
Srdce dělíme na pravou a levou polovinu Na každé polovině rozlišujeme předsíně (P) a komory (K) Mezi předsíněmi a komorami se nacházejí cípaté chlopně Levá strana = Dvojcípá chlopeň (mitrální) Pravá strana = trojcípá chlopeň Při odstupu velkých tepen se nachází chlopně poloměsičité Levá P P K K Pravá Obr.3.

7 Co, odkud, kam? Do srdce přivádí krev žíly Ze srdce odvádí krev
Horní a dolní dutá žíla – vedou krev chudou na kyslík z celého těla do pravé předsíně Plicní žíly (4) – vedou krev bohatou na kyslík z plic do levé předsíně Ze srdce odvádí krev Aorta vede krev bohatou na kyslík z levé komory do celého těla Plicní kmen vede krev chudou na kyslík z pravé komory do plic Obr.3.

8 Srdeční stěna 3 (4) vrstvy: Endokard (srdeční nitroblána)
Vytváři srdeční chlopně Myokard (srdeční svalovina) Nejmohutnější v levé komoře Epikard Vazivová blána na povrchu přecházenící v Perikard (osrdečník) Mezi epikardem a perikardem je vodnatá tekutina pro snížení tření Obr.3.

9 Zkuste sami doplnit popisy k číslům
Stavba srdce Pravá předsíň Levá předsíň Horní dutá žíla Aorta Větve plicního kmene Plicní žíly Dvojčípá chlopeň Poloměsičitá chlopeň Levá komora Pravá komora Dolní dutá žíla Trojcípá chlopeň Zkuste sami doplnit popisy k číslům Obr.4.

10 Výživa srdce Srdce potřebuje ke své práci obrovské množství energie, kterou získává především z mastných kyselin laktátu glukózy ... Aby se však látky k buňkám srdce dostlaly, musí být srdce velmi bohatě prokrveno Koronární cévy Obr.5.

11 KŘÍŽOVKA 1. 2. 3. 4. N 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. C 12.

12 OTÁZKY Český výraz pro koronární cévy Buňka srdečního svalu
Bariéra mezi mozkem a krví N Z které části srdce vystupuje aorta Latinsky dvojcípá chlopeň Jeden ze zdrojů energie myokardu Latinsky trojcípá chlopeň Český výraz pro pericardium Vrstva, ze které vznikají chlopně srdce C Latinský výraz pro hrot srdce

13 ŘEŠENÍ 1. V Ě N Č I T É 2. K A R D O M Y C 3. H E F L Á 4. 5. 6. B U S
P Í 7. 8. 9. 10. 11. 12. X

14 Zdroje Obr. 1.: ŠTĚPÁNEK, Zdeněk. Srdeční svalovina. 12.10.2013.
Obr. 2.: HÄGGSTRÖM, Mikael. Surface anatomy of the heart. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2009 [cit ]. Dostupné z: _heart.png/420px-Surface_anatomy_of_the_heart.png Obr. 3. upraveno dle: HEIKENWAELDER, Hugo. Heart. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: Obr. 4.: WAPCAPLET. Heart numlabels. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: 5px-Heart_numlabels.png Obr. 5.: EKKO. Heart with ventricles and arteries. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: d_arteries.jpg/508px-Heart_with_ventricles_and_arteries.jpg


Stáhnout ppt "GE - Vyšší kvalita výuky"

Podobné prezentace


Reklamy Google